»

Yahoo bo podatke o iskanjih hranil poldrugo leto

ComputerWorld - Yahoo je pred poltretjim letom napovedal, da bodo osebne podatke, ki jih zbirajo od uporabnikov Yahoojevega iskalnika, hranili le tri mesece. Sedaj bodo to odločitev spremenili in po novem, tj. od julija dalje, podatke hranili 18 mesecev.

Anne Toth iz Yahooja pravi, da bodo spremembo uvedli sredi julija, uporabnike pa bodo na njo vsaj 30 dni prej opozorili. Yahoo se je za spremembo odločil, ker želijo uporabnikom ponuditi boljšo uporabniško izkušnjo s prilagojenim iskanjem in zadetki, za kar seveda potrebujejo podatke o predhodnih iskanjih. Google podatke trenutno hrani devet mesecev, Microsoft pa šest.

Yahoo spremembe ni uvedel zaradi kakšnih neposrednih vladnih pritiskov ampak preprosto v želji po večji...

6 komentarjev

Popravek pravil

Slo-Tech - Slo-Tech s 1.1.2011 spreminja trenutno veljavna pravila, ki se nanašajo na zasebnost. Spremenjen je 13. člen, dodan je nov 13. a člen, z naslednjo vsebino:


13. člen


1. Slo-Tech zbira naslednje podatke o uporabniku:
- IP naslov, različica brskalnika (user agent), čas, naslov obiskane strani (URL), stran iz katere je uporabnik prišel na obiskano stran (referrer) -- če je ta podatek posredovan;
- naslov elektronske pošte, ki je potreben za registracijo;
- podatke, ki jih uporabnik posreduje v svoj profil;
- ločeno od 2. alinee podatke o ogledih tem za zagotavljanje delovanja funkcionalnosti označevanja prebrane vsebine (oznaka tema, enolična oznaka uporabnika, čas ogleda).

2. Slo-Tech dodeli uporabniku ob začetku seje piškotek (session cookie) za prilagoditev uporabniške izkušnje.

3. Slo-Tech dodeli uporabniku ob samodejni prijavi trajen piškotek (persistent cookie) za njegovo enolično identifikacijo.

4. Slo-Tech za uporabnike, ki uporabljajo storitev prijave s pomočjo tretjih...

26 komentarjev

Bing bo hranil IP-je pol leta

CNet - Microsoft je napovedal, bo skrajšal obdobje, v katerem se IP-naslovi hranijo v povezavi z iskalnimi ključnimi besedami na njihovem spletnem iskalniku Bing. Prej je ta meja znašala 18 mesecev, za njeno skrajšanja pa so se odločili zaradi zahtev Evropske unije.

Bing takoj po iskanju IP-naslove loči od podatkov o uporabniških računih (deidentifikacija), tako da v bazi ostanejo povezani le IP-ji in iskalni termini. Po pol leta bo razdružil še to dvoje, popolnoma pa izbrišejo podatke po 18 mesecih. Novo prakso bodo udejanjili čez 12 do 18 mesecev.

Tekmec Google IP-naslove anonimizira po devetih mesecih, izbriše pa jih prav tako po poldrugem letu. To je, tako pravijo, nujno za zaščito iskalnih rezultatov in varovanje...

0 komentarjev

Podrobnosti o Yahooju in Microsoftu

ComputerWorld - Saga o Yahooju in Microsoftu se je sklenila konec julija, ko sta podjetji vendarle sklenili partnerstvo. Danes so znane vse podrobnosti njunega dogovora, saj je Yahoo ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC) predal poročilo 8-K, v katerem so podrobno zapisali vsebino dogovora. Dogovor določa, da bo Microsoft Yahooju naslednja tri leta vsako leto plačal 50 milijonov dolarjev in da bo zaposlil vsaj 400 Yahoojevih inženirjev. Dogovor je sklenjen za deset let, a je Microsot obdržal možnost, da po petih letih odstopi od ekskluzive za Yahoojeve reklame. V tem primeru bi Yahoo obdržal 93 odstotkov tako generiranega dobička namesto predpisanih 88 odstotkov. Obstaja še nekaj možnosti, da se podjetji razvežeta, kot je naprimer Microsoftov izstop iz iskalnega trga, prevelik padec dobička v primerjavi z Googlom ipd.

Dogovor bo uradno formaliziran 27. oktobra, nato pa se bo začelo dolgotrajno uvajanje, ki bo trajalo dve leti. Če podjetji do 29. julija 2010 ne bosta uspeli uvesti...

5 komentarjev

Yahoo bo hranil osebne podatke le tri mesece

Yahoo News - Yahoo je objavil, da bo odslej osebne podatke, ki jih zbere, ko uporabniki iščejo po spletu z njegovim orodjem, hranil le tri mesece. Po tem času oz. največ šestih mesecih, če bodo sumili na nelegalne aktivnosti, bodo zbrane podatke anonimizirali. Pred tem je to časovno obdobje znašalo 13 mesecev.

Google je svoj čas hranjenja občutjivih informacij septembra zmanjšal na devet mesecev, Microsoft pa se je na negodovanje Evropske komisije o hranjenju podatkov več kot pol leta odzval z nakano, da bodo uveljavili šestmesečno dobo le, če bosta to storila tudi Google in Yahoo. Štafetno palico ima sedaj Google.

7 komentarjev

Vloženi tožbi proti Bell Microproducts in SuperMicro Computer zaradi kršitve GPL licence

Slo-Tech - V začetku letošnjega leta je Markus Toth od podjetja Bell Microproducts skušal pridobiti izvorno kodo programske opreme, ki upravlja z omrežnim diskom Hammer MyShare.

Podjetje mu izvorne kode ni želelo posredovati in to kljub temu, da MyShare njegova strojna programska oprema temelji na Linuxu (konkretneje: uporablja operacijski sistem BusyBox). Toth je zato o zadevi obvestil razvijalce BusyBoxa.

Prejšnji teden je nato Software Freedom Law Centre proti podjetju Bell Microproducts in proti podjetju SuperMicro Computer vložilo tožbo zaradi kršitve GPL licence. Software Freedom Law Centre je podjetji pred tem že pozval, naj v skladu z GPL licenco razkrijeta izvorno kodo svoje strojne programske opreme, česar pa podjetji nista želeli storiti.

Več podrobnosti o zadevi in spremljanje sodnega postopka pa je mogoče na NAS-central blogu.

23 komentarjev