»

Piratiziranje filmov ima (včasih) tudi pozitivne učinke

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Marketingarji s poslovnih šol Univerze v Houstonu in Western University iz kanadskega Ontaria, so v posebni raziskavi preučevali vpliv Piratebaya na uspešnost filmov v kinematografih.

Ko so švedske oblasti pred petimi leti zaprle podatkovni center Pirate Baya v bližini Stockholma, je priljubljena stran s torrenti umolknila za dober mesec dni. Prav ta downtime je bil izhodišče raziskave, ki je merila njegove učinke na prodajo kino vstopnic v tistem času. V poštev so vzeli več sto filmov in njim pripadajočih torrentov in prišli do zanimivih ugotovitev.

Če na...

13 komentarjev

Marketinški učinek piratstva

Poster za Hobo with a shotgun. Vir: amazon.com

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Pri torrentfreaku so objavili zanimivo novico o pozitivnih učinkih P2P piratstva. Za nizkoproračunski kanadski grindhouse film Hobo with a shotgun ni nihče pričakoval, da bo kaj pretirano uspešen zunaj kroga ljubiteljev žanra in po januarski premieri na festivalu Sundance se je distributer uspel dogovoriti le za omejen prikaz v kinematografih, začenši šele maja. Hkrati so film predhodno ponudili v...

43 komentarjev

Na beloruski nacionalni televiziji predvajali piratsko kopijo filma

TorrentFreak - Prvi kanal beloruske nacionalke (spletna stran, Twitter) je v tednu pred letošnjimi Oskarji predvajal par v preteklih letih nagrajenih filmov, med drugim Bigelowin The Hurt Locker, ki je lani snel nagrado za najboljši film Avatarju (režiser Avatarja, James Cameron, je btw nekdanji mož gospe Bigelow; opa). A pri TV postaji niso odkupili TV pravic, ampak so se raje odločili predvajati kar kopijo s torrentov, upajoč, da ne bo nihče opazil. Kopija je prišla z zdaj že zaprtega trackerja interfilm.ru; ve pa se zato, ker so pirati v sredo filma vstavili kratko zvočno obvestilo na temo "Ta izvod je bil pripravljen ekskluzivno za intefilm.ru". Eden od gledalcev je sporočilo prepoznal in o vsem skupaj napisal blog post, nakar je zgodba seveda pricurljala v domače in tuje medije.

...

12 komentarjev

Kinematografi lani z rekordnimi prihodki

Ars Technica - Ameriška filmska organizacija MPAA je objavila poročilo o obiskih in zaslužkih kinematografov v preteklem letu. Prihodki od predvajanja filmov po vsem svetu so lani znašali 31,8 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov več kot leto pred tem. Od tega so tretjino zapravili Američani in Kanadčani. Število obiskovalcev je nekoliko upadlo, a so kinematografi to več kot nadoknadili z zvišanjem cen vstopnic. V Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu (regija EMEA) je bila rast prihodkov nekoliko zmernejša in je dosegla pet odstotkov.

Čeprav filmski studii tarnajo nad negativnimi vplivi piratstva, jih v kinematografih ni bilo zaznati. Temu navkljub predsednik organizacije MPAA...

8 komentarjev

Pravnica izsiljevala P2P uporabnike

TorrentFreak - Švicarsko podjetje Logistep, ki v boju proti piratstvu zastopa velika podjetja, ima na svoji grbi tako ali tako umazano zgodovino nelegalnega poslovanja in vohunjenja za P2P uporabniki, zdaj pa se sooča s skoraj nepredstavljivim precedensom.



Njihova francoska odvetnica Elizabeth Martin je namreč s strani Pariškega pravnega sveta dobila polletno prepoved opravljanja poklica, ker je od stotisočev uporabnikov P2P omrežij v grozilnih pismih zahtevala po 400 evrov plačila na zasebni račun.

Logistep je številne uporabnike...

21 komentarjev

Hramba prometnih podatkov kot orodje boja proti piratstvu?

Slo-Tech - DELO je v petek, 25. novembra 2005 na strani 16 objavilo kratko novico o tem, da je Združenje glasbenih in filmskih založnikov CMBA, katerega člani so Sony, Disney, BMG, EMI in podobne korporacije, na evropske parlamentarce naslovilo pismo, v katerem jih prosi, naj se zavzamejo za ohlapnejšo razlago direktive o hranjenju telekomunikacijskih podatkov. Združenje si namreč obeta, da bi bilo s pomočjo prometnih podatkov lažje preganjati kršitelje avtorskopravne zakonodaje, predvsem uporabnike P2P omrežij.

Da se na tem področju morda dejansko obetajo spremembe in da se prometni podatki v EU ne bodo hranili le za potrebe boja proti terorizmu, pač pa tudi boja proti nelegalnemu izmenjevanju avtorsko zaščitenih datotek preko P2P omrežij, pa kaže tudi novica objavljena na Open Rights Group.

Omenjena organizacija namreč poroča, da je komite Evrospkega parlamenta za civilne svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) 24. novembra podprl idejo o razširitvi seznama "resnih kaznivih...

46 komentarjev