»

Podjetja nasprotujejo firefoxovi politiki bliskovitih izdaj

Mozilla je letos spomladi bistveno spremenila politiko izdaje novih različic.

Heise - Mozillina nova politika izdaje sveže različice brskalnika Firefoxa vsakih 6 tednov zgleda ni razburila zgolj organizatorjev release party-jev. Poslovni uporabniki imajo raje bolj umirjen razvojni cikel, ki jim omogoča predhodno testiranje in namestitev šele takrat, ko so nujne varnostne luknje že pokrpane, vsi potrebni dodatki (add-ons) pa na voljo. Posebej so prizadeti tudi razvijalci modernih spletnih aplikacij (html5, javascript), ki morajo po novem vzdrževati kompatibilnost z mnogo več verzijami.



Sodu je dno izbila odločitev z minule srede, da prenehajo z izdajo varnostnih popravkov za marčevski Firefox 4, s čimer ta zgolj tri mesece star brskalnik efektivno postaja abandonware. Predstavnik IBM-ja je potezo označil kot brco v želodec, analitik raziskovalne hiše IDC pa dvomi,...

81 komentarjev

Windows 8 neuradno drugo leto

Ars Technica - Steve Ballmer je včeraj v govoru na Japonskem med drugim omenil, da se bo prihajajoča različica Microsoftovega OS-a imenovala Windows 8 in da bo na police trgovin prispela v letu 2012. Glede na predvideni triletni razvojni cikel bi to tudi ustrezalo vsem pričakovanjem, a oddelek za odnose z javnostmi v Redmondu očitno še ni pripravljen za uradno najavo.

Po objavi omenjenih informacij so namreč številni mediji prejeli obvestilo, da je izjava netočna in da se je Ballmerju enostavno - zareklo. Iz Microsofta so sporočili še, da v prihajajočem fiskalnem letu pričakujejo prihod nove generacije strojne opreme za Windows 7 in da uradno ime ter datum izida naslednjih Oken zaenkrat še nista znana.

83 komentarjev

Mozilla predstavlja projekt Aurora

Za beta izdajo bo sledila stabilna različica

vir: TechCrunch
TechCrunch - S prehodom na hitrejši razvojni cikel po zgledu Googla z njihovim brskalnikom Chrome tudi Mozilla nekoliko spreminja nabor različic brskalnika, ki bodo izhajale tekom razvoja. Tudi tukaj bodo sledili zgledu Googla, saj bodo imeli štiri glavne veje izdaj, ki jih lahko neposredno povežemo z izdajnimi kanali Chrome-a. Stabilne in beta različice so pri obeh enake, medtem ko je najkasneje predstavljena veja Canary buildov pri Chrome podobna nočnim izdajam Firefoxa, ki se samodejno izdelajo in izdajo vsakič, ko je dodane nekaj kode v prihajajočo različico. Ta projekt je pri Mozilli do nedavnega nosil ime Minefield (zdaj se vračajo nazaj na oznako Nightly), a med že relativno stabilnimi beta različicami ter izredno nestabilnimi nočnimi izdajami (ime Minefield je bilo izbrano z razlogom - mine so bile seveda hrošči) pri Mozilli...

12 komentarjev

Firefox z oznakami verzije po poti Chroma

Slo-Tech v Firefox 4 Beta 9

vir: CNet
CNet - Še ena izmed lastnosti Googlovega brskalnika Chrome, ki počasi prihaja v konkurenčne brskalnike, je neobremenjenost s številčnimi oznakami različic oz. vsaj neobremenjenost z večjimi izidi. Google namreč redno vsakih šest tednov izdaja nove različice z višjo zaporedno številko (ravno pred kratkim smo videli Chrome 9), ki pa pogosto prinesejo le majhen kupček novosti. Mozilla, kot večina drugih razvijalcev programske opreme, še vedno stavi na večje izide (Firefox 4 npr. prinaša popolnoma nov izgled, nov pogon za izris spletnih strani, imel bo nov vmesnik za upravljanje z zavihki, itd.), a je v zadnjem primeru to tudi eden izmed morebitnih razlogov za zamude. Vse to bi se...

28 komentarjev

Chrome 9 na voljo tudi običajnim uporabnikom

Demonstracija Google Instant (URL je vnesen le do neoznačenega dela in ni potrjen)

Google - Chrome 9 je uporabnikom, željnih najnovejših funkcij na račun ne popolnoma zagotovljene stabilnosti na voljo že dolgo, nekoliko dlje v obliki razvojne, nekoliko manj časa pa v obliki bolj stabilne beta različice. Z današnjim dnem je Chrome v različici 9 na voljo tudi bolj običajnim uporabnikom, ki si med dnevno uporabo želijo predvsem stabilnosti. S seboj je v vejo stabilnih izdaj prinesel nekaj zanimivih novosti, med katere spada predvsem Instant, podpora WebGL ter podpora spletni trgovini Chrome Webstore.

Instant poznamo že nekaj časa pri iskanju zadetkov na Googlu, kjer se ti kažejo...

8 komentarjev

Uporabnikom na voljo Chrome 8

Pregledovalnik dokumentov PDF v Chrome 8

Google - Različica Chrome 8 je uporabnikom brskalnika iz razvojne oz. beta različice na voljo že dolgo, od včeraj pa tudi običajnim uporabnikom, ki stavijo na popolnoma stabilne izdaje. Novosti je kar nekaj, še veliko več pa popravljenih hroščev, po besedah Googla slednjih prek 800. Ti so vplivali tako na stabilnost kot na varnost brskalnika. Na strani novosti je nedvomno med najpomembnejšimi vgrajen pregledovalnik dokumentov PDF, ki je podobno kot pogoni za izrisovanje spletnih strani in strani same omejen le na svoj peskovnik ter tako varnejši za uporabnika. Podobno bo Google storil še z vključkom Flash, a bodo tega uporabniki deležni v različici 9.

Pregledovalnik dokumentov po funkcionalnosti sicer zaostaja za Adobeovo...

51 komentarjev

Izid Firefox 4 se seli v leto 2011

Ena izmed bolj vidnih novosti v Firefox 4 je nov vmesnik

vir: CNet
CNet - Težko pričakovani izid 4. večje izdaje Mozillinega glavnega brskalnik,a Firefox, se je nekoliko prestavil in tako padel v leto 2011, medtem ko je bil prej napovedan za konec letošnjega leta. Brskalnik, ki je zdaj že v 6. javni beta različici, bo prvo javno kandidatko za izid (različico RC1) po trenutnih načrtih ugledal zgodaj v letu 2011, čemur bo v kratkem sledil izid stabilne različice, če seveda ne bodo našli večjih težav v različici RC1.

Prihodnja beta različica, že 7. po vrsti, bo vsebovala prav vse lastnosti, ki jih pri Mozilli načrtujejo za novo različico brskalnika, a jim povzročajo težave prenovljeni pogoni za izrisovanje Javascripta. Na spletni strani arewefastyet.com si lahko...

51 komentarjev

Firefox 3.6 še ta mesec

Persone

vir: CNet
CNet - Naslednja posodobitev Internet Explorerju najbolj nevarnega in sploh najbolj razširjenega brskalnika na svetu, Firefox 3.5, ki je poznana kot Firefox 3.6, bo po krajši zamudi najverjetneje izšla še ta mesec. Prvotno je bilo načrtovano, da bo izšla še pred koncem leta 2009, a se je zalomilo tik pred koncem, pri Mozilli pa niso želeli izdati nedokončanega izdelka. Testi brskalnika v obliki kandidatke za izid (RC1) pri približno milijonu uporabnikov gredo za zdaj dobro, večjih napak niso odkrili, če bo tako ostalo še naprej, pa bodo dosegli načrtovan cilj izida v zadnjih dveh tednih januarja.

Persone, do sedaj podprte s pomočjo razširitve, bodo v Firefox 3.6 vgrajene že tovarniško, dobili pa bomo še...

78 komentarjev