»

Twitter in Wikipedia kar čez DNS

Slashdot - O tem, da je protokol za razreševanje domen v IP naslove DNS mogoče uporabiti tudi za (dvo)smerno komuniciranje, smo že pisali. Primerov uporabe je veliko, ker je ta protokol praktično vseprisoten, vendar redko blokiran in nadzorovan.

Zdaj je na voljo spletna stran any.io, ki omogoča preverjanje Twitter / Identi.ca statusa kar z uporabo DNS poizvedbe:

nslookup -type=txt milijonar.twitter.any.io
Server:		a.b.c.d
Address:	a.b.c.d#53

Non-authoritative answer:
milijonar.twitter.any.io	text = "RT @podpalmo: @milijonar Ker \197\161minka nadgrajuje predstavo o stvari? Ali ker skriva realno predstavo? Zakaj ne enostavno obogatena resni\196\141n ..." "Wed Apr 13 23:41:17 +0000 2011"

Mogoče je dobiti tudi zadnjih 10. twittov, 8. najnovejši...

15 komentarjev

Egipt blokiral Twitter in Facebook

Spopadi demonstratov s policijo so v Egiptu izbruhnili 25. januarja.

vir: RTV Slovenija
Heise - Zatem ko so se tunizijske demonstracije prelile v Egipt, je bilo pričakovati, da bodo egiptovske oblasti poizkušale upore zajeziti tudi s prekinitvijo komunikacij. Ker so se uporniki o svojih akcijah dogovarjali prek socialnih strani na internetu, sta med med prvimi padli strani Facebook in Twitter, ki v Egiptu večji del torka in srede nista bili dostopni. Oblasti sicer trdijo, da strani niso blokirale, a dokazi kažejo nasprotno.

Twitter je nedosegljiv od torka od okoli 17.00 ure po srednjeevropskem času, kar so potrdili...

11 komentarjev

EFF pripravlja dodatek HTTPS Everywhere

Slo-Tech - Electronic Frontier Foundation skupaj z razvijalci anonimizacijskega projekta Tor pripravlja dodatek za Firefox, HTTPS Everywhere. Dodatek je trenutno še v beta različici, a je že uporaben.

Dodatek omogoča samodejno in privzeto brskanje preko SSL zaščitenih (HTTPS) povezav za številne spletne strani npr. Google Search, Wikipedia, Twitter, Facebook, Paypal, itd. Te strani sicer nudijo https podporo, vendar je njena uporaba pogosto težavna, saj https privzeto ni uporabljen ali pa šifrirane strani vsebujejo povezave na nešifrirane strani. HTTPS Everywhere vse te http povezave prepiše na https. Dodatek omogoča, da uporabniki lahko vpišejo tudi lastna pravila oz. nabor podprtih spletnih strani še razširijo.

Poleg dodatka HTTPS Everywhere svetujemo še uporabo dodatka Pet Name Tool, ki omogoča preverjanje integritete SSL certifikatov spletnih strani.

10 komentarjev

Kongresna knjižnica bo arhivirala vse tweete

Slashdot - Ameriška kongresna knjižnica je napovedala, da bo v svoje arhive spravila vse javne tweete, ki so bili napisani od Twitterjeve ustanovitve marca 2006. Vsak dan uporabniki napišejo več kot 50 milijonov tweetov, tako da bodo arhivirali več milijard kratkih sporočil. Ker Twitter ni neko obskurno orodje okultnih ločin, marveč ga uporablja nepregledna množica ljudi, od slehernika do predsednikov, je seveda logično, da bodo kratka, 140-znakovna sporočila dobila svoje mesto v zgodovini pisane besede. Na tak način bo nastala ogromna baza podatkov, ki bo omogočila izvedbo zanimivih raziskav in znanstvenih projektov, ki bodo nam in kasneje našim zanamcem osvetlili duh tega časa, evolucijo postmoderne angleščine (in tudi drugih jezikov) v...

13 komentarjev

Predlagane spremembe protokola DNS

Shema delovanja DNS

Google - Google na svojem blogu piše o predlagani nadgraditvi protokola DNS, ki bi po novem v obzir vzela tudi lokacijo uporabnika, ki je poslal zahtevek.

DNS-strežniki prevajajo domene (npr. www.slo-tech.com) v IP-naslove (v 193.164.138.20) in z namenom ustreznega razporejanja prometa uporabnike napotijo na najbližji strežnike, če je na voljo več enakih. To ima pozitivne učinke na hitrost, zakasnitev in izkoriščenost omrežja. Trenutno vrhovni DNS-strežniki vidijo le IP-naslov DNS-resolverja in ne uporabnika. DNS-resolverji so sicer običajno geografsko blizu uporabniku, tako da vrhovni DNS-strežnik najde najbližji strežnik, ni...

14 komentarjev

Twitter prevzel Mixer Labs

TG Daily - Twitter je prevzel obetavno mlado podjetje Mixer Labs, ki skrbi za stran GeoAPI.com. Ta omogoča preračunavanje koordinat v naslove, iskanje različnih podjetij po fizični lokaciji itn. Twitter je tako pridobil novo funkcijo, da bo lahko ob vsakem twittu prikazal tudi lokacijo, od koder je bil ta poslan. Razvijalci bodo lahko uporabili pogon GeoAPI, da bodo lahko k twittom pripenjali relevantne podatke o lokaciji ipd. V Twitterju bodo sedaj povezali GeoAPI z aplikacijami, kot so Birdfeed, Seesmic Web, Foursquare, Gowalla, Twidroid in Twittelator Pro, saj bi lahko te največ pridobile. Finančnih podrobnosti prevzema strani nista želeli razkriti.

1 komentar