»

Vojna zahtevala še eno žrtev

The inquirer - Tokrat ni govora o tisti pravi vojni, ampak o vojni med podjetji, ki izdelujejo različna čipovja. Tokrat je padlo podjetje ALi, ki se bo od prvega julija dalje imenovalo ULi. To pa pomeni, da bo podjetje UMC, ki je že večinski latnik podjetja SiS, postalo 60-odstotni lastnik ALija. Tako poleg Intela ostajajo v vojni za prevlado na tržišču še UMC, Via, ATI in Nvidia. Izvirna novica.

0 komentarjev

UMC bo proizvajal RV280

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs je ATI določil podjetje UMC kot proizvajalca prihajajočega RV280 grafičnega procesorja, saj ponujajo za 20 odstotkov nižje cene kot konkurent TSMC. UMC bo s proizvodnjo pričel te dni, medtem ko ATI načrtuje uradno predstavitev za prvo četrtletje prihodnjega leta. RV280 bo naslednik že uveljavljenega RV250, znanega kot Radeon 9000 procesorja, njegova edina opaznejša prednost pa bo podpora AGP 8x. Klik!

0 komentarjev

AMD bo sodeloval z UMC

X-Bit Labs - Pa smo dočakali tudi dogodek, ki je bil iz dneva v dan bolj verjeten - AMD se je odločil, da bo UMC postal njegov pomemben zaveznik, ki bo razbremenil AMD-jeve tovarne za izdelavo procesorje. Tu je posebno izpostavljena tovarna v Dresdnu, za katero je že dalj časa znano, da deluje s polno obremenitvijo. Vendar pa uradni podatki, ki jih je novinarjem razdal AMD še vedno dajejo precej medlo sliko o tem, kakšne prednosti naj bi za AMD prineslo sodelovanje z UMC. X-bit labsi predvidevajo, da UMC ne bo proizvajal 0.18 mikronski, ampak bolj 0.13 mikronske procesorje. Tu pa se vse skupaj še malce bolj zaplete, saj bo UMC lahko začel proizvajati 0.13 mikronske procesorje šele jeseni, ker trenutno nima ustrezni proizvodnih kapacitet. Zaenkrat še ni znano, katere procesorje naj bi UMC proizvajal.
In kaj naj bi podjetji imeli od sodelovanja? UMC bo najbrž profitiral s tem, da bo dobil stalnega naročnika, AMD pa bo lahko končno razbremenil svoje proizvodne zmožnosti. Naj kot zanimivost...

0 komentarjev

UMC-jevi problemi

The inquirer - Po podatkih na The Inquirerju je United Microelectronics Corp (UMC) izvršil odpustitev 300-ih delavcev. UMC sicer vse skupaj zanika in navaja, da kaj takega nebi naredil niti v težkih časih. Čez nekaj časa smo dobili še en dokaz, da s podjetjem ni vse v redu - UMC naj bi nekaterim delavcem znižal plače tudi do 40 %. Izgleda, da na UMC kar precej pritiska recesija, ki zadnje čase tepe računalniško industrijo. Da pa bi UMC propadel, se gotovo ni treba bati, saj je bilo naročil za izdelavo čipov vedno dovolj .

0 komentarjev

MSI uspešen

The inquirer - Proizvajalcev matičnih plošč je kar veliko, zato je še kako pomembno, da določeno podjetje izstopa iz sivega povprečja. MSI (Microstar) se tega ni treba bati, saj so kljub močni konkurenci prijavili kar za 84 % večjo prodajo v primerjavi z junijem 2000. Čeprav izgleda 84 % velika številka, njena velikost kar malce skopni ob podatku, da je MSI imel samo za 5 % večji dobiček kot v enakem obdobju lani. No, bolje nekaj, kot nič. Uspešno poslovanje za junij so prijavili še Asus, Diamond Flower, Chaintech, in Quanta.

1 komentar

Primerjave ...

The inquirer - Nekateri ljudje blazno radi primerjajo nekatere stvari z drugimi (hm, kje sem že to slišal? ). S tako primerjavo postanejo nekateri pojmi lažje razumljivi, pa tudi hitreje se nam vtisnejo v spomin. Nekateri pa uporabljajo take primerjave predvsem zato, da popestrijo dolgočasne članke. Primer: na The Inquirerju so dogajanje na računalniškem področju primerjali s prometnimi znaki. Meni je bila stvar všeč, mogoče bo tudi vam. Kliknite tukaj in se nasmejte .

2 komentarja