»

Ljubljana in Maribor pokrita s Si.mobil UMTS signalom

Monitor - Naš drugi mobilni operater je 10. septembra zagnal svoje UMTS omrežje, ki za zdaj pokriva Ljubljano in Maribor, signal pa lahko ulovite tudi v Kranju, Kopru, Novi Gorici in Novem mestu. Sistem je nadgrajen na HSDPA, ki v optimalnih pogojih omogoča prenos do 3,6 Mbps.

Si.mobil je v boj krenil zelo agresivno. Z UMTS signalom ima pokritega približno 25 % prebivalstva, tretjina njegovih mobilnikov v prodaji pa že podpira UMTS. Novi paradni konji bodo Sony Ericsson P1 in Vodafone Mobile Connect Card, ki podpirata hitrosti HSDPA. Prav tako bodo kmalu ponudili Huawei USB modeme, ki jih že ponuja Mobitel. Razlikovali se bodo le v natisnjenem logotipu in prilagojeni programski opremi.

Hkrati je napovedana tudi prenova Vodafone live! portala, ki bo med drugim ponujal vsebine za UMTS mobilnike.

Vir

16 komentarjev

Wii bo prinašal profit

Ars Technica - Ko je pred nekaj leti Sony s svojim Playstationom 2 kljub tehnični inferiornosti v veliki meri dobival bitko proti prvi inkarnaciji Xboxa, je Microsoft poskušal z najrazličnejšimi potezami za pridobitev kupcev -- med drugim je tudi znižal svoje cene do te mere, da je konzola podjetju prinašala negativne poslovne rezultate, vse za ceno dolgoročnega uspeha. Od tistih časov se je ta trend razširil na večino proizvajalcev, tako Microsoftov trenutno najnovejši Xbox360 kot prihajajoči Playstation 3 se bosta prodajala za manj denarja, kot sta dejansko vredna (vsaj sprva), dobiček pa bosta prinesla iz prodaje iger in dolgoročno s pocenitvijo izdelave komponent.

Nintendo pa je ubral drugačno pot -- čeprav bo svojim kupcem Wii ponujal po rekordno nizki ceni, bodo z njim vseeno služili. Ob načrtovanju konzole so njene gole hardverske zmogljivosti pustili ob strani in raje razvili inovativen vmesnik, s čemer so žrtvovali določen del (predvsem grafične) zmogljivosti, bodo pa možgani v njihovi...

7 komentarjev

Killer NIC

Slo-Tech - Nedavno tega (čas 300 MHz procesorjev in nerazširjenost širokopasovnih povezav) smo prisegali na »prave« modeme, ne pa na modeme, ki so potrebno računsko moč jemali iz centralnega procesorja (Winmodemi).

Ideja prenosa opravil iz CPU-ja na (pozor) NPU (Network Processing Unit) torej ni nova. Do nedavna neznano podjetje Bigfoot, bo vsak čas splavilo mrežno kartico s pomenljivim imenom Killer NIC*. Ideja kartice je v tem, da popolnoma prevzame vsa računska opravila pretoka podatkov prek mrežne kartice. Zato kartica na sebi nosi 400 MHz procesor, ki mu družbo dela 64 MB RAM-a. Za mehko stran rešitve skrbi na kartico zapečena posebna različica Linuxa, do katerega se seveda da preko konzole tudi dostopati.



Na IGN so...

55 komentarjev

DOOM3: Carmack s stisnjenimi zobmi sprejel Creativov patent

Ars Technica - John Carmack - glavna bwana ID Softwarea je za DOOM3 uporabil prav poseben algoritem (Carmack's Reverse), ki omogoča preračunavanje senc v enem prehodu. Vendar je le-ta podoben Creativovi "tehniki senčenja". Zato jim je Creative poslal obvestilo, da kršijo njihov (softverski) patent. Zanimivo je, da je Creative svoj postopek (brez omejitev) najprej opisal na svojem razvijalskem forumu, nato pa (precej kasneje) potihem prijavil patent, šele precej časa za tem pa začel z lovom na uporabnike svoje tehnike. Stvar diši po izsiljevanju. Carmack pravi, da je najprej hotel sporni del vrči ven (nadomestiti s slabšim algoritmom), odstraniti podporo za Creativove napredne tehnologije (EAX ...) in svojim kupcem svetovati, da nikoli več ne kupijo Creativovih izdelkov. No - na koncu se je pragmatično pogodil s Creativom (stisni zobe in misli na Anglijo [:(]). Vsekakor pa obstaja dobra možnost, da patent pade, ker so algoritem pred tem opisali že pri Nvidii.

Povezave: Slashdot | ArsTechnica | ...

19 komentarjev

HP in problemi z LaserJet-i

The inquirer - Hewlett Packard je opozoril uporabnike LaserJet tiskalnikov, da le-ti s staranjem začnejo povzročati težave. Da lastnike ne bo takoj prijela panika naj povem, da se ta problem ne odraža v kvaliteti tiskanja, niti v samem delovanju tiskalnika. Nekatere LaserJet-e (problematični utegnejo biti 6L, 1100, 3100 in 3150) na "starost" doleti t.i. "multifeed" sindrom, ki ga prepoznamo po tem, da tiskalnik vase potegne več kot en list papirja. Rešitev? Nekakšna ploščica(Customer Replaceable Separation Pad Kit), ki jo vstavimo v tiskalnik. Ker je HP ugledno podjetje in ker jim ni vseeno za svoje kupce, dobite ploščico zastonj. Vsi uporaniki LaserJet-ov 6L, 1100, 3100 in 3150, ki imate probleme z "multifeed-om" kliknite sem.

3 komentarji

Manjši šokec

The Register - Nokia je zaprosila svoje kupce M/MW 11xx/51xx serije xDSL modemov naj ji jih vrnejo. Vzrok? Možnost elektifikacije. Manj kot odstotek teh modemov naj bil imel to smrtonosno okvaro. Nokia seveda ne bo tvegala mrtvih kupcev. Slabo za biznis...
Naproša vse svoje kupce teh modemov, naj jih prinesejo v lokalni servisni center na "pregled". Če bodo odkrili, da je prav njihov tisti manj-kot-en-procent-možnosti modem, ga bodo popravili. Popravila in celotna napaka naj bi Nokio stala par miljonov evrov.

0 komentarjev