»

Gruzinka od sveta odrezala Armenijo

Optična vlakna povezujejo svet, a le dokler so povezana tudi sama

Slo-Tech - Poškodbe na hrbteničnem omrežju, večinoma sestavljenem iz optičnih kablov, so vedno neprijetna reč, saj pogosto v srednji vek vržejo dobršen del prebivalstva. To so za kar 12 ur 28. marca občutili v večini Armenije, za kar pa je bila, nekoliko začuda, kriva 75-letna ženica iz sosednje Gruzije. Ta je po gozdu iskala odpadne kovine in naletela na optični kabel, ki je v svet povezoval 90 % zasebnih in poslovnih uporabnikov v Armeniji. Prepričana v vrednost svoje najdbe je ženica kabel prerezala, takoj po tem dejanju pa je bila verjetno razočarana, da notranjost kabla ni bakrena in je praktično brez vrednosti za njene podvige.

Vzdrževalci Gruzinskih Železnic in Telekomunikacij so nato dolgo iskali napako, dokler je niso...

17 komentarjev

Kdo skrbi za podvodne optične kable

Takole podvodni kabli pribodejo na površje na Floridi

vir: Popular Science
Popular Science - Večkrat smo že pisali, da je internet na tem ali onem delu svet mrknil, kar je mnogokrat posledica pretrganih ali poškodovanih podmorskih kablov. Včasih čez nekaj dni sledi novica, da so uspeli povezave popraviti, redko pa predstavijo ljudi in tehnologijo, ki skrbi, da je internet v dobri kondiciji.

Na Popular Science so objavili zelo zanimiv prispevek, v katerem so predstavili človeka, ki obvezuje rane na kablih. John Rennie je 57-letni Škot, ki za podjetje Global Marine Systems patruljira po morjih in rokuje z majhno podmornico na daljinsko upravljanje. Kot pravi, so poškodbe kablov nekaj povsem običajnega, kar se dogaja vsak dan in ne le takrat, ko o prekinitvi kakšnega večjega in pomembnejšega poročajo mediji....

13 komentarjev

Sodelovanje operaterjev komunikacij s tajnimi službami

New York Times - Pred dvemi dnevi je New York Times objavil članek z naslovom Wider Spying Fuels Aid Plan for Telecom Industry.

V članku opisujejo sodelovanje ameriških telekomunikacijskih podjetij z NSA. Nekaj ameriških nevladnih organizacij je namreč proti nekaterim telekomunikacijskim podjetjem vložilo tožbe zaradi (po njihovem mnenju) nezakonitega sodelovanja z NSA. Zaradi tožb je ameriška administracija skušala doseči sprejetje zakonodaje, ki bi telekomunikacijskim podjetjem za nazaj podelila imuniteto. A glavni problem ameriške vlade ni podeljevanje imunitete za nazaj, pač pa vprašanje ali bodo telekomunikacijska podjetja v prihodnosti še želela (nezakonito) sodelovati z ameriškimi tajnimi službami.

Dokler je glavni prenos telekomunikacijskih podatkov potekal brezžično in preko satelitov, so ameriške tajne službe imele na voljo lastno tehnologijo za prestrezanje. V zadnjih letih pa čedalje več komunikacij poteka po optičnih kablih, pri nadzoru le-teh pa tajne službe potrebujejo...

9 komentarjev

Matrox Extio F1400

vir: Matrox
Matrox - V senci ATI-ja in nVidie, ki bijeta ogorčen boj za prestol na področju grafičnih kartic, je Matrox predstavil svojo najnovejšo grafično rešitev, Extio F1400, prvi t.i. Remote Graphics Unit (RGU). Gre za zunanjo enoto, ki poleg funkcije grafične kartice omogoča tudi priklop periferije. Z računalnikom je enota povezana z optičnim kablom (dolžine do 250 metrov) in PCI (ali PCIe 1x) kartico.



Matrox Extio F1400 ima Matroxov grafični čip, 128 MB pomnilnika, štiri DVI izhode, šest USB priključkov (štiri na sprednji, dva na zadnji strani)...

20 komentarjev

NSA

Slashdot - Be scared, very scared. Ameriški NSA (National Security Agency) očitno že od začetka 90ih lahko 'prisluškuje' na optičnih kablih med Evropo in ZDA. Glede na to, da gre čez te kable večina komunikacij (telefon, internet) pomeni, da lahko prisluškujejo prakitčno vsem. Seveda imajo OGROMNE probleme kako predelati takšne količine podatkov, ampak v zadnjih letih je tako imenovana tehnologija "data mining" (kopanje podatkov) zelo napredovala (primer: Google, z data miningom pa se zelo uspešno ukvarjajo tudi na Inštitutu Jožef Stefan). Kaj vse NSA že zna? Speech-to-text že dolgo ni problem, kaj pa slike? (menda smo slovenci relativno varni, ker imamo tako obskuren materni jezik :) Gre seveda za to, kako avtomatsko ugotavljati teme pogovorov in iskati 'zanimivosti'.
NSA je skoraj dvakrat večja od zloglasne CIA, pa ljudje skoraj nič ne vejo o njej. Malo zastareli in nepreverjeni podatki se najdejo tule. Točnih podatkov nima nihče, zaposlujejo pa najboljše strokovnjake z vseh mogočih...

7 komentarjev