»

Avast kupuje AVG

Slo-Tech - Češki Avast, ki ga poznamo zlasti kot proizvajalca enega izmed najpopularnejših brezplačnih protivirusnih programov, čeprav počne še mnogo več, je napovedal prevzem prav tako češkega konkurenta AVG, za katerega bo odštel 1,3 milijarde dolarjev. To predstavlja približno 33-odstotno premijo glede na ceno delnic AVG pred objavo prevzemne namere. S prevzemom bo nastalo eno največjih podjetij za računalniško varnost, katerega programska oprema bo nameščena na več kot 400 milijonih računalnikov in mobilnih naprav po vsem svetu.

V Avastu so dejali, da bodo prevzem financirali deloma z lastnim kapitalom in deloma z dolžniškimi sredstvi. UBS, Credit Suisse in Jefferies bodo zagotovili 1,7 milijarde dolarjev težko sindicirano posojilo,...

11 komentarjev

Texas Instruments kupuje National Semiconductor

Guardian - Ameriški polprevodniški gigant Texas Instruments je najavil nakup podjetja National Semiconductor, za katerega bodo odšteli 6,5 milijarde dolarjev, vse v gotovini. Približno polovico kapitala za prevzem bo TI pridobil z zadolževanjem. Vrednost predstavlja 78-odstotno premijo na vrednost delnice na začetku tedna pred objavljeno prevzemno namero. Gre za enega največjih prevzemov v zadnjem času, ki bo konsolidiral analogni sektor polprevodnikov, trenutno obvladujoč 42-milijardni trg.

To je eden izmed največjih trgov elektronskih komponent, saj se izdelki uporabljajo za obdelavo analognih signalov iz realnega sveta (zvok, temperatura, svetloba ...), ki se bodisi neposredno uporabijo za krmiljenje bodisi pretvarjajo v digitalni...

4 komentarji

EU izdala standard za enotne polnilce pametnih mobilnih telefonov

Evropski komisar Günter Verheugen kaže preteklost

vir: Ars Technica
ComputerWorld - EU je še korak bliže k enotnim polnilcem za mobilne telefone, saj sta včeraj Evropski odbor za standardizacijo v elektrotehniki (CENELEC) in Evropski inštitut za telekomunikacijske standarde (ETSI) objavila nove standarde za interoperabilnost, ki jih bodo potrebovali proizvajalci mobilnih telefonov s podporo za prenos podatkov, da bodo lahko izdelali enotne polnilce zanje. Standardi vključujejo tudi varnostna tveganja, elektromagnetne emisije in odpornost proti zunanji interferenci.

Že lani se je štirinajst vodilnih proizvajalcev Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, RIM, Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL), Texas Instruments in Atmel sporazumelo z Evropsko komisijo, da bodo uskladili polnilce za...

67 komentarjev

Začel se je IDF 2010

Slo-Tech - Do srede v San Franciscu poteka Intel Developer Forum (IDF), ki je dvo- ali trodnevna prireditev za razvijalce. Od leta 1997 jo Intel prireja navadno trikrat letno. Letos sta zaradi krčenja stroškov le dve - aprila so se zbrali v Pekingu, te dni pa v San Franciscu. Na IDF-u se predstavijo nove tehnologije, ki naj bi v prihodnosti zaživele v domačih in poslovnih računalnikih.

Letos naj bi IDF-u videli predstavitev Sandy Bridgea (mikroarhitekture naslednje generacije, ki bo prva violina letošnje prireditve). Popularna sintagma je še vedno oblačno računalništvo, Intel bo pokazal nove uporabe Atomov. PCI Express 3.0 bo nared šele konec leta, a na IDF se bodo bržkone začele premlevati prve ideje, kaj bi s PCI Express 3.0. Tu so še USB 3.0, Light Peak in nadgradnja BIOS-a UEFI.

Včeraj je imel...

5 komentarjev

Procesorje za Nokio bo delal Intel

Bloomberg - Telefonski gigant Nokia in procesorski gigant se pripravljata naj sodelovanje pri izdelavi telefonov. Kakor špekulira Bloomberg, bo Intel proizvajal procesorje za Nokio za mobilne naprave, s čimer naj bi si Intel zagotovil preboj na trg mobilnih telefonov. Več podrobnosti o dogovoru bo znanih danes zvečer, ko bosta Intel in Nokia pojasnila vsebino dogovora na tiskovni konferenci. Najverjetnejša kandidata, ki ju utegne Intel prodajati, sta SOC (system-on-chip) Moorestown in Medfield. Prvi je grajen v 45 nm-tehnologiji, medtem ko bo slednji sestavljen v 32 nm in ga pričakujemo šele leta 2011. Trenutno Nokiine telefone poganjajo ARM-procesorji podjetij Texas Instruments in Qualcomm.

19 komentarjev

Dell ni več glavni v Dellu

Slashdot - Michael Dell, ustanovitelj podjetja z največjim deležem na trgu osebnih računalnikov, je odstopil z mesta generalnega direktorja (CEO) in službo prepustil Kevinu Rollinsu. Dell bo kljub temu ostal prvi mož (chairman) istoimenskega podjetja, kar potrjuje dejstvo, da je tovrstno deljenje "oblasti" očitno nova moda v Ameriki. Podobno potezo sta namreč pred kratkim ubrala tudi Larry Ellison (Oracle) in Tom Engibous (Texas Instruments), že zdavnaj pa je vodilno vlogo Microsofta opustil njegov ustanovitelj, Bill Gates.

0 komentarjev

Intel in Texas Instruments z ARM licenco

The inquirer - ARM je podjetje, ki je v stilu Rambus-a patentiralo svojo ARM arhitekturo, ki se nanaša na procesorje, vendar le-teh ne proizvaja, ampak se ukvarja predvsem s prodajanjem licenc. Intel in Texas Instruments, ki ga večina pozna po kalkulatorjih sta pred kratkim zakupila to licenco (Intel jo je samo podaljšal). Intel ima pravico do uporabe prihajajoče ARM v6 arhitekture, ter do spreminjanja le te, če bodo programi tako zahtevali. Tako se lahko v kratkem nadejamo Xscale StrongARM procesorjev s prej omenjeno tehnologijo, ki jih bo Intel namenil napravam PDA, brezžičnim in mrežnim napravam. ARM pa je poleg v6 arhitekture prodal Intelu licenco, ki mu dovoljuje uporabo ARM7TDMI in ARM946E-S jeder.
Texas Instruments se ne zanimajo za CPU procesorje, ampak za DSP procesorji (digital signal processors), katere bodo tako kot pri Intelovih procesorjih razširili z novo v6 arhitekturo.

0 komentarjev