»

AMD začel prodajo prvih procesorjev Bulldozer

Extremetech - Po zamudah in prestavljanjih smo končno dočakali prve AMD-jeve procesorje iz družine Bulldozer. Pravkar so namreč sporočili, da so jih začeli prodajati sestavljavcem računalnikov (OEM) in prodajalcem na drobno (retailer). Gre za model Opteron 6200, ki ga sestavlja osem bulldozerjev. Njegova proizvodnja se je začela avgusta.

Nekdanji Interlagos, sedanji Opteron 6200, je prvi 16-jedrni procesor za arhitekturo x86. Sede na podnožje Socket G34 in ga sestavlja osem modulov Bulldozer. Vsak izmed njih ima dve ločeni procesorski enoti za računanje s celimi števili in en sam FPU. Cevovodne enote fetch/decode/execute si delijo, tako da ima v bistvu poldrugo jedro. AMD obljublja, da bomo nove procesorje v maloprodaji kupili že prihodnji teden.

Oktobra bodo...

15 komentarjev

Bulldozer zamuja

ASRockova matična plošča z veznim čipovjem 990FX

vir: AnandTech
AnandTech - Xbit-Labs in Anand Lai Shimpi prek Twitterja poročata, da je prišlo do še ene zamude pri izidu AMD-jeve revolucionarne arhitekture Bulldozer v obliki procesorjev Zambezi. Ti bodo namenjeni zahtevnejšim uporabnikom v namiznih računalnikih in bodo del serij FX-8000, FX-6000 in FX-4000, kjer je serija seveda odvisna od števila jeder procesorja. Bulldozer naj bi po zadnjih podatkih izšel zgodaj v juliju s prvimi predstavitvami veznih čipovij iz serije 900 na Computexu, ki počasi že odpira svoja vrata, ter kasneje na igričarskem sejmu E3 v Los Angelesu med 7. in 9. junijem. Takrat naj bi...

28 komentarjev

Vse več matičnih plošč s podporo Bulldozerju

MSI 890FXA-GD70 - vrh MSI-jeve ponudbe za AMD

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Po Asusovi zatrjeni podpori Bulldozerja oz. AMD-jevih procesorjev Zambezi na obstoječih matičnih ploščah podobne vesti prihajajo še iz MSI-ja. Slednji trdijo, da bo na obstoječih matičnih ploščah s podnožjem AM3 in veznim čipovjem iz serije 800 ali 700 mogoče nove procesorje uporabljati zgolj z nadgradnjo BIOS-a. Ta je že na voljo za tri matične plošče, medtem ko bodo izdaje za druge modele sledile kasneje, skupno število podprtih matičnih plošč pa naj bi se ustavilo pri 14. Uradni razlog za novo podnožje je po besedah AMD-jevih predstavnikov vključitev večjega števila funkcij, ki bi jih pri uporabi starih podnožij sicer morali izpustiti, a pri MSI vseeno obljubljajo precej širok nabor podprtih funkcionalnosti, kljub uporabi podnožja AM3. Popolnoma naj bi bil npr....

4 komentarji

Še več matičnih plošč za LGA-1155

Gigabyte P67A-UD7

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Po prvih slikah plošč Gigabyte-a in Asusa smo dobili še slike trojice plošč MSI-ja ter celotnega nabora matičnih plošč za procesorje Sandy Bridge, ki jih bo na trg v začetku prihodnjega leta splavil Gigabyte. Slednji bo novo barvno shemo uporabil le na petih najdražjih ploščah, P67A-UD7, UD5, UD4, UD3R in UD3P, medtem ko bodo preostale obdržale staro barvno shemo svetlo-modre tiskanine z modrimi in belimi režami. Plošča v novi shemi z modrimi poudarki, ki smo jo že pokazali, je P67A-UD5, medtem ko ima dražja različica UD7 poleg nekaj več napajalnih elementov in dodatne PCIe x16 reže te poudarke v rumeni barvi.

Med ploščami v starem izgledu bodo štiri polne ATX velikosti, P67A-UD3, PH67A-UD3,...

14 komentarjev

Intel pripravlja nova vezna čipovja

Expreview.com - Čeprav večine veznih čipovij 5. generacije niso niti popolnoma splavili (še vedno čakamo na več matičnih plošč s čipovjem H57, pripravlja pa se vsaj še Q55 in Q57), Intel že pripravlja njihove naslednike iz 6. generacije. Kot prvega naj bi že konec pomladi oz. zgodaj poleti ugledali naslednika X58, X68, ki bo za povezovanje z vhodno-izhodnimi napravami uporabljal nov južni most, ICH11®. Naslednike veznih čipovij za procesorje na ležišču LGA-1156 lahko pričakujemo šele čez eno leto, zaenkrat pa so potrjeni P65, H65 in Q65. Vsem štirim novincem bo skupna posodobitev vodila DMI, tokrat v različici 2.0, ki skrbi za povezavo med severnim in južnim mostom na matičnih ploščah s podnožjem LGA-1366 oz. s procesorjem in veznim čipovjem na matičnih ploščah s podnožjem...

27 komentarjev

Albatron AGP na PCIe kartica

The inquirer - Pri Albatronu očitno mislijo na vse tiste, ki so si pred kratkim kupili novo, najhitrejšo grafično kartico na AGP vodilu, imajo pa težave ob nadgradnji računalnika, ker so na vse več matičnih ploščah pojavlja PCIe vodilo za grafične kartice, medtem ko se AGP nezdržno umika.

Izdelali so namreč kartico, poimenovano ATOP, ki omogoča priklop AGP grafične kartice neposredno v PCIe režo. Kartica verjetno uporablja BR2 čip, vendar na žalost vseh lastnikov ATI grafikulj podpira samo izdelke Nvidie. Še posebej je privlačna cena - ta znaša samo 27$, vendar je čudo (trenutno) moč kupiti samo na Japonskem. Albarton bo kartice verjetno dodajal tudi svojim izdelkom na AGP vodilu.

16 komentarjev

865PE-875P proti nForce2

Mad Shrimps - Z novo izdajo matičnih plošč s podporo veznemu čipu Springdale (865PE) in Canterwood (875P) s podporo 800 MHz zunanjemu vodilu je Intel dodobra zamajal tla sistemom AMD. Še pred kratkim se je procesor 1700+ Thoroughbred-B, združen z nForce2 ploščo, zlahka navil do res visokih frekvenc ter posledično celo konkuriral Intelovemu 3,06 GHz procesorju. No, po izdaji novih veznih čipov naj bi tudi Intelovi sistemi bili zelo navijalsko razpoloženi. Tako so na Mad Shrimps spisali test treh veznih čipov -- Springdalea (865PE), Canterwooda (875P) s podporo 800 MHz zunanjemu vodilu, in nForcea 2. Ali je nov Intelov vezni čip hitrejši in bolje navijalsko sposoben kot nForce2, pa si oglejte na tem naslovu.

2 komentarja

Še več matičnih plošč

več strani - Po pojavi novih Intelovih čipovij, novi testi na internetu kar dežujejo, tako da vam sedaj v skrčeni obliki predstavljam nekaj novih testov, ki jih je moč zaslediti na internetu.

  • Na TweakTown so si ogledali čipovje i845GE na splošno, kot refenco pa so uporabili Intelovo referenčno ploščo, klik!
  • Na T-Break so si ogledali Asusovo umetnijo P4GE-V, osnovano prav tako na i845GE čipovju, klik!
  • Na Hardware Zone pa so si prav tako ogledali Intelovo osnovno ploščo, D845GEBV2 imenovano, na i845GE čipovju, klik!


  • Da pa ne boste privrženci AMDja jezni, še test MSIjeve KT3 Ultra 2, ki so ga pripravili na Riva3D.

    0 komentarjev