»

Zmanjkalo denarja za objavo javnih podatkov na spletu

Slashdot -

Ameriški predsednik Barrack Obama je ob svoji izvolitvi obljubil visoko stopnjo transparentnosti dela vlade, kar so potem dejansko udejanjili s postavitvijo spletnih strani data.gov. USA Spending in podobnih. Spletišča javnosti ponujajo dostop do obširnih in dobro sistematiziranih informacij javnega značaja z visoko vrednostjo (high value), npr. natančne meritve klimatskih sprememb, onesnaženosti voda ali gibanja obrestnih mer. Tovrstni podatki so zlata jama za angažirane posameznike in nevladne organizacije, ker omogočajo učinkovit vpogled in kritiko dela oblasti. Posledično so o podobni iniciativi razmislili tudi na tej strani oceana, v Veliki Britaniji in Evropski Uniji. Določeni podatki so na voljo tudi v Sloveniji in lani decembra je potekala delavnica njihove uporabe.

Na žalost jim kmalu po prvi obletnici obratovanja že zmanjkuje denarja. Potrebovali naj bi kar 35...

16 komentarjev

Vrhovno sodišče ZDA: Korporacije nimajo pravice do zasebnosti po FOIA

Ars Technica - Ameriško vrhovno sodišče je v znanem primeru proti ameriškem operaterju AT&T razsodilo, da korporacije nimajo pravice do zasebnosti (personal privacy), ki bi jih ščitila pred obvezo razkritja nekaterih informacij javnega značaja. To pomeni, da se ne morejo sklicati na izjemo 7(c) v zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (FOIA), ki dovoljuje neobjavo informacij, če bi te predstavljale neutemeljen poseg v zasebnost.

Zgodba se začene leta 2004, ko so ugotovili, da je AT&T od zvezne vlade prejemal preveč denarja v programu subvencioniranja širokopasovnega internetnega dostopa za šole. Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je sprožila preiskavo zoper AT&T, ki ji je predal na tone različnih dokumentov. Takrat sta se sprti strani poravnali s plačilom pol...

12 komentarjev

Pomembna sodna odločitev glede zasebnosti službene e-pošte v ZDA

Slo-Tech - Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Wisconsin je 16. julija letos v primeru Schill v. Wisconsin Rapids School District presodilo, da je elektronska pošta, ki jo vladni uslužbenci pošljejo z računalnika na delovnem mestu, zasebna.

Primer se je začel aprila 2007, ko je državljan Don Bubolz želel pridobiti izpis elektronskih sporočil pet učiteljev, ki so bila zasebne narave, a poslana iz službenega računalnika. Šola je najprej presodila, da gre za informacijo javnega značaja, saj so bila sporočila poslana s službenih (državnih) računalnikov, vendar so se učitelji pritožili. Na prvi stopnji so pritožbo sicer izgubili, vendar je nato Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Wisconsin presodilo, da mora biti delovanje javne oblasti sicer odprto, vendar pa vsebina zasebnih sporočil vladnih uslužbencev ni stvar javnosti.

Sodišče je kljub temu v določenih primerih dopustilo možnost razkritja zasebnih elektronskih sporočil vladnih uslužbencev poslanih iz računalnikov na delovnem mestu, na...

50 komentarjev

MJU objavilo pogodbo z Microsoftom

Slo-Tech - Konec avgusta 2009 smo na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja od Ministrstva za javno upravo želeli pridobiti seznam, vsebino in vrednost vseh pogodb, ki jih je državna uprava v letu 2009 sklenila s podjetjem Microsoft.

Novembra 2009 je MJU dostop do dela zahtevanih dokumentov zavrnilo, vendar smo se na odločbo o zavrnitvi zaradi kršitve Zakona o splošnem upravnem postopku s strani MJU na odločitev pritožili in zahtevali ponovno odločanje. MJU je postopek odločanja o zahtevi za dostop do informacij javnega značaja obnovila, vendar pa odgovora kar ni bilo. Zato smo se v začetku januarja pritožili pri Informacijskem pooblaščencu; izkazalo se je, da postopek odločanja še teče, a je MJU potem zadevo sam v odločanje odstopil Informacijskemu pooblaščencu.

MJU se je v prvi (zaradi kršitve ZUP razveljavljeni) odločbi skliceval na to, da je del vsebine pogodbe z Microsoftom opredeljen kot poslovna skrivnost. Vendar pa smo bili mnenja, da izjema poslovne skrivnosti ne...

99 komentarjev

Chicago postavlja mrežo nadzornih kamer

Slo-Tech - Kot pišejo v Wall Street Journalu, so v Chicagu v preteklih letih v mestu postavili več tisoč nadzornih kamer, sedaj pa jih s pomočjo IBM-a povezujejo v enotno omrežje.

Natančno število povezanih kamer ni znano (ACLU je podatek o tem na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja že zahtevala od mestnih oblasti), znano pa je, da omrežje povezuje 1500 policijskih video kamer, postavljenih na "problematičnih" mestih v mestu.

V omrežje pa se lahko povezujejo tudi video kamere iz zasebnega sektorja - kamere iz avtobusov, šol, podzemne železnice, trgovin, itd. Mestne oblasti ponujajo možnost povezovanja tudi za kamere, ki si jih posamezniki namestijo v stanovanje. Po nekaterih ocenah naj bi bilo v omrežje z imenom Operation Virtual Shield tako povezanih že 15.000 videonadzornih sistemov.

"Zaradi vaš varnosti vas prosimo, da v sistem čim prej povežete videokamero iz vaše spalnice..."

17 komentarjev

Pogovor z Informacijsko pooblaščenko: "Osebni dokument je relikt socializma in komunizma"

Slo-Tech - Nataša Pirc Musar funkcijo Informacijske pooblaščenke opravlja že dobri dve leti. V tem času se je ukvarjala z številnimi primeri, povezanimi z zagotavljanjem dostopa do informacij javnega značaja ter varstvom osebnih podatkov.

V javnosti v zadnjem času odmevata primer Ministrstva za zunanje zadeve, ki je po njenih ugotovitvah nezakonito obdelovalo osebne podatke ter pobuda za presojo ustavnosti 21. člena Zakona o SOVI, ki jo je pooblaščenka na Ustavno sodišče vložila marca letos.

Vsekakor dovolj razlogov za pogovor o tem, kaj se v Sloveniji dogaja na področju varstva osebnih podatkov in pravice do zasebnosti. Povedala nam je mnogo več, kot smo sprva pričakovali.

44 komentarjev