»

Samsung prvi s proizvodnjo prosojnih LCD-panelov

vir: ZDNet
ZDNet - Samsung je objavil, da so kot prvi na svetu začeli masovno proizvodnjo LCD-panelov za prosojne zaslone. Merijo 22 palcev, obstojijo v dveh različicah (barvni in črnobeli), imajo deklarirani kontrast 500:1 in ločljivost 1680 x 1050. Dosegajo do 20-odstotno stopnjo prosojnosti za črnobele in 15-odstotno stopnjo za barvne modele, kar je štirikrat bolje od trenutnih poizkusov konkurence, hkrati pa zaradi zmožnosti uporabe ambientne svetlobe porabijo do 90 odstotkov manj energije. Podatkov o dobavljivosti in ceni za zdaj še ni. Prvi jih bodo bržkone pograbili oglaševalci, saj bodo idealni za izložbe in zunanje reklame.

8 komentarjev

Internet Explorer po dolgem času s pridobitkom

CNet - Skoraj pol leta je minilo od zadnjega pregleda tržnih deležev brskalnikov, zato si poglejmo, kako so si razdelili trg v preteklem mesecu. Zanimivo je, da se je po dolgem času trend padanja tržnega deleža Internet Explorerja ustavil. Micrsoftov paradni konj se je z absolutnega minimuma pri 59,8 odstotkih pobral na 60,3-odstotni tržni delež, kar gre pripisati porastu v številu uporabnikov IE8 - tudi na račun uveljavitve Windows 7, kamor je integriran. Nasprotno je Firefox nekoliko izgubil in pristal pri 23,8 odstotkih, kar je zadoščalo za drugo mesto. Chrome je pridobil petino odstotne točke in je s 7,2-odstotnim deležem uporabnikov na tretjem mestu. Četri je Applov Safari (4,9 odstotka), peta pa Opera (2,3 odstotka).

15 komentarjev

AOL prodaja Bebo

TechCrunch - AOL je leta 2008 - ko so socialna omrežja rasla kakor gobe po dežju, ker so bila tista naslednja vroča zgodba, ki bo spremenila podobo interneta, prinesla neslutene dobičke in popolnoma pregazila klasičen splet - kupil Bebo za 850 milijonov dolarjev. Tega je leta 2005 ustanovil Michael Birch z ženo Xochi Birch, a zaradi konkurence nikoli ni postal vodilni na svojem področju, čeprav je zbral nekaj deset milijonov registriranih uporabnikov. AOL je to po prevzemu želel spremeniti, a jim ni uspelo.

Danes je Bebo naprodaj. AOL ga bo verjetno prodal hedge skladu Criterion Capital Partners za vsega 10 milijonov dolarjev, saj stran več enostavno ni vredna....

5 komentarjev

Prodaja računalnikov porasla skoraj za četrtino

CNet - Analitiki iz podjetja iSuppli so konec tedna objavili rezultate prodaje v računalniški branži za izteklo se četrtletje, ki kažejo nadaljevanje okrevanja. V drugem letošnjem kvartalu je bilo prodanih 81,5 milijona računalnikov, kar je za 23 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Začetek leta 2009 je bilo eno najslabših obdobij v zgodovini, tako da izrazit porast niti ni presenetljiv.

Glavni motor rasti je bila Azija, povpraševanje na rumeni celini pa je dvignilo predvsem tamkajšnje proizvajalce, torej Asus, Samsung, Lenovo in Acer. Asus je na primer pridelal kar 136,2-odstotno rast, Samsung pa 83,9-odstotno. Največji tržni delež še vedno obvladuje Hewlett-Packard z 19,6-odstotnim tržnim deležem (22,2-odstotna letna rast), sledijo pa mu Acer (13,3-odstotni delež, +47,1 odstotka), Dell (13,1-odstotni...

1 komentar

Računalniki se v Sloveniji nezadržno cenijo. Vendar?

Finance - Po podatkih Statističnega urada RS, ki so jih posredovali v Financah, so se cene računalniške opreme aprila letos v primerjavi z enakim obdobjem lani znižale za slabih 30 odstotkov. Celo Evropsko unijo smo pri tem prehiteli za 8,2 odstotne točke. Naša računalniška podjetja zniževanje utemeljujejo kot bitko za trg, kjer prodajalci poskušajo obdržati svoj tržni delež predvsem z ugodnimi cenami, nekateri pa celo napovedujejo le enega ali dva zmagovalca na koncu računalniške vojne. Učinke tokrat še pospešuje recesija v računalniški industriji, ki svoj vpliv širi tudi na sončno stran Alp.

V vsakem primeru smo lahko zadovoljni potrošniki sami, vendar si enega (monopol) ali dveh (oligopol) ponudnikov na trgu prav gotovo ne moremo želeti. Poznamo namreč učinke obeh tržnih situacij - pomanjkanje konkurence na trgu telekomunikacij, marsikdo ni zadovoljen s konkurenčnostjo pri prodaji bencina, pa zavarovalniških storitvah (dogovorjeno zvišanje cen) in še bi lahko naštevali. Država se v...

14 komentarjev

Nova e-banka na Otoku

The Register -

ING Group, z bančnimi storitvami ukvarjajoče se nizozemsko podjetje, je odprlo novo internetno poslovalnico, ki bo na voljo le Otočanom. Za začetek bodo omogočali le varčevanje po 4,3-odstotni stopnji, načrtujejo pa tudi še ostale storitve, kot so posojila, hipoteke, življenjska in pokojninska zavarovanja ... a vse to tedaj, ko bodo imeli dovolj uporabnikov. Omeniti velja še, da ima ING Group internetne banke že širom Evrope, natančneje v osmih državah. Več o tem.

0 komentarjev