»

Je pred vrati splošna podražitev računalniških komponent?

AnandTech - Asus je včeraj izvedel množično podražitev svojih grafičnih kartic in matičnih plošč, deklarirano zaradi višjih stroškov, ki so posledica koronske krize in trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Ker podjetja takšnih ukrepov ne izvajajo z lahkim srcem, bodo verjetno kmalu sledili tudi drugi proizvajalci.

Včeraj je sledilce Asusovega računa na Facebooku pričakala neprijetna objava (ki je bila vmes izbrisana; posnetek v sliki), v kateri je pojasnjeno, da so v tajvanskem velikanu izvedli dvig priporočene cene grafičnih kartic in matičnih plošč. Med navedenimi razlogi so rast stroškov dela in cene surovin, kar se je sicer v lanskem letu pripetilo predvsem zaradi tegob, povezanih s pandemijo covida-19, in pa višje dajatve, ki večinsko izvirajo iz novih carin, s katerimi se v trgovinskem dvoboju obmetavata ZDA in Kitajska. Asusov ukrep naj bi bil skrbno premišljen, na koncu pa stoji še navedba, da je mogoče v prvem trimesečju pričakovati nove podražitve. Žal v objavi ni bilo kakršnihkoli...

45 komentarjev

Prihajajo nove podražitve matičnih plošč

Lahko pride do pomanjkanja krmilnikov

vir: VR - Zone
VR - Zone - Čeprav smo nedavno poročali o Elpidi in njihovi nemoteni dobavi pomnilniških čipov, kar naj ne bi vplivalo na zalogo oz. cene pomnilniških palčk, zaradi posledic japonskega potresa vseeno lahko pričakujemo še en dvig cen matičnih plošč. Nedavno so se te dvignile zaradi močnejšega tajvanskega dolarja (cene drugod po svetu se morajo dvigniti, da Tajvanci zaslužijo enako) in višjih cen surovin, zdaj pa naj bi podražitev prišla zaradi višjih cen oz. pomanjkanja nekaterih ključnih komponent.

Skupaj o brezskrbnosti Elpide smo poročali prav o skorajda izničeni zalogi NEC-ovih krmilnikov za USB 3.0, ki so praktično edini v uporabi na matičnih ploščah, tako na Intelovih kot na AMD-jevih rešitvah. Proizvodnja osnovnih elektronskih komponent, ki se...

0 komentarjev

Potres brez učinka za Elpido, nasprotno za NEC

Lahko pride do pomanjkanja krmilnikov

vir: VR - Zone
VR - Zone - Splošno mnenje analitikov sledeč uničujočemu potresu na Japonski je bilo, da bo industrija pomnilnika, tako delovnega kot bliskovnega NAND, močno prizadeta. Japonska naj bi bila dom kar 40 % svetovne proizvodnje teh čipov, iz različnih industrijskih področij iz Japonske pa dobivamo poročila, da začasno upočasnjujejo oz. celo ustavljajo proizvodnjo v nekaterih obratih. Tako bo vsaj dokler se japonska infrastruktura (tako energetska kot transportna) ne vrne v svoje običajne tirnice.

Napovedim o prizadeti industriji pomnilnika lahko dodamo še zmanjšano proizvodnjo krmilnikov za priključke USB 3.0, katerih glavni dobavitelj je NEC. Njihova zaloga je bila močno omejena še pred potresom, poročajo pa celo, da bi krmilni čipi, ki se uporabljajo...

1 komentar

Matične plošče draži tudi MSI

techPowerUp! - Konec januarja smo že govorili, da bo ASUS dvignil cene svojih matičnih plošč, za kar se lahko zahvalimo močnejšemu tajvanskemu dolarju ter višanju cen surovin, ki jih proizvajalci uporabljajo za izdelavo plošč. Kot primer so tukaj izpostavili predvsem baker, katerega cena je v februarju že presegla $10.000 na tono. Podražitev se je že izvedla v februarju, kar bomo v trgovinah občutili v kratkem, podobno pa so skorajda istočasno storili tudi pri Gigabytu.

Obema podjetjema zdaj sledi še nekoliko manjši MSI, ki bo iz enakih razlogov prav tako za 5 do 10 odstotkov dvignil cene svojih matičnih plošč. Čeprav lahko v trgovinah dvig cen pričakujemo nekoliko pozneje, kot dvig cen ASUS-ovih in Gigabytovih izdelkov,...

25 komentarjev

Asus bo podražil matične plošče

Plošče kupite dokler so še poceni

vir: Guru 3D
Guru 3D - Pri Asusu so sporočili, da lahko v prvi polovici letošnjega leta lahko pričakujemo dvig cen njihovih matičnih plošč, ki se bodo večinoma podražile za 5 do 10 %, v nekaterih primerih pa celo za 15 %. Za podražitev so okrivili predvsem pomanjkanje delovne sile na kitajskem, kjer matične plošče proizvajajo, vedno višje cene surovin in delov, iz katerih izdelujejo matične plošče - sem so umestili predvsem ceno bakra, katerega tona stane že 9.000 ameriških dolarjev, ter vedno močnejši tajvanski dolar, zaradi katerega upadajo zaslužki.

Vseeno pri Asusu menijo, da ta dvig cen ne bo imel bistvenega vpliva na kupce, predvsem na račun nižanja cen drugih komponent. Lep primer tega je bitka v grafični...

15 komentarjev

Dražji zapisljivi CD-ji

DigiTimes -

Kot poročajo na DigiTimes, se nam obeta nova podražitev CD-R medijev. Trenutno je njihova cena približno 0,2 dolarja (40 tolarjev), v tretjem četrtletju letošnjega leta pa lahko pričakujemo kar desetodstotni porast nabavnih cen na 0,22 dolarja (44 tolarjev). Ritek in CMC Magnetics, največja izdelovalca teh medijev, poudarjata tudi, da se bodo še zadnje letošnje podražitve pojavile koncem leta. Razlog je povečano povpraševanje, ki bi v letošnjem letu doseglo predvidoma devet milijard enot, medtem ko proizvodnja zaostaja za dve milijardi. Po njihovih besedah proizvodnja ne bo dosegla povpraševanja vsaj še dve leti. Več o tem.

Kakšen učinek bo imela ta, na prvi pogled malenkostna podražitev na cene pri nas, je težko reči, a cene se pri nas po vsej verjetnosti ne bodo dvignile samo za deset odstotkov.

13 komentarjev

Test plošč na nForce2

Bench House - nVidiino vezje za matične plošče, imenovano nForce2, se je obneslo izredno dobro. Sedaj lahko sklepamo, da se bodo tovrstne matične plošče pocenile, saj v veljavo prihaja novo vezje, imenovano Ultra 400 nForce2. Kaj bi si še želeli. Na Bench House so si pogledali osnovne plošče, ki temeljijo na nForce2 vezju. Test vsebuje matične plošče vseh priznanih proizvajalcev, vsled česar je dokaj obsežen. V branje.

6 komentarjev

20% povišanje telefonskih stroškov

Jaz - Tilen mi je posredoval zanimivo povezavo, v kateri piše, da bomo kaj kmalu deležni prekleto opaznega povišanja cene telefonskih impulzov in naročnine. Tako naj bi 1. aprila impulze podražili za 9.5% (na 4.01 SIT), naročnino pa za 7.2% (na 1173.05 SIT), 1. junija pa naj bi nas čakala nova podražitev, in sicer za 9.6% (na 4.39 SIT) za impulze in 7.3% (na 1258,68 SIT) za naročnino. Tem cenam prištejte še DDV in pridete do zanimive ugotovitve, da se bo delo na internetu in na splošno telefoniranje v kratkem podražilo za 35%. Koliko so dotične informacije resnične ne vem, ker jih nisem zasledil s strani nobenega drugega vira, toda vsekakor so zelo alarmantne. Če so resnične, potem predlagam revolucijo. Kaj pravite, tovariši ?

18 komentarjev