»

Microsoftova distribucija Linuxa čaka pogumne

Slo-Tech - Microsoft je že lanskega novembra brez velikega pompa na Githubu objavil kodo lastne Linuxove distribucije CBL-Mariner, sedaj pa je postala njena uporaba še enostavnejša. Microsoftov Juan Manuel Rey je spisal natančna navodila, kako prevedemo kodo in si namestimo CLB-Mariner. Ne obstaja namreč ISO, temveč jo moramo prevesti v Ubuntuju.

Ob tem povejmo, da CBL-Mariner ni namizna distribucija, namenjena vsakodnevni uporabi na delovnih postajah ali osebnih računalnikih. Namesto tega gre za strežniško verzijo, ki se uporablja za poganjanje Microsoftove infrastrukture v oblaku in pripadajočih storitev. Gre za enotno platformo, ki jo ima Microsoft za nudenje z Linuxom združljivih aplikacij. CBL-Mariner je lahka distribucija, ki vključuje osnovne paketke, na katere je možno po potrebi dodajati RPM-je iz SPEC-a oziroma izvornih datotek.

0 komentarjev

Srečno pot do Merkurja, BepiColombo!

BepiColombo med preizkušanjem v laboratorijih ESA

vir: Wikipedia
Space - Evropska vesoljska agencija (ESA) je ponoči v Francoski Gvajani uspešno izstrelila raketo Ariane 5, ki je proti Merkurju ponesla plovilo BepiColombo, poimenovano po italijanskemu matematiuku Giuseppeju "Bepiju" Colombu.

Vesoljsko plovilo ima namen raziskati številne skrivnosti (za zdaj) najmanjšega planeta našega osončja, do katerega bo potovalo kar sedem let. Zaradi premagovanja gravitacije Sonca in pravilnega utirjenja v orbito bo med potjo namreč enkrat zavil okoli zemlje, dvakrat okoli Venere in šestkrat okoli Merkurja. Pri tem bo plovilo zbiralo doslej najnatančnejše podatke o gibanju Zemlje in Merkurja okoli sonca.

Na koncu svoje poti se bo plovilo ločilo v dve sondi, ki bosta Merkur obkroževali na dveh...

10 komentarjev

Messenger poslal prve posnetke Merkurja

NASA - Sonda Messenger se je 17. marca uspela utiriti v orbito okoli Merkurja, kar je bil velik uspeh za ameriško vesoljsko agencijo NASA. Doslej je Merkur pobliže posnel le Mariner 10, ki je v letih 1974-1975 trikrat letel dovolj blizu, medtem ko so vsi ostali posnetki Merkurja plod opazovanj od daleč. Messenger je včeraj začel izpolnjevati svojo nalogo, saj je na Zemljo poslal prvi posnetek Merkurja, ki mu bo sledilo še mnogo drugih.

V prvem preletu, ki je trajal šest ur, je napravil 364 posnetkov, ki jih je potem poslal na Zemljo. Posebno mesto ima spodaj pripeta fotografija, ki je prvi posnetek Merkurja s plovila, ki je v njegovi orbiti (Mariner 10 je le letel mimo). Še več posnetkov in...

16 komentarjev

Utirjanje Messengerja v Merkurjevo orbito uspelo

Merkur

vir: Space
Space - Kot smo napovedali predvčerajšnjim, se je sonda Messenger po slabih sedmih letih potovanja uspešno utirila v Merkurjevo orbito. Čeprav je NASA utirila sonde že v orbite okoli petih planetov Sončnega sistema (poleg Zemlje in Meseca), je predstavljala Merkurjeva orbita poseben izziv. Gre namreč za Soncu najbližji planet, kjer je privlak zaradi Sončeve gravitacije že zelo velik. Poleg tega Merkur nima atmosfere, tako da pri utirjenju ni bilo moč uporabiti atmosferskega zaviranja.

Messenger je potoval več kot šest let in v tem času prepotoval 7,9 milijarde kilometrov ter Sonce obkrožil...

3 komentarji

Danes (17. marca) utirjanje Messengerja v orbito Merkurja

vir: Space
Space - Danes bo/je izvedeno utirjanje sonde Messenger v merkurjevo orbito. Sonda je bila izstreljena leta 2004. Manever je predstavljal poseben izziv zaradi dveh faktorjev: bližina Sonca in njegov gravitacijski vpliv ter odsotnost atmosfere, ki onemogoča uporabo metode zaviranja imenovano aerobraking. Zato je kar 55% prvotne teže vesoljske sonde predstavljalo gorivo, potrebno za zaviranje. Sonda Messenger bo tako prva sonda, ki se bo utirila v merkurjevo orbito. Ta planet je sicer daljnega leta obiskala sonda Mariner 10, vendar je med misijo opravila zgolj 3 mimolete. In ravno zato ostaja 55% površja Merkurja do sedaj zgolj uganka.

Namen sonde je v dveh merkurjevih dnevih (cca 1 zemeljsko...

11 komentarjev

Objavljeni prvi Herschlovi posnetki

Tribarvna slika M51

vir: ESA
ESA - Ta teden je teleskop Herschel po mesecu dni potovanja v orbito L2 odvrgel zaščitni pokrov s svojega objektiva in začel kalibracijo. Za prve posnetke je svojo optiko usmeril proti galaksiji M51 in posnel nekaj zanimivih fotografij, ki jih je Evropska vesoljska agencija končno razkrila javnosti. Objavljeno sliko je Herschel posnel v daljnem delu IR-spektra, obarvana pa je takole: 160 mikronski pas rdeče, 100-mikronski zeleno in 70-mikronski modro. Primerjava istega posnetka, ki ga je pred meseci posnel Spitzer, s Herschlovim kaže, da je nova pridobitev prinesla bistveno boljšo ločljivost z več...

7 komentarjev

Kepler posnel prve fotografije

Keplerjevo vidno polje

vir: NASA
NASA - Pred poldrugim mesecem je NASA v vesolje poslala teleskop Kepler, ki ima nalogo opazovati delček Rimske ceste in iskati Zemlji podobne planete. NASA je objavila, da je Kepler napravil prve posnetke izbrane destinacije, tj. ozvezdij Laboda in Lire. Prvi posnetek kaže milijone zvezd v celotnem zornem kotu Keplerja, medtem ko sta druga dva bolj približana. Znanstveniki so nad posnetkom, ki kaže 100 kvadratnih stopinj neba in 4,5 milijona zvezd, med katerimi naj bi bilo 100.000 takih, ki bi lahko imele Zemlji podobne planete, navdušeni. Druga dva kažeta le tisočinko polnega obsega; na enem je...

21 komentarjev