» »

Utirjanje Messengerja v Merkurjevo orbito uspelo

Utirjanje Messengerja v Merkurjevo orbito uspelo

Merkur

vir: Space
Space - Kot smo napovedali predvčerajšnjim, se je sonda Messenger po slabih sedmih letih potovanja uspešno utirila v Merkurjevo orbito. Čeprav je NASA utirila sonde že v orbite okoli petih planetov Sončnega sistema (poleg Zemlje in Meseca), je predstavljala Merkurjeva orbita poseben izziv. Gre namreč za Soncu najbližji planet, kjer je privlak zaradi Sončeve gravitacije že zelo velik. Poleg tega Merkur nima atmosfere, tako da pri utirjenju ni bilo moč uporabiti atmosferskega zaviranja.

Messenger je potoval več kot šest let in v tem času prepotoval 7,9 milijarde kilometrov ter Sonce obkrožil petnajstkrat. Samo s tako previdnim približevanjem so preprečili, da bi zaradi Sončeve gravitacije treščil neposredno v zvezdo. V orbito je vstopil z zelo ekscentrično orbito, saj je letel 200 km od površja, pa se spet oddaljil na 15.000 km. Uradno je bil Messenger po dolgem popotovanju in preciznem manevriranju v orbiti okrog Merkurja včeraj ob 01.54 uri po srednjeevropskem času. Obhodni čas sonde znaša 12 ur.

Zadnjikrat je Merkur posnela sonda Mariner 10, ki je v letih 1974-1975 trikrat letela mimo planeta in posnela okrog 45 odstotkov površja. Messenger bo začel snemati površje prihodnji mesec in od tedaj se nadejamo, da bomo počasi pridobili posnetke celotnega površja. V približno enem letu, kolikor bo misija trajala, bodo poizkušali dobiti čim več podatkov o kemijski sestavi planeta, prisotnosti vode, reliefu, gostoti ipd.

3 komentarji

krho ::

ki je v letih 1974-195 trikrat letela
-> ki je v letih 1974-1975 trikrat letela
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

fiore ::

Zanimivo. Še bolj zanimivo pa se mi zdi, da so že pred 40 leti osvajali planete Sončevega sistema, ko tehnologija niti približno ni bila tako razvita kot je sedaj.

speed machine ::

Čeprav za tegale Messengerja je bila tehnologija še premalo razvita 40 let nazaj. Na live video-u, ob utirjanju, je eden od taglavnih povedal, da so imeli sestanek o tem že v 70-ih. Vendar niso mogli zagotoviti, da jim lahko res uspe narediti in uspešno vtiriti to sondo.

Drugače pa kapo dol pred tem izjemnim podvigom. Za primerjavo: japonci so lani poizkusili vtiriti sondo okoli Venere, vendar jim ni uspelo, tako da sedaj dela še en krog okoli sonca, preden bodo lahko ponovno poizkusili (okoli leta 2015).
//


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Juno ob svitu v Jupitrov objem

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3010257 (8184) stara mama
»

Sto let splošne teorije relativnosti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
259506 (6841) PrihajaNodi
»

Na svidenje, Pluton, pozdravljen Kuiperjev pas (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8125462 (20167) bMozart
»

Evropska vesoljska agencija utirila sondo v orbito okoli kometa

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1810237 (7884) driver_x
»

Danes (17. marca) utirjanje Messengerja v orbito Merkurja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
114836 (3667) gzibret

Več podobnih tem