»

Hrošč v HTML5 zlonamerni strani omogoča neomejen zapis podatkov na disk

Ars Technica - Feross Aboukhadijeh je odkril zanimivega hrošča v vseh večjih brskalnikih (razen Firefoxu), torej v Internet Explorerju, Chromu, Operi in Safariju. Gre za pomanjkljivo implementacijo funkcije LocalStorage kot del standarda HTML5, ki stranem omogoča zapis podatkov na disk. S trikom je mogoče na disk zapisati več gigabajtov podatkov in tako v celoti zapolniti disk oziroma povzročiti sesutje brskalnika.

Doslej so namreč spletne strani lokalne podatke hranile s piškotki, HTML5 pa jim omogoča funkcijo LocalStorage, s katero lahko na disk zapišejo nekaj megabajtov. Da bi se izognili zlorabam, standard predpisuje, da mora biti največja količina prostora, ki jo stran porabi, omejena, ter priporoča to mejo postaviti na 5 MB. Aboukhadijeh je...

16 komentarjev

Študija varnosti brskalnikov: prvi Chrome, drugi IE, Firefox daleč zadaj

vir: Forbes
Forbes - Podjetje Accuvant je konec tedna objavilo rezultate obsežne študije, v kateri so raziskovali varnost treh najpriljubljenejših spletnih brskalnikov: Firefoxa, Internet Explorerja in Chroma. Rezultat je 140 strani dolgo poročilo, v katerem je podrobno predstavljena metodologija testiranja in izsledki. Ugotovili so, da je najvarnejši Chrome, tik za petami pa mu sledi Internet Explorer. Firefox je daleč zadaj.

Najprej povejmo, da je raziskavo financiral Google. Accuvant in Gogole poudarjata, da je bila izvedena neodvisno in brez pritiskov, ne glede na ta vir denarja. Kljub temu je rezultat zelo prikladen, zato je Google javno izpostavil rezultate. Toda ko se med seboj pomerita IE in Firefox, je rezultat brez vsakršnega dvoma objektiven. In IE je s Firefoxom pometel.

Accuvant je pojasnil, da

70 komentarjev

Internet Explorer 9 najučinkoviteje blokira škodljive strani

Ars Technica - NSS Labs je izvedel test (celotno poročilo) odpornosti brskalnikov proti zlobnim stranem, v katerem so merili, v kolikšni meri so moderni internetni brskalniki blokirali strani, ki so poizkušale evropske uporabnike interneta ukaniti v namestitev zle programske opreme (in ne strani, ki izkoriščajo luknje v brskalnikih). Po podatkih EU je bila lani kar tretjina vseh evropskih uporabnikov interneta vsaj enkrat žrtev tovrstnih prevar, čeprav so imeli nameščene protivirusne programe. Rezultati so pokazali, da sta se daleč najbolje odrezala Internet Explorer 9 in Internet Explorer 8, medtem ko konkurenca caplja zadaj.

Primerjali so IE9, IE8, Firefox 4, Safari 5, Chrome 10 in Opero 11. Podatke so zbrali 19 dni, ko so vsakih šest ur poizkusili obiskati znane škodljive spletne strani -...

22 komentarjev

Internet Explorer 10 samo za Windows 7

Internet Explorer 10 v prvi predogledni različici - podobno kot z IE9 je funkcionalnost izredno omejena

vir: engadget
engadget - Nedavno so pri Microsoftu prvič predstavili naslednjo različico svojega brskalnika, Internet Explorer 10, in za tem uporabnikom omogočili prvi test v obliki prve predogledne različice. Tem novicam sledi podatek, da bo izid Internet Explorer 10 še bolj omejen od Internet Explorer 9, saj bo na voljo le za operacijske sisteme Windows 7, medtem ko je IE9 mogoče namestiti tudi na Windows Vista. Seveda bo IE10 na voljo tudi za prihajajoče operacijske sisteme, npr. Windows 8, če ne bo prej izšla že naslednja različica Internet Explorerja samega, glede na močno pospešen razvoj Microsoftovega brskalnika.

Razvoj Internet Explorer 10 zgolj za Windows 7 je sicer po eni strani smiseln, saj ta različica hitro postaja najbolj razširjena različica Windows po svetu, tako na račun že praktično...

34 komentarjev

Microsoft: IE najvarčnejši brskalnik

Microsoft - V primerjavah brskalnikov se običajno pregledata bodisi hitrost bodisi podpora standardom, tuintam še uporabniški vmesnik in uporabniška izkušnja. Redko pa primerjamo varčnost, a pri krasnem novem spletu, ki pisano utripa, interagira in se prilagaja uporabniku, postaja tudi ta podatek pomemben. Eno primerjav so izvedli pri Microsoftu, kjer so primerjali varčnost Internet Explorerja 9, Chroma 10, Firefoxa 4, Opere 11 in Safarija 5 na operacijskem sistemu Windows 7. Namerili so, da je najvarčnejši prav njihov lasten IE9, tik za petami pa mu sledi Firefox 4. Ostali so daleč zadaj.

Računalnik so povezali na posebno merilno ploščo podjetja National Instruments, ki je merila porabo tako celotnega sistema kot posameznih komponent (procesor, grafična kartica, pomnilnik, disk ...). Najprej so izmerili...

27 komentarjev

Google izdal WebM vključek za Internet Explorer, prihaja strojna podpora za VP8

Video na Youtube v WebM v IE9

vir: CNet
CNet - Google se je držal svoje napovedi in izdal vključek za popolnoma sveži Internet Explorer 9, ki bo v najnovejšem Microsoftovem brskalniku omogočil podporo za predvajanje videa v formatu WebM. S tem Internet Explorer 9 postaja četrti brskalnik, ki podpira WebM, po Operi, Firefoxu in Chrome, medtem ko glavna konkurenta Internet Explorer in Safari sicer še vedno stavita na uradno podporo za h.264 (v stanju iz škatle). Spomnimo se, da je podoben vključek za Chrome izdelal tudi Microsoft, s katerim so povrnili možnost predvajanja posnetkov v h.264, seveda le za uporabnike sistemov Windows. Vključek za Internet Explorer 9 je zaenkrat še v fazi tehnološkega predogleda, a ga je vseeno mogoče namestiti z uradne strani.

Omenimo lahko še, da prihaja...

2 komentarja

Internet Explorer 9 prihaja v marcu

Slo-Tech v Internet Explorer 9 Beta z iskanjem po Wikipediji

engadget - Na Engadgetu poročajo, da bo končna različica Internet Explorerja 9 nedvomno izšla še v marcu, a še ni točno določen datum izida. V igri sta dva, saj so prek neimenovanih virov blizu Microsofta izvedeli, da bo prenos mogoč 14. marca ob 21:00 na vzhodni obali ZDA (torej ob treh ponoči 15. marca za nas), medtem ko je indijski predstavnik Microsofta (član Microsoft Developers Network) na Twitterju objavil, da bo Internet Explorer 9 predstavljen 24. marca na Tech.Ed India 2011. Pri Engadgetu sicer menijo, da bi bila lahko to lokalna predstavitev, medtem ko bi bil sam brskalnik za uporabnike lahko na voljo že prej.

V vsakem primeru je bil mesec februar za Internet Explorer ugoden, saj je po podatkih Netmarketshare in C.I.A.-e pridobil 0,77-odstotne...

34 komentarjev

Nova različica IE7 brez WGA

Beta News - Pri Microsoftu so izdali novo različico svojega spetnega brskalnika Internet Explorer 7. Izmed novosti, ki jih prinaša, najbolj izstopa odstranitev preverjanja pristnosti za Windows XP. Za piratom prijazno verzijo IE7 so se po besedah programskega managerja Steva Reynoldsa odločili zato, ker bi naj pri Microsoftu z vso resnostjo skušali pomagati pri zagotavljanju varnosti celotnega Windows ekosistema.

Poleg odstranitve WGA nov IE7 prinaša še naslednje novosti:
  • osnovna (menu) vrstica je privzeto vidna,
  • izboljšan je pregled funkcionalnosti za sveže uporabnike in
  • vključen je nov administracijski paket, ki bi naj poenostavil namestitev in urejanje nastavitev administratorjem v večjih podjetjih.

BetaNews, DailyTech in IE Blog. Na novico nas je opozoril StratOS.

19 komentarjev

Internet Explorer 7 je vse bliže

Beta News - Microsoftovi programerji, odgovorni za vgrajen internetni brskalnik, dolgo niso izpljunili ničesar revolucionarnega, na drugi strani pa so razvijalci komercialne Opere in odprtokodnega Firefoxa pridno delali. Najboljši dokaz za to so tudi nenehni izbruhi novic o bliskovitem manjšanju Internet Explorerjevega kosa pogače v prid omenjenih konkurentov, ki so jih pred časom opazili tudi pri Microsoftu in se odločili, da nadoknadijo zamujeno ter pripravijo sedmo inačico svojega brskalnika.

Po prvotnih načrtih bi naj bil del novih Oken, nedavno pa je bil izid pomaknjen nazaj, IE 7 bo torej izšel pred Longhornom. Po besedah vodje projekta Chrisa Wilsona je prva beta že pred vrati, vsebovala pa naj bi večino ključnih funkcij, zaradi katerih uporabniki bežijo h konkurenčnim produktom. Na čelu čete so seveda popularni zavihki, sledijo pa poslastice za spletne oblikovalce - izboljšana podpora CSSu in prosojnim datotekam PNG. Omenjene zadeve so v Operi in Firefoxu do neke mere že podprte,...

41 komentarjev

Microsoft oživlja nadaljnji razvoj Internet Explorerja

Slashdot - Po tem ko je Microsoft prišel do zaključka, da je Internet Explorer 6 SP1 najboljši internetni brskalnik pod soncem in da nadaljnji razvoj, razen za nove opreracijske sisteme, ni potreben, so sedaj ugotovili, da to le ni tako.

Kot piše Dave Massy, (nekanji) razvijalec IE-ja, v svojem blogu, se je ponovno vrnil k ekipi, zadolženi za razvoj Internet Explorerja. Na Microsoftovem razvijalskem forumu tudi krožijo pogovori, kaj lahko pričakujemo novega. Med drugim bi naj ugledali lističe (tabe), izboljšano podporo za stadarde W3C, download manager ter še nekaj bonbončkov, ki jih Internet Explorer potrebuje za pomladitev. Zaradi očitkov, da Microsoft ne upošteva zahtev svojih uporabnikov, so razvijalci postavili tudi Internet Explorer Wiki, v katerega bi naj uporabniki zapisovali želje ter javljali napake.

64 komentarjev