»

Amazon kupuje iRobot

Amazon - V Amazonu skušajo svojo ponudbo pametnih domačih naprav razširiti z novim velikim nakupom: za 1,7 milijarde dolarjev prevzemajo vodilnega proizvajalca robotskih sesalnikov, družbo iRobot.

Ob omembi robotskih sesalnikov bržkone vsi najprej pomislimo na roombe, naprave firme iRobot, ki so postale sinonim za tiste okoli poveznjene posode, ki potujejo po stanovanju in nadlegujejo domače živali. V iRobotu so pač glavni igralec na tem trgu, v zadnjih letih pa se skušajo pririniti še na področje robotskih kosilnic, kjer začuda še niso bili prisotni. Letošnjega maja so na rastočo konkurenco med samodejnimi sesalniki odgovorili z razvojem operacijskega sistema iRobot OS, skozi katerega naj bi pamet roomb postopno nadgrajevali s programskimi posodobitvami. Sedaj pa utegne njihov položaj še okrepiti prevzem s strani samega Amazona, ki namerava za proizvajalca sesalnikov odšteti 1,7 milijarde dolarjev. Videti je, da bo iRobot ostal podružnica z lastno znamko in tudi direktor ostaja dosedanji,...

35 komentarjev

Poteka tudi svetovno robotsko prvenstvo v nogometu

Slo-Tech - Medtem ko v Rusiji na svetovnem prvenstvu žogo brcajo najboljši predstavniki človeške vrste, poteka v kanadskem Montrealu vsakoletno tekmovanje robotov v igranju nogometa. Tekmovanje, ki vsako leto poteka v drugi državi, poizkušajo organizirati tako, da sovpada z velikimi nogometnimi dogodki, ker to prinaša več medijske pozornosti. Zato ni naključje, da se bo letošnji RoboCup 2018 končal v petek.

Tekmovanje poteka v več ligah oziroma kategorijah, med katerimi niso vse nogometne. V RoboCup@HOME se merijo robotski asistenti za domače okolje, v RoboCup INDUSTRIAL najdemo industrijske robote, v RoboCup RESCUE reševalne robote, glavni poudarek pa je seveda na kategoriji RoboCup SOCCER. Tu v petih podkategorijah igrajo humanoidni, standardni, srednje veliki, majhni...

3 komentarji

V Veliki Britaniji so z roboti prvič operirali oko in rezultati so fenomenalni

vir: NBC
NBC - V Veliki Britaniji so zdravniki prvič opravili operacije očesa z uporabo robotov in rezultati so bili fenomenalni. Vsaj tako rezultate vidijo zdravniki. Roboti so namreč iz vidika kakovosti opravljene operacije močno prekašali kirurge, ki robotov niso uporabljali. Novo tehnologijo so zdravniki že uspešno preskusili na šestih pacientih in v vseh primerih so odstranjevali membranske izrastke na roženici. Istočasno pa so zdravniki z uporabo stare metode operirali šest drugih pacientov in po koncu zdravljena vseh 12 ljudi so primerjali rezultate. Vsi, ki bili operirani s pomočjo robotov, so imeli manjše poškodbe zaradi operacije na roženici in manjše število krvavitev. Britanski zdravniki tako trdijo, da je robot kar...

16 komentarjev

V Carigradu poteka 15. svetovno prvenstvo za robote

RoboCup 2010, Singapur

Heise - V Carigradu na Univerzi Bogaziçi se je danes uradno začelo 15. svetovno prvenstvo v nogometu za robote RoboCup 2011, na katerem sodeluje 2600 udeležencev s 1500 roboti. Tekmovanje, ki se je brez tekem začelo že včeraj, bo trajalo do nedelje in v nasprotju z imenom ne ponuja le nogometnih spopadov, ampak tudi druge kategorije.

Prve zamisli o organizaciji tovrstnega tekmovanja segajo v 90. leta prejšnjega stoletja, ko so si zastavili drzen cilj, da bo moštvo humanoidnih robotov do leta 2050 zmožno premagati aktualnega nogometnega prvaka. Prvo tekmovanje je bilo izvedeno leta 1997 na Japonskem. Do uresničitve cilja je sicer še sila dolga pot, a napredek je opazen vsako leto. Od začetnih zamisli o nogometnem tekmovanju se je RoboCup razširil, tako da se dandanes...

9 komentarjev

Začel se je Innorobo

Heise - Od srede do petka poteka v Lyonu mednarodno srečanje robotikov iz svega sveta. Prireditev Innorobo sestoji iz sejemskega in konferenčnega dela, ki ju organizira francosko združenje robotikov Syrobo. Želijo si, da bi se na tem mestu srečali vsi, ki v robotiki kaj pomenijo, in predstavili trende v svetu robotov.

Na sejmu je okoli 80 razstavljavcev iz 12 državah, ki predstavljajo različne robote, nekatere izmed njih prvikrat v Evropi. Tako najdemo tamkaj humanoidne robote, robote za poučevanje, robote hišne pomočnike (npr. sesalnike) itn. Tudi predavanja so zanimiva, piše Heise, saj izpostavljajo uporabo robotov za različne naloge. Noel Sharkey z Univerze v Sheffieldu je predaval o uporabi v vojni, kjer so brezpilotna letala zgolj prvi korak. Če te dandanes krmili še vsakega en pilot, bodo v prihodnosti ljudje namesto posameznih upravljali cele jate robotov, ki bodo v fini...

10 komentarjev

Nova anketa

Slo-Tech - Z napredkom tehnologije je nastopila uporaba robotov za avtomatizacijo trivialnih in človeku nevarnih del v industriji. Mehanski bratje se niso zadovoljili samo z drobtinami, ter pridno napredujejo v vsa področja našega življenja.

Pri katerem opravilu bi vi postavili mejo, kje mehanskem delavcu ne zaupate več?


Rezultati stare ankete:
Kdo vam vzbuja bigbrother paranajo?
Facebook34%
(327)
Google21%
(205)
Država20%
(199)
Ministrstvo glodavcev19%
(188)
Apple3%
(32)
Microsoft2%
(21)
Skupaj glasov: 972

28 komentarjev

Univerza v Ljubljani raziskuje bolečino pri interakciji med roboti in ljudmi

New Scientist - V Laboratoriju za Robotiko na Fakulteti za Elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani se pod vodstvom dipl. ing. Boruta Povšeta izvaja serija eksperimentov, s katerimi nameravajo določiti mejo sprejemljive bolečine, ki jo robot lahko ponesreči povzroči človeku.

V okviru poizkusov je bilo šest prostovoljcev podvrženih različno močnim udarcem robotske roke, prostovoljci pa so morali oceniti intenziteto bolečine (od "rahlo" do "neznosno"). Cilj raziskave je določiti mejo hitrosti, s katero lahko varno delajo industrijski roboti, ko so v bližini ljudje.

21 komentarjev

Prva samostojna robotska operacija srca

Slo-Tech - V Milanu je bila opravljena prva samostojna robotska operacija, na 34 let staremu srčnemu bolniku. Operacija je bila kontrolirana iz Bostona, prvič pa se je zgodilo, da je bil robot zmožen sam, brez dodatne pomoči operatorja, dokončati operacijo. Carlo Pappone, avtor robota, je dejal da so prestopili nove meje in da bo mogoče v prihodnosti na tak način možno do sofisticiranega kirurškega znanja dostopati kjerkoli na svetu.

Robot naj bi šel v prodajo že konec meseca.

Vir: Ansa.

66 komentarjev

RoboCop je dobil brata - spoznajte RoboGrunta!

Slo-Tech - O uporabi robotov v vojaške namene se je že govorilo in v zadnjih letih je videti vse več poskusov uporabe robotov, čeprav zaenkrat v vlogi enostavnejših sond, izvidniških letal itd. Govori se tudi o novi generaciji robotov za nadzor, ki jo bodo poslali v Irak nekje marca in bo dopolnila človeške sile pri nadzoru, izvidniških nalogah in podobnih akcijah - Slashdot.org.

Vendar vse to pa ni nič proti temu, kar je v pripravi.

Oglejte si naslednjo "prezentacijo" in presodite. Zaenkrat je zadeva seveda narejena s CG-opremo (tako kot RoboCop), vendar imajo verjetno kje v kakšni garaži tudi že ustrezno strojno opreme, če delajo take "promo" filme ...

79 komentarjev