»

Groklaw ugasnil zaradi Prisma

vir: Groklaw
Groklaw - Pred štirinajstimi dnevi sta ugasnili storitvi za pošiljanje varne anonimne elektronske pošte Lavabit in Silent Circle (slednji je obdržal ostale storitve). Razlog je bila odredba, ki jo je Lavabit očitno prejel od sodišča FISA (Foreign Intelligence Surveillance Court), saj njegov lastnik ni smel v javnosti ničesar komentirati. Povedal je le, da ne misli sodelovati pri nadzoru Američanov, zato je storitev raje ugasnil. Silent Circle je kmalu sledil zgledu. Sedaj je na vrsti Groklaw.

Groklaw ne omogoča nobenih anonimnih storitev, ampak gre v bistvu za blog s pravno tematiko. Tam smo lahko prebrali podrobnosti različnih sodnih postopkov med Applom, Samsungom, protimonopolne tožbe zoper Microsoft, sago SCO-Linux in neštete ostale postopke v IT-svetu. Gre za stran, ki je dobila številne nagrade. Svojim virom je zagotavljala anonimnost, česar pa sedaj ne...

44 komentarjev

Android verjetno ne krši GPL. Napad Microsoftov?

Groklaw - Včeraj smo pisali, da utegne imeti Google težave zaradi kršenja licence GPL v svojem Androidu, kar so mnogi označili kot hudo pretiravanje. Navedbe Edwarda Naughtona imajo nekaj smisla, a podrobna analiza kaže, da Android bržkone ne krši GPL. Linus Torvalds se je že odzval na očitke in jih zavrnil kot lažne, saj da so že zdavnaj jasno povedali, da uporaba jedra ne povzroči prenosa licence GPL na celoten sistem. Tovarlds je že leta 1993 povedal, da se ne šteje, da bi bili uporabniški programi izvedeni iz Linuxovega jedra.

Zanimivo pa je Naughtonovo ozadje, ki so ga raziskali na Groklawu. Ugotovili so, da je Naughton do nedavnega delal za Microsoft, kar sedaj poizkuša zakriti. V njegovem...

13 komentarjev

Resni očitki o Googlovem kršenju GPL v Androidu

Slo-Tech - Google se je znašel pred velikim problemom na svoji platformi Android, saj vse kaže, da je kršil licenco GPL. Android je strukturiran na več ravneh, tako da kljub Linuxovi osnovi cel sistem ni izdan pod licenco GPL. Spodnji del arhitekture, Linuxovo jedro, je pod licenco GPL, medtem ko za uporabniški prostor to ne velja več (stran 36). Ta se z jedrom povezuje prek knjižice Bionic, kar pravno omogoča licenciranje višje programske opreme pod manj odprtimi (npr. Apache Software License ali licence BSD/MIT) ali celo zaprtimi licencami (npr. odjemalec za Gmail je zaprtokoden). Ta strukturiranost je bistven del Googlove strategije, saj jim omogoča, da z Androidom kaj zaslužijo, proizvajalcem telefonom pa...

25 komentarjev

Telstra izpolnila obljubo in spoštovala GPL

Slashdot - Lani novembra je Angus Gratton ugotovil, da avstralski ponudnik dostopa do interneta v svojih izdelkih krši licenco Splošno dovoljenje GNU (GPL). Programska oprema, ki so jo distribuirali poleg sistema za domačo telefonijo T-Hub, je imela dele kode, ki so bili vzeti iz Linuxa. Ker je ta licenciran pod GPL, licenca terja, da je tudi vsa izpeljana programska oprema ponujena pod isto licenco. Ta zahteva jasno oznako o uporabljeni licenci in dostopnost izvorne kode. Telstra je takrat obljubila, da bodo zagato uredili in sedaj je obljubilo izpolnila.

Na internetu so zapisali, da je uporabljena koda delno vzeta iz kode pod licenco GPL in LGPL. Zraven so zapisali, da lahko na zahtevo zainteresiranim strankam pošljejo zgoščenko z izvorno kodo uporabljenih...

1 komentar

Qt pod LGPL

Slo-Tech - Finsko podjetje QtSoftware (bolje znano pod Trolltech), ki ga je pred kratkim kupila Nokia, je nepričakovano najavilo, da bo nova različica odprtokodne knjižnice Qt na voljo pod licenco LGPL.

Qt je dobro poznana večplatformna C++ knjižnica, ki je temelj odprtokodnega namizja KDE, KOffice, GoogleEarth, Skype, Adobe Photo album in še mnogo drugih projektov. Za knjižnico obstaja tudi vmesnik za Javo - Jambi, Python, Ruby in vrsto drugih programskih jezikov. Poleg namiznih računalnikov teče tudi na prenosnih napravah z Embedded Linux, Windows CE in mobilnih telefonih.

Do sedaj je bil Qt licenciran pod dvema licencama - GPL, kar omogoča razvoj le odprtokodnih aplikacij licenciranih pod isto licenco - in komercialno, kar omogoča tudi razvoj zaprtih aplikacij. Podjetje se je financiralo izključno s prodajo komercialnih...

54 komentarjev

IBM zahteva prepoved prodaje SCO Linuxa

ZDNet - Že dolgo je znano, da SCO toži IBM, Redhat in še nekaj podjetij zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic. Spor je splošno znan; SCO trdi, da se v Linuxovem jedru nahaja nekaj vrstic kode, ki je ukradena iz operacijskega sistema UNIX, katerega lastnik naj bi bili. SCO seveda ne priznava licenc GPL, hkrati pa še vedno prodaja svojo distribucijo SCOLinux, seveda pod licenco GPL.

IBM je zato preteklo sredo vložil sodni zahtevek za prepoved prodaje SCO Linuxa, saj je SCO prepovedano kopiral šestnajst različnih paketov IBM-ove zaščitene izvorne kode, izdane pa pod licenco GPL, ki je SCO ne priznava in celó pravi, da je protiustavna. Več o tem.

Kot kaže, je SCO ponovno uspel samega sebe ustreliti v nogo ...

16 komentarjev

Po XFree86 težave še za Apache

Slashdot - Po tem ko se je več različnih distribucij odločila ali se še odloča o umiku najnovejšega XFree86 zaradi spremembe licenčne pogodbe, se zdaj nekaj podobnega lahko zgodi tudi Apache-ju, spet zaradi neujemanja z GPL. Nova, druga verzija licence, bo v uporabi v vseh Apachejevih projektih, med najbolj popularnimi pa so različne knjižice Jave in internetni strežnik. Nova licenca je postala nekompatibilna z obstoječo GPL, zaradi dovoljevanja vsebin, ki so avtorsko zaščitene, kljub veliki verjetnosti, da bo podobne spremembe doživela tudi licenca GPL v naslednji, tretji različici. Za več informacij, odklikajte sem.

2 komentarja