»

Letališča poganja Windows 3.1, vesoljsko sondo Voyager pa Fortran

Slo-Tech - Minuli vikend so na pariškem letališču Orly prizemljili nekaj deset letal, ker so imeli težave z računalniškim sistemom. Se zgodi, a v tej zgodbi je zanimivo, da jo je zagodel program, ki teče na operacijskem sistemu Windows 3.1. DECOR je program, ki ga na pariškem letališču kontrolorji uporabljajo za posredovanje vremenskih podatkov pilotom. Preteklo soboto zaradi težav z operacijskim sistemom pilotom niso mogli posredovati podatka o vidljivosti na vzletni stezi (RVR), zato so vzlete do razrešitve težave prekinili.

Generalni sekretar francoskega združenja kontrolorjev Alexandre Fiacre pojasnjuje, da ima podjetje ADP, ki upravlja največji pariški letališči Orly in Charles de Gaulle, še vedno nekaj računalnikov, ki jih poganjata Unix ali Windows XP, nekaj pa...

52 komentarjev

Novo ime med C/C++/Fortran prevajalniki

Slo-Tech - Pred karatkim je izšla 1. različica prevajalnika podjetja PathScale, ki po prvih meritvah cilja precej visoko. Prevajalnik teče pod operacijskim sistemom GNU/Linux, zna pa zelo dobro optimizirati kodo za 64 bitne AMD Opteron procesorje. Podpora navadnim 32 bitnikom je zaenkrat v beta fazi. Rezultate meritev in primerjavo s konkurenco se da videti na strani SPEC organizacije, ki jo dobro poznamo zaradi številnih primerjalnih testov zmogljivosti, in sicer tukaj

Škoda, da Intel še ni omogočil AMD64 ukazov v svojih C/C++/Fortran prevajalnikih. V zadnji različici (8.0.046) so 32 bitni. Glede na to, da bomo v nekaj mesecih videli njihove AMD64 kompatibilne procesorje, tudi ta trenutek ni več daleč.

0 komentarjev

Novi Intelovi prevajalniki

X-Bit Labs - Intel je danes predstavil dodatne oz. izboljšane prevajalnike, ki bodo programerjem pomagali optimizirati njihove programe oz. bolje učinkoviteje prevesti njihovo kodo. Glavna naloga teh orodij bo nedvomno prilagoditev programov na Intelove napredne funkcije kot npr. HyperThreading ter posledična pospešitev izvajanja programov. Prevajalnika Intel C++ ter Fortran naj bi tako amplikacije pohitrila za tudi do 40 odstotkov. Podrobne informacije najdete na X-Bit Labs.

Ah, da, še cena: Intel C++ stane 400 dolarjev, medtem ko cena Fortrana kovergira med 500 ter 700 dolarji.

6 komentarjev

Testi

Slo-Tech - Glede na to, da imam pod sabo kar nekaj strani, katerih avtorji pridno pišejo novice, se mi vsak dan v svojemu "link databasu" nabere na tone povezav do testov procesorjev, diskov, matičnih plošč, hladilnikov in podobnega. Vse skupaj še ne bi bilo tako kritično, če bi imel čas, vendar pa sem v času, ko je šola glavna stvar in časa ni več na pretek, postavljen pred težko odločitev, kaj naj sploh objavim. Zato sem se odločil za manjši eksperiment: od danes naprej sprejemam prošnje na svoj znani e-mail naslov, katere teste/novice želite videti (npr. "želim si link do testa P4X266 plošč", ali pa "hočem link do množičnega testa DDR SDRAM pomnilnika). Tako, vrgel sem vam kost, kaj pa boste storili z njo, pa je vaša stvar :).

0 komentarjev

Intel bo izdal prevajalnik za Linux

Slo-Tech - Slo-tech je nedvomno zajel Slashdotovski sindrom, saj skoraj ne najdem več urice, ko nebi prišel vsaj en mail z novico ali vsaj povezavo. Ali se bo Slo-tech odslej imenoval Slashdot-tech, ki piše novice na osnovi prispevkov bralcev? Vse je odvisno od vas, dragi bralci. Žiga nas je presenetil z zanimivo novico, ki ima nekaj malega opraviti tudi z Linuxom:

Kljub razširjenemu prevajalniku (compilerju) GCC, katerega so pred kratkim nadgradili v verzijo 3.0, slednji (še) ne omogoča boljše podpore Intelovim procesorjem Pentium4 ter Itanuimom. Pričakovati je bilo, da bo Intel izdal svoj prevajalnik, ki bo programe optimiziral za delo z njegovimi "močnejšimi" procesorji, in to se je tudi zgodilo. Prevajalnik je namenjen prevajanju jezikov Fortran ter C++, dobiti pa ga bo moč preko interneta ($399) ali na CD-ju ($499). Auč. Več o tem si lahko preberete tukaj.

2 komentarja

Še en test P4

GameSpy - V poplavi testov novega Intelovega paradnega konja, sem na GameSpy naletel na še en zanimiv primerjalni test ... ki pa nam tokrat P4 predstavi bolj iz igračarskega stališča. Še vedno se dotični procesor ne izkaže najbolje glede na ceno in pričakovanja, toda v nekaterih aplikacijah je prav nesramno hitrejši (q3a pokaže skoraj 240fps [:D], tudi 3d Winbench 2000 Processor Test ga postavi na prestol, vse ostalo pa še vedno nakazuje prevlado AMD-ja z njihovim fenomenalnim Athlonom pri 1.2 GHZ). Vse to nakazuje, da ima P4 več kot očitno še velik potencial za prihodnost, trenutno pa je nakup dotičnega artefakta popolnoma neutemeljen. Počakajmo in razsvetljeni bomo (upam [:D]). Celoten test si lahko preberete tule.

4 komentarji