»

WWDC 2018: Apple razkrije iOS 12 in macOS Mojave

Apple - Za nami je Applova vsakoletna konferenca, namenjena razvijalcem, skratka, tematsko pretežno softversko obarvan dogodek, poln napovedi, ki pa bodo uporabnikom zares na voljo šele jeseni.

Med ključne novosti sodi novi iOS, njegova dvanajsta inkarnacija, ki se bo osredotočil predvsem na hitrost delovanja naprav, še posebej tistih starejših. Pač, zaradi pritoževanja uporabnikov, da vsaka nova različica operacijskega sistema ubije zmogljivosti njihovega mlinčka. Aplikacije na iPhonu 6 plus naj bi ste tako odpirale kakih 40 % hitreje. Druga omembnejša novost je zaščita uporabnikov pred pretirano uporabo naprav. Da, Apple si z naborom ukrepov, ki bodo aplikacijam preprečevali nadlegovanje, denimo s pop up opozorili, morda nekoliko pljuva v...

44 komentarjev

Applov nov programski jezik Swift

Slo-Tech - Apple je na dogodku WWDC presenetil vse prisotne in razkril nov programski jezik z imenom Swift, ki so ga v veliki tajnosti pripravljali zadnja štiri leta. Swift želi nadomestiti Objective-C in Python, od katerih je Applovih besedah precej hitrejši, in postati prva izbira pri programiranju aplikacij za OS X in iOS.

Sintaksa in logika jezika, ki se ju lahko naučite v priročniku, ki ga je Apple že postavil na iTunes, sta precej podobni Objective-C. Sprememb je le toliko, da bi programiranje potekalo hitreje in predvsem z manj napakami, ki jih lahko v Objective-C hitro zagrešimo. Poleg glavnih inspiracij so pri razvijanju Swifta črpali tudi iz Rusta, Haskella, Rubyja, C# in CLU. Za primerjavo: klon Flappy Bird je mogoče...

72 komentarjev

Spolirana različica MonoMac 1.0 na voljo

Slo-Tech - Microsoft pridobiva na popularnosti v res zanimivih krogih. Mono, odportokodna izvedba .NET razvojnega okolja, je v stabilni različici zdaj na voljo še za MacOS in njegovega mobilnega brata Mobile iOS. Pisanje aplikacij z jabolčnim izgledom v C# in Visual Basicu je s tem postalo povsem mogoče in se s tem pridržuje drugim alternativam Objective C-ja, npr. MacRuby-ju. Novica bo pomembna zlasti za številne Microsoft razvijalce in uporabnike, ki razmišljajo o prehodu na Mac.

Paket vključuje razvojno orodje MonoDevelop, izdelane...

1 komentar

Stanford ponuja brezplačne tečaje programiranja aplikacij za iPhone

engadget - Ameriški Stanford po novem ponuja tečaje razvoja aplikacij za iPhone. Posebnost je, da so predavanja na voljo brezplačno komurkoli preko Stanfordovega iTunes kanala. Če se želite učiti programiranja za iPhone pa boste potrebovali nekaj predznanja o objektnem programiranju, dostop do Maca z Intelovim procesorjem ter poznavanje programskega jezika C. Prvega izmed predavanj, ki je že na voljo za ogled vodita dva izmed Applovih programerjev, kmalu pa bo sledilo še več predavanj, ki jih bodo vodili različni Applovi strokovnjaki. Če imate potrebno znanje in opremo, ter želite razvijati aplikacije za iPhone pa le brž odklikajte na spletno stran po prvo lekcijo.

2 komentarja

MacLockPick - avtomatizirana kraja podatkov

vir: Gizmodo
Gizmodo - Šokantna napravica iz naslova izgleda zelo nebogljeno, kot običajen USB pomnilnik, dejansko pa je bistveno bolj zmogljiva in nevarna. Ob vključitvi v USB na najbližjem Macu bo MacLockPick predrzno pridobil podatke o vseh geslih, shranjenih znotraj programa Keychain, obiskanih spletnih straneh, seznamu prijateljev v IM aplikaciji, nedavno odprtih datotekah in še marsičem. Sicer ne gre za izkoriščanje varostnih lukenj, saj naprava deluje samo, če je v sistem prijavljen uporabnik z administratorskimi pravicami in če je nastavljeno avtomatsko dostopanje do omenjenih podatkov brez preverjanja gesla, za nameček pa je dostopna zgolj uradnim organom, saj bi v napačnih rokah znala z malo social engineeringa povzročiti...

27 komentarjev

Paralelno poganjanje različnih OS na Intel Macih

The New York Times - Dual Boot poznamo, Apple Boot Camp tudi. Sedaj je tu nova rešitev: Parallels Desktop za Mace na Intelovi osnovi. S tem programom se lahko pod Mac OS X-om poganja druge operacijske sisteme (različne verzije Windowsov, Linuxa, FreeBSDja, OS/2, Solaris...) in njihove aplikacije.



Če niste ravno odvisni od iger, te namreč tečejo prepočasi v tem virtualnem oknu, si lahko zadevo pretočite z njihove strani za 49,99 zelencev. Spodbudno je, da deluje tako rekoč vsa periferija. Obstajajo tudi druge verzije paralelnosti: Workstation, Compressor… Napovedujejo tudi Server in Enterprise Server različice.

7 komentarjev