»

Novosti .NET

Kaj za ... ?

OSNews - DotGNU, Monu soroden projekt, je nedavno predstavil poseben prikazovalnik tem za Windows XP za njihovo implementacijo WinForms. Tako lahko aplikacije, ki uporabljajo DotGNU-jev WinForms, preoblečemo v tisoče različnih grafičnih podob, ki jih najdemo npr. na ThemeXP.org.
Izšel je tudi MonoDevelop 0.5, razvojno okolje projekta Mono, zasnovano na SharpDevelopu in prilagojeno za Linux in Mac OS X. Razvijalci SharpDevelopa so še pred tem izdali izdajo RC2 svojega paradnega konja, ki bo očitno kmalu ugledal luč sveta v prvi uradni različici. Klik!

Medtem ko se razvijalci Jave in ".NET-a" bohotijo s...

0 komentarjev

Izšel DotGNU 0.1

Gnu.org - Izšla je različica 0.1 projekta DotGNU, ki naj bi nekoč v prihodnosti popolno nadomestila Microsoftovo implementacijo .NET. Vsebuje prevajalnik za jezika C# in C in phpGroupWare, na voljo pa je tudi ISO slika CD-ja, ki so ga izdali od verziji 0.1.

V nasprotju z projektom Mono, je DotGNU prevajalnik C# napisan v jeziku C, tako da se programi hitreje prevajajo. DotGNU ima tudi podporo za imenski prostor Windows.Forms, ki pa ne teče preko Wine knjižnic kot pri Mono, ampak temelji na System.Drawing.

Za več podrobnosti pa oddeskajte sem.

0 komentarjev

Lindows na (open source) tapeti

The Register - Ja, ljudi smo že po naravi sumničavi, še posebej pa kaj hitro izgubimo zaupanje v poznana podjetja oz. ob vsakem najmanjšem indicu pomislimo nekaj 'slabega'. No, nekako takšna je bila moja reakcija, ko je FSF (Free Software Foundation) podjetje Lindows 'opomnila', da je v predoglednih paketih Lindows pozabil vključiti tudi izvorno kodo. Biznismeni se izgovarjajo, da 99 dolarjev vredni paketki itak še niso končna verzija. Jaomene!

0 komentarjev

dotMONO, Ximian, Microsoft

Linux Today - Razvedela se je zanimiva vest, da namrava tudi Microsoft pomagati pri izdelavi tehnologije dotMONO, ki naj bi bila free software različica .NET-a za Linux in druge Unix sisteme. Microsoftova pomoč bo le svetovalne narave, a vseeno je to korak naprej. Zakaj namerava MS to početi pa ni nikomur čisto jasno. Mogoče bi radi povečali (zazihrali) trg za svoj Office (malo verjetno), se na ta način ubranili proti monopolnim tožbam (malo verjetno), ali pa se jim je prikazala marija in so se odločili, da bodo 'dobri fantje' (tudi maloverjetno).
No ja, kakorkoli že, napredek pa vendarle je.

0 komentarjev

DotGNU in DotMONO

Gnome news - Malce z zamudo pa vendar: FSF (Free Software Fundation) in Ximian sta objavila, da bosta ustvarila odprto zamenjavo za Microsoftovo tehnologijo .NET. Stvar bo kompletno GPL in LGPL in bo omogočala kompatibilno poganjanje programov napisanih v C#. Tule je FSF press release, tule pa Ximian press release.
Upati je, da bosta DotGNU in DotMONO uspela in nas rešila pred novim monopolom 'velikega zlobnega' :)

1 komentar

Ximian .NET?

CNet - dotNET je zelo vroča tema zadnje čase. Ximian bo očitno v ponedeljek najavil nov produkt, ki naj bi tekmoval z (ali vključeval?) .NET. Več o vsem skupaj piše v temle članku. Vprašanji, ki se zastavljata sta dve: ali lahko open source community dovolj hitro ustvari nadomestek za .NET in ali je možno, da bo MS spet (kljub drugačnim obljubam) .NET priklenil na svoje platforme.

0 komentarjev