»

Mark Zuckerberg najbolj "followan" uporabnik Google+

Top 100 uporabnikov Google+. Zanimivo je, da lastnika Googla znotraj omrežja nimata nobenih prijateljev in torej svojega lastnega servisa očitno ne uporabljata.

vir: Guardian
Guardian - Po vsem prahu, ki ga je v zadnjem tednu dvignila socialnega omrežja Google+, so mediji naravnost pograbili novico, da si je svoj profil ustavil tudi ustanovitelj Facebooka, Mark Zuckerberg. Še več, v manj kot 24 urah je skrajno pomembnim dogodkom iz njegovega življenja [1] začelo slediti ("followati") čez 21 tisoč ljudi, kar je precej impresivna številka.



Na twitterju mu sicer sledi še nekajkrat več uporabnikov, številka pa je vseeno smešno nizka v primerjavi s top twitteraši, ki imajo po več milijonov oboževalcev.

Google z uvedbo najširšega "following" kroga (circle) očitno misli neposredno konkurirati ne samo Facebooku, ampak tudi mikroblogging platformi Twitter, zato bo v prihodnjih mesecih izredno zanimivo spremljati, koliko...

12 komentarjev

Facebook je posredno obrekoval Google

TechCrunch - Pri TechCrunchu poročajo o nekoliko podli potezi Facebooka, ki je najel podjetje za odnose z javnostjo po imenu Burson-Marsteller z enim samim namenom - očrniti Google. Podjetje je poskušalo popularnim časopisom in spletnim stranem podtakniti zgodbe, da Google krši zasebnost svojih uporabnikov ter da naj podrobneje raziščejo celotno zadevo. Zagodlo jim je novačenje blogerja Chrisa Soghoiana, kateremu so obljubili objavo podobne zgodbe v časopisih, kot so The Washington Post, Politico in The Huffington Post. Namesto da bi ponudbo sprejel, je elektronsko pošto z novačenjem objavil na spletu ter razkril podle namere podjetja Burson-Marstellerja ter s tem tudi Facebooka.

Predstavniki Facebooka so pod pritiskom nato...

9 komentarjev

Twitter star pet let

TechCrunch - V teh dneh Twitter praznuje pet let. Prvo sporočilo prek te nove storitve je bilo poslano 21. marca 2006, javna uporaba pa se je začela julija istega leta. Pet let pozneje se je Twitter razvil do velikih razsežnosti, saj ga ocenjujejo na več milijard dolarjev.

Zanimiva je statistika. Za prvo milijardo sporočil so uporabniki potrebovali 38 mesecev. Danes jih dnevno pošljejo 140 milijonov (lani 50 milijonov dnevno) ali novo milijardo vsak teden. Absolutni rekord drži 11. marec 2011, ko je bilo poslanih 177 milijonov sporočil. Rekord po poslanih sporočilih v sekundi pa drži novo...

12 komentarjev

Twitter vreden med osem in deset milijardami dolarjev

The Wall Street Journal - Konec preteklega leta je bil Twitter dokapitaliziran po ceni, ki vrednoti celotno podjetje na 3,7 milijarde dolarjev. To je zavidljiva vrednost, če upoštevamo da je bil pred poldrugim letom vreden zgolj milijardo dolarjev. Le tri mesece pozneje je Twitter vreden od osem do deset milijard dolarjev.

Predstavniki Facebooka, Googla in nekaterih drugih podjetij so se pogovarjali s predstavnika Twitterja o morebitnem prevzemu in ocenili vrednost na omenjenih osem do deset milijard dolarjev. Viri blizu vseh strani pravijo, da so pogajanja za zdaj v slepi ulici in da se prevzem ne zdi verjeten v bližnji prihodnosti. Lani je imel Twitter zbral 45 milijonov dolarjev prihodkov in zaradi visokih stroškov širjenja podatkovnih...

22 komentarjev

Internet 2010 v številkah

The New York Times - Še malo statistike preteklega leta, kar se tiče interneta. Bili smo nadpovprečno komunikativni, so izračunali na Pingdomu, saj smo poslali 107 bilijonov elektronskih sporočil. Za to je poskrbelo 1,88 milijarde uporabnikov elektronske pošte z 2,9 milijarde elektronskih predalov, torej je v povprečju vsak poslal 57 tisoč sporočil. Verjetno je odveč poudarjati, da je velika večina odpadla na nezaželeno elektronsko pošto - spam. Kljub temu je bilo legitimne pošte dobrih 10 odstotkov, kar pomeni, da je povprečen uporabnik poslal 17 sporočil dnevno.

Skupno ima internet 1,97 milijarde uporabnikov, izmed katerih jih je 825 milijonov v Aziji, 475 milijonov v Evropi in 266 milijonov v Severni Ameriki, 205 milijonov v Srednji in Južni Ameriki, 110 milijonov v Afriki, 63 milijonov na...

14 komentarjev

Spam dosega predpraznične ravni

BBC - Decembra smo presenečeno ugotavljali, da je poslane nezaželene elektronske pošte oziroma spama nenavadno malo. Izkazalo se je, da je bilo veselje kratkega roka, saj so si spamerji le vzeli nekoliko novoletnega predaha in so že nazaj. Včeraj se je na internet vrnil botnet Rustock, ki je skrivnostno prenehal pošiljati spam, kar je povzročilo upad globalnega spama, ugotavlja podjetje NetWitness. Trenutne ravni so sicer še nižje od rekordnih avgustovskih, ko je Rustock deloval s polno paro.

Tudi Symantec ugotavlja podobno. Rustock je nazaj in pošilja približno četrtino vsega svetovnega spama. Samo...

5 komentarjev

Twitter vreden milijardo dolarjev

The Wall Street Journal - Twitter je končal s pomembnim krogom pridobivanja investitorjev, je dejal njegov izvršni direktor Evan Williams. Od podjetij, kot so T. Rowe Price, Institutional Venture Partners, Spark Capital, Benchmark Capital in Morgan Stanley so prejeli 100 milijonov dolarjev, za kar so jim pripisali desetodstotni lastniški delež v Twitterju. Z malo matematike vidimo, da celotno podjetje cenijo na milijardo dolarjev. Twitter je imel še pred enim letom štiri milijone obiskovalcev mesečno, letos pa jih ima 55. Spomnimo, da je letos Twitter že zbiral kapital in zbral 20 milijonov dolarjev pri vrednotenju podjetja na četrt milijarde dolarjev. Od kod torej Twitterju tolikšna rast? Bojda so uporabili enako metodo kot pri Facebooku, ki naj bi bil s 300 milijoni uporabnikov vreden 6,5 milijard dolarjev. Kako nameravajo investitorji iz Twitterja izvleči to milijardo, je drugo vprašanje. Bo spet pokalo?

7 komentarjev

Facebook star pet let

CNet - Svetovni fenomen, ki je v zadnjem času tako eksplodiral v priljubljenosti, da se je prebil celo v grafično podobo razglednic na slovenski EMI, je star pet let. Facebook, brezplačna stran za povezovanje in ohranjanje stika s prijatelji, "prijatelji" in ostalimi znanci, je bil ustanovljen 4. februarja 2004.

Vse skupaj se je začelo na ameriški vzhodni obali. Mark Zuckerberg in njegovi prijatelji so tistega leta na Harvardu ustvarili TheFacebook, ki je dopolnjeval puste letne zbornike brez slik. Sprva je bilo članstvo zelo omejeno, saj je Zuckerberg zraven pustil le druge študente na Harvardu, ker je presentljivo zelo povečalo zaželenost projekta in hkrati omogočilo nadzorovano rast. Sčasoma so ga razširili še na druge univerze v Bršljanovi ligi, začenši s Stanfordom, Yalom in Columbio. Od takrat je Facebook počasi, a zanesljivo rastel, omogočili so registracijo s poljubnim elektronskim naslovom, ne le univerzitetnim, dodali so nove storitve, denimo slikovne albume, na katerih je...

37 komentarjev