»

Opteroni naprodaj, plošč nikjer

X-Bit Labs - Kot je bilo napovedano, je AMD z 22. aprilom pričel s prodajo svojih Opteronov po svetu. V tem trenutku so na zalogi po svetu modeli 240, 242 in 244, pojavlja pa se drug problem. Plošč zanje skorajda ni, saj je naprodaj le simbolična množina Socket940 osnovnih plošč, katere za svoje delovanje Opteroni zahtevajo. Na Japonskem lahko tako za 750 dolarjev kupite le MSI K8D Master, v Čezlužju pa tovrstnih plošč bojda sploh še ni. Cene najšibkejšega Opterona se gibljejo med 300 in 350, srednje močnega med 700 in 800, najmočnejši pa stane slabih 900 dolarjev. Izvirna novica.

6 komentarjev

Epox najavil KT400 plošči

X-Bit Labs - Epox je včeraj najavil izid še dveh svojih osnovnih plošč na KT400 čipovju. Plošči se bosta imenovali EP-8K9A2+ ter EP-8K9A3+, na prodajnih policah bosta v najkrajšem možnem času, o ceni pa Epox zaenkrat še molči. Znane so le specifikacije osnovnih plošč, ki so KT400 čipovje, 4 DDR reže, AGP 8x, 6 PCI rež, RAID, LAN ter šestkanalni zvok. Klik!

1 komentar

Izid Dual-Athlon osnovnih plošč prestavljen

Ace's Hardware - AMD je na svoji strani objavil t.i. White Paper v katerem je opisal kompatibilnostne probleme z njihovim AMD-762 čipsetom ter VIA 686B Southbridge čipovjem. Če ta dva čipovja uporabimo skupaj lahko pride do problemov, ko se uporabi funkcija "Suspend to RAM" z Registered DDR-RAM moduli. Proizvajalci matičnih plošč se sedaj trudijo, da bi se napaka odpravila. Uporaba obeh čipovij je trenutno najcenejša opcija pri proizvodnji Dual-Athlon osnovnih plošč. Zaradi tega bo tako npr. MSI verjetno moral prestaviti izid svoje MSI K7D Master osnovne plošče, ki je bila prvotno načrtovana za avgust, na konec septembra.

0 komentarjev

MSI-jeva Dual Athlon osnovna plošča

uebertakten.de - Japonska Akiba poroča o predstavitvi MSI-jeve dual Athlon osnovne plošče. Govor je o MSI K7D Master-LR, ki bazira na AMD-jevem čipsetu AMD-760MP. Seveda naj bi podpirala plošča poleg AMD-jevih MP (Multiprocesing) procesorjev tudi navadne Athlone in Durone. Plošča na sebi ponuja 4 DDR pomnilniške reže, dve 64 in tri 32bit-ne PCI reže, eno AGP Pro in eno CNR režo. Plošča pa ima na sebi tudi RAID kontroler (Promise PD20265R). Predvsem pa je zanimivo to, da lahko osnovna plošča uporablja napajalnike po standardu ATX 2.01, ki so bili do sedaj potrebni le za P4 sisteme. Sama plošča bo na voljo avgusta.

0 komentarjev

Windows XP šele v letu 2002?

ZDNet - Microsoft sicer načrtuje, da bo lahko dal t.i. gold code v proizvodnjo julija ali avgusta, vendar pa so v podjetju povedali, da so v časovni stiski. Posledica tega je, da bo Windows XP prispel na police šele naslednje leto.
Dosti je odvisno od tega, ali bo Microsoft lahko držal rok (julij ali avgust), da bi takrat dal v proizvodnjo t.i. gold code, zadnjo verzijo programa, saj proizvajalci potrebujejo nekje 4 do 8 tednov za proizvodnjo. Poleg tega pa je problem tudi v tem, da nameravajo jeseni dati v prodajo Xbox, in ne želijo ob istem času dati v prodajo tudi Windows XP.
Več o tem si lahko preberete tukaj.

20 komentarjev

Popravek za VIA 686B southbridge

VIA Hardware - Včeraj so nekateri uporabniki VII-nih čipovij odkrili napako. Prihajalo je namreč do nesoglasij med ploščo, bazirano na 686B southbridge čipu in zvočno kartico SoundBlaster Live.
Ker problem očitno ni bil tako zapleten, se je popravek pojavil že takoj isti dan, ko je bil odkrit. Popravek pa je naredil sodelavec viahardwarea. Uradni popravek naj bi izšel naslednji teden. Thx VASkO!

8 komentarjev

Nove Gigabytove plošče

Jaz - Timon mi je poslal nekaj informacij o novih Gigabytovih ploščah, ki se bodo kaj kmalu znašle tudi pri nas. Moram priznati, da Gigabyte vse bolj postaja podjetje, ki je zanimivo tudi za nas overclockerje, saj so se začeli truditi tudi v tej smeri. Njihove nove matične plošče so tako opremljene z malim morjem nastavitev, ki jih prej od tega proizvajalca nismo bili vajeni. Poleg tega pa je za njih značilna tudi kvaliteta in nekatere zanimive funkcije (DualBIOS, STR in podobne). Torej, nove plošče so:
  • GA-7DXR: SocketA osnovna plošča, zgrajena okoli AMD 761 Northbirdga in VIA 686B Southbridga. To seveda pomeni podporo najnovejšim SocketA procesorjem, DDR pomnilniku in ATA 100 diskom.
  • GA-7VTX: Različica zgornje plošče, ki namesto AMD 761 Northbridga uporablja VIAin KT266. Ostale lastnosti so skoraj popolnoma enake.
  • GA-7ZXR (rev 2.2): SocketA osnovna plošča z VIA KT133A čipovjem, katere predhodnico že poznamo. Za razliko od njenih predhodnic pa je opremljena z morjem overclockerskih...

1 komentar

Abitove SDR+DDR rešitve

Overclockers Australia - Ko sem pred nekaj dnevi (približno pred enim tednom) za novico dal test DDR Athlon osnovnih plošč, je med njimi bila tudi Asusova A7A266, ki podpira, poleg DDR pomnilnika, tudi kombinacijo s SDR enotami. Kaj pa pravi Abit? Avstralski Overclockerji so Abit pobarali ter dobili odgovor v stilu, da se oni takih rešitev ne bodo posluževali, saj Abit ja dela najboljše ter oh in sploh stabilne plošče, ter da bi vgradnja dodatnih SDRAM rež za pomnilnik resno vplivala na stabilnost. Po eni strani se z njimi strinjam, saj tudi osnovne plošče s EDO / SDRAM kombinacijami niso preživele dolgo. Po drugi strani pa Abit ja ne sme pustiti, da mu bo mali (!) Asus delal tako konkurenco...

0 komentarjev