»

V Siriji ponovno vzpostavljen dostop do interneta

ComputerWorld - Potem, ko so v Siriji v pričakovanju petkovih protestov odklopili internet, so včeraj prekinjene povezave ponovno vzpostavili. V petek so namreč v državi potekali množični protesti, ki so jih oblasti poizkušali zajeziti tudi z informacijsko blokado. Včeraj so bili na sporedu množični pogrebi ubitih med protesti.

Prva izmed omrežij so bila ponovno dosegljiva že v petek okrog 22. ure po lokalnem času, preostala pa so bila priključena do 7.00 ure včeraj zjutraj. To so potrdili v podjetju Renesys, ki se ukvarja z analizo internetnega prometa, in Google Transparency Report. To pomeni, da je bil internet v Siriji večidel onemogočen približno 24 ur, od zgodnjih petkovih do zgodnjih sobotnih ur.

Bržkone so oblasti internet izključile zaradi napovedanih protestov, ki so v petek v Siriji terjali okrog 100 življenj. Prve demonstracije proti režimu...

0 komentarjev

Kitajci z eno roko cenzirirajo novice o Egiptu in z drugo služijo na spominkih

vir: BBC
BBC - Kitajske oblasti so v strahu pred širitvijo protestov na domača tla že konec januarja začele filtrirati spletna iskanja o Egiptovski in drugih arabskih revolucijah. Številni iskalniki na pojme "Egipt" oz. "Trg Al Tahrir" vrnejo obvestilo, da rezultatov ni mogoče prikazati na podlagi ukaza države. Podobno so (samo)moderirani tudi komentarji na spletnih forumih in blogih. Po drugi strani so poceni zastave, panoji in drugi spominki kitajske proizvodnje že na voljo pri številnih uličnih prodajalcih v Kairu, in to na istih krajih, kjer so še par tednov nazaj potekale množične demonstracije. Komercializacija revolucije je torej že v polnem teku, čemur mnogi Egipčani močno nasprotujejo, saj revolucija še zdaleč ni...

1 komentar

EU razširja preiskavo Googla

The New York Times - Evropska komisija razširja svojo preiskavo Googla, ki jo je začela po pritožbi drugih ponudnikov iskanja konec novembra, poroča Wirtschaftswoche. To je posledica pritožbe, ki sta jo že pred meseci na Nemški urad za varstvo konkurence vložila Verband Deutscher Zeitschriftenverleger in Bundesverband Deutscher Zeitungsverleger e.V. (skupaj združujeta več kot 450 založnikov), ta pa jo je zdaj posredoval v Bruselj, in pritožbe podjetja Euro-Cities.

V pritožbah Googlu očitajo zlorabo prevladujočega tržnega deleža na področju spletnega iskanja, da bi neupravičeno promoviral svoje rešitve tudi na drugih področjih, kot sta navigacija in novice. Preiskava poteka že od decembra, sedaj pa bodo evropske oblasti z upoštevanjem nemške pritožbe dobile še dostop do vseh...

0 komentarjev

Kitajci odblokirali BBC

BBC - BBC poroča, da je Ljudska republika Kitajska po letih blokade strani BBC v angleščini končno prenehala s tem nesmiselnim početjem. Uradnega sporočila kitajske oblasti niso posredovale, kakor tudi niso nikoli objavile, da bi karkoli blokirale, vendar BBC-jevi novinarji na terenu opažajo, da lahko dostopajo do strani, ki so bile prej nedostopne.

Bralci so od navdušenja planili po BBC-jevih strežnikov, ki so namesto običajnih nekaj sto v torek zabeležili 16.000 obiskovalcev s Kitajskega. Oblasti so v pričakovanju olimpijskih iger obljubile, da bodo novinarjem omogočile več svobode pri delu. Verzija novic v kitajskem jeziku ostaja nedostopna. Klik!

16 komentarjev

Spamhaus bo čistil Kitajsko

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, se je Kitajska tako dolgo izogibala reševanju problemov s spamom, da je sedaj skoraj prepozno.

Tako bo kitajskim oblastem in ponudnikom dostopa sedaj na pomoč priskočil Spamhaus, ki naj bi razbil omrežja, ki se ukvarjajo s pošiljanjem neželene pošte. Glede na število prebivalcev in računalnikov zna ta ukrep imeti učinke tudi na globalni ravni. Še klik.

1 komentar

Piratiziraš? Cvrl se boš v peklu!

Slashdot - BSA (Business Software Alliance) ima novega partnerja: glavnega svečenika Al Azahara v Kairu. New York Law Journal ima prispevek, ki razlaga novo 'sveto' zvezo med BSA in najvišjo versko oblastjo v Egiptu. Duhovniki so izdali fatvo (sveti razglas) proti piratstvu, ki pravi, da je to "najslabša oblika kraje in prepovedana od Islama."

Zdaj lahko samo še čakamo kdaj se bo BSA povezala z rimokatoliško cervkijo in na novi Papežev dekret...

12 komentarjev