»

Chrome gre na OEM-trg

Slashdot - Google se hitro uči od Microsofta in utegne ga premagati prav na lastnem področju. V prejšnjem tisočletju, ko je še Netscape obvladoval trg brskalnikov, je Microsoft sklenil dogovore z OEM-proizvajalci, ki so na nove računalnike obvezno namestili Internet Explorer. Modri e, ki je na nove uporabnike zrl z zelenega namizja, je kmalu postal sinonim za internet in dosegel več kot devetdesetodstotni tržni delež. Google kani vajo ponoviti, so dejali, saj resno razmišljajo in se tudi že dogovarjajo o vključitvi Chroma na OEM-računalnike, poleg tega pa se nameravajo razšitiri še na področje mobilnih naprav. Statistike mu trenutno prisojajo dober odstotek trga, a se utegne to kmalu spremeniti. Chrome ima nekaj, česar Microsoftov najresnejši tekmec Mozilla nima - denar. Na tone denarja.

46 komentarjev

Celeron 700 navit na 1929 MHz?

Slo-Tech - Pa saj človek kar ne more verjeti, česa vsega je zmožna kombinacija štirih zadev: hlajenja, kakovostnega hardvera, dobrega procesorja ter psihopata, ki le-to upravlja [:D]. Malo heca, a vseeno: TribesMan, član našega foruma, je svojega Celerona, originalno tiktakajočega na 700 MHz, navil kar na 1929 MHz, kar je izjemen overclock svetovnega merila. Kako mu je to uspelo, kaj vse je moral narediti, na kakšni voltaži ter pri kakšni temperaturi se je potil procesor, ter ali celoten sistem sploh še deluje? Obvezen klik!

23 komentarjev

Navijanje 1 GHz Celerona A

X-Bit Labs - Najbrž se vsak zanesenjak spomni, da se je doba navijanja dodobra začela s predstavitvijo prvih Celeronov. Zagotovo pa se bo tudi vsak zanesenjak spomnil, da so Celeroni tako hitro kot so prišli tudi odšli, saj jih je čez noč popolnoma zmasakriral konkurenčen Duron, ki se je poleg odlične zmogljivost lahko pohvalil tudi z zelo dobrim navijalnim potencialom. Vendar pa Intelu zopet diši stara slava, zato je pred kratkim predstavil dva nova modela, ki naj bi Celerone spet popeljala med najbolj priljubljene navijalske primerke. To sta 1 in 1.1 GHz različica. Da pa se ne bi morebitni kupci počutili nategnjene, so se na navijanje 1 GHz različice spravili Rusi na X-bit labsih. In kako se obnese? Glede na ceno kar solidno, saj v nekaterih testih dohiteva celo manj zmogljive Palomine, Kljub temu pa je naložba v nove Celerone vprašljiva, saj platforma Socket370 nima prihodnosti, poleg tega pa Celerone muči še zastarelo vodilo, višja cena od Duronov in dejstvo, da se v navezi s pomnilnikom...

4 komentarji

Northwood zamuja

X-Bit Labs - Če ste že naredili križ čez AMD in začeli častiti Intel, ki naj bi s svojim Northwoodom (Pentium4 v 0.13 mikronski tehnologiji z bakrenimi povezavami in 512 KB velikim predpomnilnikom) "pregazil" konkurenco po dolgem in počez, se kar pomirite, saj Northwooda še ne bomo videli tako kmalu, ker ima Intel manjše probleme. Zaradi problemov, so se Intelovci odločili, da bodo predstavitev procesorja prestavili na januar 2002. S to odločitvijo so dali AMD-ju priložnost, da začne še hujši prodor s svojimi Palomini, ki bodo po nekaterih podatkih dosegli hitrosti do 1.8 GHz. Intel pa bo svojo pravo ofenzivo začel takoj januarja, vendar pa ta njegova ofenziva najverjetneje ne bo prišla toliko do izraza, saj AMD ravno za začetek leta 2002 načrtuje prodor z 0.13 mikronskimi Athloni (če bo šlo vse po načrtih). Ampak pustimo AMD-jeve načrte za kakšno drugo novico. Trenutno nas zanima, kaj Intel pripravlja za prihodnje leto:
  • V prvi četrtini prihodnjega leta namerava Intel na trg prodreti s svojimi...

2 komentarja

Motherboard Monitor

MBM - Zadnje čase smo kar malce pozabili na legende, kot so WCPUID in Motherboard Monitor. Slednji se kljub temu, da smo ga malce pozabili kar lepo razvija. Sicer se še vedno ni prebil iz različice 5 na različico 6 (trenutna verzija je 5.06), vendar pa je tekom časa pridobil kar nekaj novosti. Predlagam vam, da si jih preberete tukaj.

2 komentarja

1 GHz Celeron kmalu

The inquirer - Veste kateri dan je danes? Ponedeljek. Danešnji dan ni samo dan, ko je izšla najbrž najboljša računalniška revija, ampak tudi dan, ko bi moral biti predstavljen AMD-jev 1 GHz Duron. Dobro, grem pogledat novice na The Register in The Inquirer, ki sta vsaj za moje pojme najboljši strani z dnevnimi novicami... Nič novic o 1 GHz Duronu. Čudno. Sicer so že prej obstajali nekateri pomisleki, da AMD zagotovo ne bo izdal gigaherčnika v ponedeljek, vendar dejstvo, da je AMD spet pojedel besedo ostaja (grdi AMD )
Kakorkoli že, naj vas potolažim z novico, da naj bi po poročanju The Inquirerja kmalu ugledali 1 GHz Celerona, ki bi deloval na 133 MHz vodilu (nič kaj dobra novica za navijalce ). Kakih drugih podatkov zaenkrat ni, kdaj pa naj bi ta "kmalu" bil, pa se zaenkrat še ne ve.

5 komentarjev

AMD vs. Intel - Duron proti "zelenjavi" :)

The inquirer - Izgleda, da je Intel kar malce pozabil na trg cenejših procesorjev. To ga utegne kar drago stati, saj s svojimi Celeroni ali Celery-ji (zelena - sorodnik peteršilja ), kakor smo jim včasih ljubkovalno pravili, ne premore nobenega odgovora na AMD-jevo pošast, ki sliši na ime Duron in bo v kratkem delovala s frekvenco 1 GHz. Intel se je sicer zganil in pripravlja odgovor, vendar bo nove Celerone predstavil s kar lepo zamudo; 950 MHz različica je napovedana šele za Q4, 1 GHz Celerona pa naj bi videli v Q1 2002. The Inquirer trdi, da bomo 1 GHz različico videli šele v Q2 2002. Slabo. Kaj je Intela prisililo k tako velikim zamudam? Najverjetnejši razlog za to je ta, da bo Intel naslednje Celerone proizvajal v 0.13 mikronski tehnologiji. Do takrat pa živel AMD . Klik za novico.

0 komentarjev

AMD Athlon 1.6 Ghz zadnji Athlon procesor to leto

The Register - Sodeč po podatkih na The Registerju, to leto AMD ne bo predstavil hitrejših procesorjev, kot 1,6 Ghz Athlon. To pa je samo voda na mlin Intelu, ki bo že naslednjo četrtino predstavil 2 Ghz Pentium 4. Najmočnejši procesor, ki ga AMD trenutno lahko ponudi je 1,4 Ghz Athlon. Od AMD-ja lahko pričakujemo v Q3 še 1,5 in 1,53 Ghz različici Athlona. Najmočnejšo različico to leto, pa bomo dočakali nekje v Q4. Šele v prvi četrtini leta 2002, bo AMD poslal v proizvodnjo procesorje Athlon s frekvencami do 1,73 Ghz.
Ko smo že pri AMD-jevih procesorjih, si lahko ogledamo, kakšnih frekvenc bodo deležni Duroni. Novi Duroni (Morgan) nas bodo razveselili že prihodnjo četrtino. Najprej bomo videli 950 in 1000 Mhz Durona, v Q4 pa bo v trgovinah tudi 1.1 Ghz različica. 1,2 Ghz Duron naj bi šel v proizvodnjo v Q1 leta 2002.
Kakor pravijo na The Registerju, se podatki lahko izkažejo za ne preveč natančne, zato jih vzemite malce z rezervo.
Pa še nekaj: čeprav imajo Intelovi procesorji višje frekvence...

7 komentarjev

Hitri Duroni

X-Bit Labs - AMD se res trudi, kajne? Ne samo, da bo izdal Durone s SMP podporo, ampak bo tudi izboljšal sam procesor. V prvi četritni prihodnjega leta (Q1 2002) bo Advanced Micro Devices posodobil zunanjo frekvenco na Duronu. Premaknil jo bo z današnje 100MHz na 133MHz.
To je kar velik korak za AMD, ki bo s tem še povečal prednost v hitrosti pred Celeroni in tudi Pentiumi. Intel, medtem, sploh ne razmišlja, da bi pohitril svoje Celerone, ki trenutno tiktakajo pri 100MHz FSB, tako kot Duroni. Kljub temu, da je Duron boljši in cenejši kot Celeron, imajo prodajalci že sestavljenih sistemov (Compaq, IBM,...) raje Celerone.

5 komentarjev