»

V Franciji paradirala tudi vojaška računalniška enota

The Verge - Francija je na včerajšnji vojaški paradi, ki je tradicionalno potekala ob francoskem nacionalnem prazniku dnevu Bastilje, tudi simbolno pokazala, da sta računalniška varnost in internetno vojskovanje postala nerazdružljiv del moderne vojske. Enota COMCYBER (Commandement de cyberdéfense) je namreč prvikrat sodelovala na paradi. S tem so pokazali, da je računalniška varnost nacionalna prioriteta, je dejal vodja enote generalmajor Olivier Bonnet de Paillerets.

Francoski minister za obrambo Jean-Yves Le Drian je ustanovitev COMCYBER-ja napovedal decembra 2016 in v začetku lanskega leta je nova enota tudi začela delovati. Ukvarja se s tremi nalogami: obveščevalno dejavnostjo, zaščito in napadi. Formalna ustanovitev enote -...

6 komentarjev

Znane podrobnosti o napadu na RSA

Ars Technica - Marca smo poročali, da je bila RSA napadena, napadalci pa da so si uspeli pridobiti informacije, ki bi lahko kompromitirale sistem SecurID. Ta se uporablja za preverjanje pristnosti z dvema faktorjema, kar pomeni, da ga na primer dnevno srečujejo uporabniki elektronskega bančništva. Napadalci so uporabili napad APT, ki je že kar poznana reč.

Dvema skupinama zaposlenih so poslali elektronsko sporočilo z zadevo Plan zaposlovanja 2011 z Excelovo preglednico v priponki. Čeprav je programska oprema sporočilo avtomatično odfiltrirala med nezaželena sporočila (spam), je enega izmed zaposlenih premamila radovednost. V datoteki je bil priložen pokvarjen videoposnetek v Flashu (medtem je Adobe že izdal popravek), ki je na računalnik namestil modificirano verzijo trojanskega...

3 komentarji

IBM podkupoval korejske in kitajske uradnike

Sedež IBM Korea.

The Wall Street Journal - Ameriški SEC (Securities and Exchange Commission, Agencija za trg vrednostnih papirjev) je obtožil IBM podkupovanja korejskih in kitajskih uradnikov z namenom pridobiti ali obdržati posle v državah. IBM se je s SEC-om poravnal. Plačali bodo 10 milijonov dolarjev globe zaradi kršitev Foreign Corrupt Practice Acta, a niso priznali ne zanikali napačnega ravnanja.

Med leti 1998 in 2003 so južnokorejskim...

13 komentarjev

Napad na RSA, prizadet SecurID

Slo-Tech - Včeraj je RSA, varnostni oddelek v podjetju EMC, objavil, da so bili žrtve naprednega računalniškega napada. Zapisali so, da so napadalci uporabili način APT, s čimer jim je uspelo pridobiti nekatere informacije o sistemu SecurID, ki se marsikod uporablja za preverjanje pristnosti z dvema faktorjema. Čeprav naj si napadalci naj ne bi pridobili dovolj podatkov, da bi bil SecurID popolnoma zlomljen, RSA priznava, da obstoji nevarnost, da sta učinkovitost in varnost postopka zaradi vdora zmanjšani. Drugi izdelki niso prizadeti.

Trenutno je zaradi skope izjave RSA znanih malo dejstev, kar podžiga špekulacije. Niso znane podrobnosti o napadu (verjetno je šlo za specialen malware, SQL injection, ribarjenje ali napad s fizičnim dostopom) niti ni znano, kako točno je...

41 komentarjev

Obširen hekerski napad na francosko finančno ministrstvo

François Baroin priznava napade na ministrstvo.

Slo-Tech - Francosko finančno ministrstvo je potrdilo včerajšnje navedbe časnika Paris Match, da so decembra napadalci pridobili dostop do velikega števila njihovih računalnikov. Kompromitiranih je bilo več kot 150 računalnikov, na katerih so iskali podatke o francoskem predsedovanju skupini G20.

Kdo je odgovoren za napad, uradno še ni mogoče z gotovostjo reči, sumijo pa, da so napadalci iz Kitajske. Francoski minister za proračun François Baroin je označil napad kot "spektakularen", saj naj bi "vseboval številna sporočila", kar daje slutiti, da je šlo za ribarski napad. Medtem so računalnike že očistili nesnage in sprožili preiskavo, zaradi česar je Nacionalna agencija za varnost...

4 komentarji

Hekerji napadli računalnike kanadske vlade

Slashdot - Vrstijo se novice o hekerskih napadih na pomembno infrastrukturo po vsem svetu. Poročali smo o napadih na ameriško borzo, na evropsko borzo za kupone za izpuste ogljikovega dioksida ter naftna in plinska podjetja, sedaj pa na ta seznam dodajamo še kanadsko vlado. CBC poroča, da so napadalci pridobili dostop do treh ključnih kanadskih uradov.

Uspešni so bili pri napadih na finančno ministrstvo, Treasury Board in DRDC. Prvikrat so za napade izvedeli januarja, kasneje pa so njihov izvor izsledili do domnevno kitajskih računalnikov. To seveda ne pomeni, da so napad izvedli Kitajci, saj ga je prav lahko kdo drug preusmeril prek kitajskih strežnikov. Kitajsko zunanje ministrstvo...

1 komentar

Obsežen ribarski napad na trgovce z izpusti

Spiegel Online - Trgovci s certifikati za dovoljene emisije toplogrednih plinov v Evropi, Avstraliji, Novi Zelandiji in na Japonskem so bili konec preteklega tedna žrtve obsežnega ribarskega napada (phishing), poroča Der Spiegel. Neznani napadalci naj bi prejšnji četrtek poslali elektronsko pošto več podjetjem, v kateri so (ironično) zapisali, da se morajo zaradi zaščite pred spletnimi zlorabami ponovno registrirati na Deutsche Emissionshandelsstelle (DEHSt). DEHst je nemška borza certifikatov za emisije, kjer lahko podjetja prodajajo in kupujejo kupone za onesnaževanje okolja.

Povezava v elektronskem sporočilu jih je napotila na lažno stran, ki so jo postavili zlikovci in s pomočjo katere so zbrali uporabniška imena in gesla. Te so nato uporabili za prenos kuponov na račune v Veliki Britaniji in na Danskem.

Nemška zvezna policija že preiskuje incident. Napadi so bili izpeljani zelo profesionalno, je povedal nek uslužbenec DEHSt. Zaradi napada so začasno ustavili trgovanje s kuponi v Potsdamu,...

18 komentarjev

Ribarji nad uporabnike Gmaila

ComputerWorld - Včeraj smo poročali o nerodnosti, ki je Googlu odnesla Gmail za dobri dve uri. Inženirji so že objavili prva poročila, kaj šlo narobe. Izvajali so rutinsko vzdrževanje na eni izmed kolokacij v Evropi, kar običajno ne povzroči težav, ker se promet razporedi na ostale strežnike. To pot pa je košček programske kode, ki poskuša podatke zadržati geografsko karseda blizu lastnika, povzročil preobremenitev drugega centra v Evropi, kar je sprožilo efekt domin.

Poleg tega pa so se Googla oz. njegovih uporabnikov lotili še nepridipravi. Prek sistema za takojšnje sporočanje (instant messaging), ki je v obliki pomenkov Google Talk vgrajen v Gmail, so nekaterim uporabnikom poslali kratko sporočilo, v katerem so jih pozvali k ogledu nekega videoposnetka. Priložen naslov je prek storitve TinyURL kazal na stran ViddyHo, ki je od uporabnikov zahtevala vpis identifikacijskih podatkov za Gmail. Klasični ribarski napad torej (phishing), kjer so zlikovci z nekoliko neukosti uporabnikov pridobili...

11 komentarjev

Knjiga Security Engineering na voljo brezplačno

Schneier.com - Ross Anderson, avtor ene najbolj znanih knjig o informacijski varnosti Security Engineering, se je v dogovoru z založbo, ki je knjigo izdala odločil, da bo knjigo brezplačno objavil na internetu.



Knjiga pokriva številna področja varnosti informacijskih sistemov, je napisana razumljivo (Andersonov namen je bil napisati knjigo za čim širšo publiko) in vsebuje številne zanimive primere. Knjigo lahko po poglavjih iz spleta prenesete brezplačno in popolnoma zakonito.

Veliko užitkov pri branju.

3 komentarji

Razvoj v optoelektroniki

Nature - Danes se s prenosom informacij v obliki svetlobe srečujemo bolj ali manj zgolj pri famoznih optičnih kablih, poglavitna prepreka pri prodoru splošnejše uporabe svetlobe pa je tudi zahtevna in draga proizvodnja učinkovitih fotodiod - gizmov, ki pretvarjajo svetlobo v električni signal.

Tale kratka novička pa daje slutiti, da se nam tudi glede tega obetajo boljši časi.

0 komentarjev