»

ATIC bo investiral sedem milijard v tovarno polprevodnikov v Abu Dabiju

Tovarna v Dresdnu

X-Bit Labs - Lastnik podjetja Globalfoundries, ki je nastalo z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, ATIC iz Abu Dabija, ZAE, namerava za šest do sedem milijard dolarjev zgraditi nov proizvodni obrat v Abu Dabiju. S tem želi ATIC iz Globalfoundries napraviti največjega pogodbenega proizvajalca polprevodnikov z najnovejšimi tehnologijami. Tri milijarde so že obljubili tovarnam v nemškem Dresdnu in ameriškem New Yorku, z novo injekcijo pa bodo v Abu Dabiju do leta 2015 postavili dresdenski primerljivo tovarno, ki bo uporabljala 300-milimetrske rezine. Tako bodo lažje konkurirali Taiwan Semiconductor Manufacturing Company in United Microelectronics, ki sta še pomembna igralca. Spomnimo, da je ATIC lani za 1,8 milijarde...

9 komentarjev

Samsung s 4 GB spominskim ploščkom

Samsung - Da, tudi to je bila samo še stvar časa. Samsung, dobro znan proizvajalec dobesedno vsega, povezanega s premikanjem elektrončkov po za to namenjenih žicah, je napovedal, da je naredil DDR spominski modul, v katerega lahko spravimo kar cele 4 GB podatkov. Na ploščici se nahaja 36 enogigabitnih modulov, narejenih v, pozor. 0.10 mikronski tehnologiji. Modul namerava začeti proizvajati v drugi polovici letošnjega leta, o ceni ni znanega dosti [:D]. Klik!

0 komentarjev

0.10 mikronski pomnilniki še letos

X-Bit Labs - Izdelovalec pomnilnikov, podjetje Hynix Semiconductor, je danes potrdilo, da so razvili 512 Mb DDR SDRAM čipe, zgrajene v 0.10 mikronski tehnologiji. Uporabljali jih bodo pri izdelavi PC2100, PC2700 ter DDR400 pomnilnikov. Masovna proizvodnja 512 MB modulov se bo pričela še letos, 256 MB ter gigabajtne module pa bodo začeli proizvajati v prvi polovici prihodnjega leta. Ostale informacije ter originalna novica na tem naslovu.

0 komentarjev

Windows bankomati

Finance - Že letos lahko pričakujemo prve bankomate v Sloveniji, ki bodo temeljili na operacijskem sistemu Windows NT. Do zdaj so bankomati delovali pod OS/2, zato bo dosežen velik napredek v smislu multimedijske predstavitve ter uporabniškega vmesnika. Možna bo tudi priključitev tiskalnika in s tem izpis podatkov, lažje pa se bodo znašli tudi slepi, saj bo možna tudi uporaba zvoka. Vendar tudi slabih strani ni malo. Windowsi niso znani po svoji varnosti, zato bi spreten heker verjetno lahko vdrl v sistem. Pojavlja pa se tudi vprašanje uporabniške prijaznosti v smislu "kje so tiste tipke Ctrl+Alt+Del", vendar vseeno upajmo na najboljše. Klik!

26 komentarjev

Še manjši tranzistorji

Sillicon Strategies - V komentarjih na spodnjo novico ste se nekaj prepriali, da je 0,13 mikronov že zastarela tehnologija. Če upoštevamo to novico, je to sigurno res!

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC v nadaljevnaju) so raziskali in omogočili proizvajanje (ne, ni napaka) 9-nm, to je 0,009 mikrona, velikih tranzistorjev. To je kar 1/10.000 (ena desettisočina) debeline človeškega lasu. Današnja super-računala, ki zasedejo kar kakšno halo ali dve, bi tako lahko spravili v prostor velik toliko, kot je velik noht.

Sicer takih čipov še ni možno proizvajati, saj bo potrebno še kar nekaj časa, da bodo izpopolnili naprave in predelali postopke izdelave. Imajo pa že delujoč 0,035 mikronski primerek, trenutno pa delajo na 0,025 mikronskem, ki je še v poskusnem stadiju. Celotno novico si oglejte tu.

0 komentarjev

NEC namerava izdelati prve 0.10 mikronske čipe

The Register - NEC predvideva, da bo v začetku leta 2003 že proizvajal čipe, ki bodo temeljili na 0.10 mikronski tehnologiji. Ti čipi bodo uporabljeni v raznih potrošnih elektroniki naslednje generacije, mobilnih telefonih in spletnih strežnikih. NEC si je za partnerja izbral Tajvanski TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), s katerim bosta skupaj zasnovala standarde, ki bodo potrebni za to tehnologijo.

4 komentarji

VIA in procesorji

VIA Hardware - Čeprav je VIA do sedaj izdala kar nekaj procesorjev, se niti eden model ni vsaj malo uveljavil. Mogoče se bo kaj spremenilo s pred kratkim najavljeno Ezro (masovna proizvodnja v tretjem četrtletju), toda VIA že misli na prihodnost. Naslednje leto naj bi tako predstavili popolnoma novo jedro- C4:
  • C5X (Nehemiah): Novo jedro na 0.13 mikronski tehnologiji bo sprav predstavljeno na začetku naslednjega leta. Največja izboljšava je 17 stopenjski cevovod (namesto 12 stopenjskega v C3 procesorjih), ki bo omogočal doseganje 1.2GHz hitrosti. Procesor bo imel 128KB L1 in 256KB L2 predpomnilnika.
  • C5Y (Esther): V drugi polovici leta 2002 bodo C4 procesorje začeli izdelovati v 0.10 mikronski tehnologiji. To pomeni frekvence okoli 2GHz.
VIA obljublja, da bodo C4 procesorji končno spremenili "sloves" njihovih procesorjev: bili naj bi popolnoma sposobni konkurirati tako Intelovim, kot AMDjevih low-cost rešitvam. Več tukaj.

0 komentarjev

FMD ROMi

C3D - O novih FMD (Fluorescent Multi-layer Disc) ROMih je na Slo-Techu že bilo govora, toda tehnologija je v teh zadnjih mesecih vidno napredovala in je skoraj nared za prva preizkušanja. Na domači strani podjetja C3D, ki je tehnologijo iznašlo in patentiralo, si lahko preberete kratek opis lastnosti in novosti, ki jih tehnologija prinaša. Vsekakor bodo FMD ROMi precej revolucionarna zadeva, saj je na en 120mm plošček prve generacije mogoče shraniti 20-100GB podatkov, nosilnosti naslednjih generacij pa se bodo merile v terabajtih. Najlepše v vsem pa je to, da cena FMD ROMov ne bo višja od današnjih DVDjev, pozneje pa bo mogoče na nosilce celo pisati. Slin!

vir: C3D

vir: C3D

8 komentarjev