»

Intel razgrnil skice novega diskretnega grafičnega čipa

Slo-Tech - Intelovi grafični čipi v procesorjih so dobri, nikoli pa mu ni res uspelo z diskretnimi grafičnimi čipi, torej grafičnimi karticami. Projekt Larrabee je klavrno propadel in se leta 2009 preobrazil v grafično platformo za superračunalnike namesto za domače igralce iger, i740 pa je bil poskus iz nekega drugega stoletja. Zato so bile na konferenci ISSCC (IEEE International Solid-State Circuits Conference) v San Franciscu vse oči uprte v Intel, ki je predstavljal prihodnji razvoj svojega diskretnega grafičnega čipa (dGPU).

Predstavili so prototip, ki ga sestavljata v 14 nm zgrajena dva ločena čipa. Prvi je sam grafični čip, drugi pa FPGA, ki skrbi za povezavo s sistemskim vodilom. Grafični čip je osnovan na arhitekturi Gen 9 in ima tri enake dele (execution...

33 komentarjev

Konec linije Itanium

Slo-Tech - Se še spomnite tožb izpred šestih let med HP-jem in Oraclom, ker je slednji opustil razvoj programske opreme za linijo procesorjev Itanium? Sodišče je tedaj razsodilo, da mora Oracle razvoj na podlagi pogodb nadaljevati, pa čeprav je bilo vsem jasno, da bo tudi sam Intel slej ko prej pokopal Itaniuma. To se bo sedaj tudi zgodilo.

Platforma Itanium, ki je že na prelomu tisočletja prinesla 64-bitno računalništvo, a zaradi nezdružljivosti z x86 ni nikdar zaživel širše od strežnikov, je dobila zadnjo iteracijo. Intel je zdaj izdal štiri nove čipe v liniji Itanium 9700 (Kittson), ki so zadnji...

9 komentarjev

Prihodnost Itaniuma znana 26. aprila?

Itanium Tukwilla

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - 26. aprila se bo očitno zgodila predstavitev, na kateri bosta Intel in HP družno predstavila svoje načrte za naslednjo generacijo procesorjev Itanium. Že prihodnje leto naj bi sicer izšla naslednja generacija procesorjev, označena s kodnim imenom Poulson, ki naj bi po pričakovanjih prinesla znatne izboljšave glede na trenutno še aktualne procesorje s kodnim imenom Tukwilla, predstavljene lanskega februarja. Aprila naj bi Intel in HP, ki skupaj arhitekturo IA64 razvijata že od leta 1989 (Intel se je HP-ju pridružil leta 1994), predstavila naslednika čipov Poulson, ki bodo očitno nosili ime Kitsson. Pričakujemo jih lahko v letu 2014, v skladu z dvoletnim razvojnim ciklom arhitekture Itanium. Glede na izjave Kirga Skaugena, vodje Intelovega strežniškega oddelka, naj bi...

7 komentarjev

Intel predstavil Itanium Paulson

HotHardware - Intel je ta teden na konferenci ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) predstavil novo generacijo procesorjev Itanium, ki nosijo kodno ime Paulson. Kot pravijo, gre za največjo prenovo v družini Itanium, s katero želijo znamki povrniti sijaj.

Procesorji Paulson so zgrajeni v 32 nm-tehnologiji, imajo osem jeder, 54 MB predpomnilnika (od tega 32 MB deljenega) in 3,1 milijarde tranzistorjev. Nazaj so popolnoma združljivi s predhodniki Itanium 9300 (kodno ime Tukwila). Imajo več cevovodov ter dvakrat večjo širino izvajanja (12 niti namesto šestih). Pričakovati je, da bo Intel sčasoma ponudil tudi verzije z manj jedri in predpomnilnika, ki bodo namenjene kupcem s plitvejšim žepom.

Podatkov o ceni, dobavljivosti in dejanski zmogljivosti še ni.

5 komentarjev

Dvojedrni Xeoni so tu

X-Bit Labs - Kot ruska stran X-Bit Labs poroča, je Intel včeraj začel razpošiljati prve primerke dvojedrnih Xeonov 2,8 GHz. Novi procesor je osnovan na jedru s kodnim imenom Paxville in ima dva megabajta drugonivojskega predpomnilnika na jedro (torej štiri), vse skupaj je jasno izdelano v 0,09-mikronski tehnologiji. Prav tako tudi podpira HyperThreading (tako lahko v dvoprocesorskem sistemu izvajate hkrati osem niti), 64-bitno računanje, EDB, DBS in večino drugih Intelovih pogruntavščin. Za procesor boste odšteli 1043 dolarjev po kosu, če jih boste kupili vsaj tisoč. Za konec letošnjega leta nam Intel obljublja še dvojedrne Itaniume ter Xeone MP. Več o tem.

21 komentarjev

Pošast po imenu Montecito

The Register - Na Registru se je pojavilo nekaj informacij o prihajajočih Intelovih procesorjih. Montecito je za zdaj kodno ime za dvojedrnega Itaniuma, ki bo izšel leta 2005. Procesor bo po Intelovih besedah zgrajen iz milijarde tranzistorjev, izmed katerih bo dobršen del odpadel na ogromnih 24 MB tretjenivojskega predpomnilnika.

AMD seveda pripravlja svoj odgovor Intelovemu favoritu. Dvojedrni Opteroni naj bi se takisto pojavili leta 2005, podrobnejših podatkov o specifikacijah pa še ni. Ne gre dvomiti, da bodo vražje hitri, saj so jedro Opteron zasnovali prav z dvojedrnim procesorjem v mislih. Klik!

5 komentarjev

Intel spreminja načrte

X-Bit Labs -

Intel ponovno spreminja načrte. Po tem, ko smo že pred časom poročali, da nameravajo v prihodnosti predstaviti procesorje z dvema jedroma, so si očitno premislili. Procesor kodno poimenovan Chivano se bo tako pojavil šele proti koncu leta 2005. Chivano bo v resnici dvojedrna verzija procesorja Monteico, ki ga bo Intel predstavil že leto poprej -- 2004. leta. Procesorja bosta zgrajena v 0.09-mikronski tehnologiji.

Tudi Itanium 2 se še vedno prodaja odlično, predvsem na račun velikega L3 predpomnilnika ter visokim delovnim frekvencam. To leto bodo predstavili tako še Itaniume2 s čipi Madison ter Deerfield, ki bodo tiktakali pri 1.5 GHz ter več, opremljeni pa bodo s 3-6 MB L3 predpomnilnika. O velikosti predpomnilnika ter delovnih frekvencah Chivana ter Monteica Intel zaenkrat ostaja še skrivnosten. Novica.

0 komentarjev

Prihaja McKinley!

X-Bit Labs - Intel s starim Mercedom (kodno ime za Itaniume) ni naredil ravno velikega vtisa na kupce, saj so bili prodajni rezultati precej mlačni. Intel je z Itaniumi hotel odščipniti delček tržišča Sunu, vendar mu to ni pretirano uspelo, saj je Sun na tem področju precej bolj ugledno podjetje od Intela, ki šele vstopa na ta del tržišča. No, kljub mlačnim rezultatom, se je Intel odločil, da nadaljuje z razvojem Itaniumov in jih v kratkem posodobi z novimi McKinley jedri, ki naj bi Itaniumov vdihnili nekaj tako potrebne svežine. Prve slike McKinleyev so se pojavile že jeseni, prve inženirske primerke pa bomo dočakali že januarja prihodnje leto. Tehnologija izdelave bo še vedno 0.18 mikronska, prvo masovno proizvodnjo procesorjev pa lahko pričakujemo v drugi četrtini leta 2002. Najprej bomo ugledali tri modele teh procesorjev: 1GHz Itanium s kar 3MB L3 predpomnilnika, 1 GHz Itanium z 1.5 MB L3 predpomnilnika in še 900 MHz različica z enako velikim predpomnilnikom.
Ker zmogljivi procesorji...

0 komentarjev

Itanium zunaj

X-Bit Labs - Intelov 64bit-ni procesor, Itanium, je v prodaji. Samo ne prosti, seveda. Intel je danes začel s prodajo tega procesorja proizvajalcem strežnikov in delovnih postaj. Intel predvideva, da se bodo prvi strežniki in delovne postaje z Itanium procesorji začeli prodajati v juniju. Procesor je že kupilo 25 podjetij, ki bo do konca leta izdalo (vsaj) 35 različnih verzij računalnikov z Itaniumi.
Itanium je prvi 64bit-ni procesor za splošno uporabo. Izšel bo v dveh verzijah, z 2MB ali 4MB tretjestopenjskega predpomnilnika, in pri dveh frekvencah, 733MHz in 800MHz. Cena procesorja se giblje ob $1,177 do $4,227. Itanium podpira tudi sinhrono delovanje 4 procesorjev. V resnici pa Intel računa predvsem na naslednika Itaniuma, McKinleya, ki bo imel veliko več funkcij kot Itanium. Naprimer: izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji (manjše segravanje), podpiral bo sinhrono delovanje 8 procesorjev in še vrsta drugih izboljšav. McKinley je pričakovan v drugi ali tretji četrtini prihodnjega leta....

1 komentar