»

Italijansko obrambno ministrstvo prehaja na LibreOffice

Ekipa LibreItalia

Slo-Tech - Italijansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so na vseh svojih računalnikih začeli prehod s pisarniškega paketa Microsoft Office na odprtokoden brezplačen LibreOffice. To so napovedali že septembra lani, sedaj pa je stekla tudi operativna faza projekta. Gre za drugi največji prehod na odprto kodo v Evropi, ki naj bi italijanskemu obrambnemu ministrstvu prihranil 26-29 milijonov evrov.

Kot so pojasnili, bodo do leta 2017 migrirali 75.000 računalnikov oziroma 70 odstotkov vseh, do leta 2020 pa še preostalih 25.000. Prvotne ocene so sicer napovedovali popoln prehod že letos, a se to ne bo zgodilo. Razlog so obstoječe pogodbe, ki se iztečejo na te datume, zato nima smisla hiteti. So pa prehod že izvedli na 5.000 računalnikih, na katerih osebje že uporablja LibreOffice. Podporo nudi LibreItalia, ki bo pod licenco copyleft...

61 komentarjev

München končal prehod na Linux, rezultat pozitiven

TechRepublic - Eden najbolj znanih primerov prestopa na Linux je gotovo München, ki je junija 2004 sprejel odločitev o selitvi celotnih mestnih oblasti z Microsoftovo programske opreme na odprtokodno. Celoten postopek je trajal devet let, v tem času pa so se vrstile tako kritike kot pohvale projekta. Sedaj je postopek bolj ali manj končan, v Münchnu pa so prepričani, da je končni rezultat zelo dober. Oktobra letos, ko je bil projekt končan, je na Linux prestopilo 14.800 uporabnikov, na OpenOffice pa 15.000.

Večkrat preberemo, da je pri tovrstnih prestopih glavni pomislek finančni prihranek, a to ni glavna stvar. Vsaj kar se tiča Münchna, so ocene o prihranku sila različne. Mestne oblasti pravijo, da so privarčevale 10 milijonov evrov, ker ni bilo treba obnoviti Microsoftovih licenc in nadgraditi računalnikov. Prav slednje je pomembne faktor, saj odprta...

453 komentarjev

Ekstremadura migrira na Linux Debian

Slo-Tech - Lokalne oblasti v španski avtonomni regiji Ekstremadura so napovedale, da bodo izvedli veliko migracijo vseh računalnikov v javni upravi na Linuxovo distribucijo Debian. Velika migracija bo zajemala okrog 40.000 namiznih računalnikov in več strežnikov, s čimer bo drugi največji tovrstni projekt v Evropi. Večji je bil le projekt francoske žandarmerije. Projekt v Ekstremaduri pa je zanimiv predvsem zato, ker bo večji del migracija predstavljala zamenjava lastne in prilagojene distribucije Linuxa z Debianom ter le manjši del prestop z Windows na Linux.

V Ekstremaduri so namreč ugotovili, da Linux sam po sebi ne nosi prihrankov, ampak šele njegova pametna uporaba. V Ekstremaduri so že davnega leta 2002 med prvimi v Evropi odločili, da bodo...

99 komentarjev

Nemško zunanje ministrstvo pojasnilo razloge za vrnitev na MS Windows

Cornelia Rogall-Grothe, nemška komisarka za informacijske tehnologije

vir: Heise
Heise - Februarja smo poročali o odločitvi nemškega zunanjega ministrstva, da kljub dolgoletnim dobrim izkušnjam z okoljem GNU/Linux preidejo nazaj na Microsoftova Okna in Pisarno. Ministrstvo je takrat izdalo skopo pojasnilo, da Linux ni upravičil pričakovanih finančnih prihrankov, predvsem zaradi težav desktop uporabnikov. Polni odgovor (pdf, v nemškem jeziku) na poslansko vprašanje opozicijskih SPD je na voljo šele zdaj, pripravili pa so ga v uradu komisarke vlade za IT, Cornelie Rogall-Grothe.



Komisarka je zapisala, da se prosto programje kot tako ni izkazalo kot bolj varno in zanesljivo od lastniškega. Še vedno naj bi stremeli k njegovi uporabi, vendar le tam, kjer se to...

54 komentarjev

Nemško zunanje ministrstvo prehaja z Linuxa nazaj na Windows

Takole so leta 2007 predstavljali poročilo o uspešni migraciji na odprokodno programsko opremo.

vir: Heise
Heise - Nemško zunanje ministrstvo je leta 2001 začelo migracijo na operacijski sistem Linux in do leta 2005 zamenjalo velik kos programske opreme za odprtokodno, poleg operacijskega sistema tudi brskalnik, odjemalca za elektronsko pošto in pisarniški paket (Firefox, Thunderbird, OpenOffice). Mobilni sistemi so uporabljali Linuxovo distribucijo Debian, na namiznih računalnikih pa sta bila nameščena Windows in Linux. Še leta 2007 je bilo v poročilu brati, da je bil prehod velik uspeh. Sedaj gredo Nemci nazaj na Windows, piše Heise.

Opozicija je januarja vladi postavila 16 vprašanj o prehodu na Linux, rabi in rezultatih. V vladnem odgovoru lahko preberemo, da zunanje ministrstvo prehaja nazaj na...

116 komentarjev

Zastonj knjiga: Linux na namizju

Slo-Tech - Za vse, ki so se želeli pobližje spoznati z Linuxom ali ga morda preizkusiti, pa jih je skrbelo pomanjkanje ustrezne literature v slovenskem jeziku, je sedaj na voljo priročnik Linux na namizju - uporaba Ubuntu Linuxa na namiznem računalniku, ki ga je spisal Matej Kovačič.

Kot rečeno je knjiga namenjena začetnikom v svetu Linuxa. Na začetku je na kratko razloženo, kaj je to Linux in kaj omogoča, sledi pa opis uporabe Ubuntu Linuxa...

133 komentarjev

Slovenska vlada meni, da je koda Linuxa preveč odprta

Slo-Tech - Pred časom so trije poslanci Državnega zbora RS, Luka Juri, Frangež Matevž in Dejan Levanič na vlado poslali pobudo v zvezi s prehodom na odprtokodne rešitve. Vlada je pobudo obravnavala na 19. redni seji in na predlog Ministrstva za javno upravo sklenila naslednje.

1. Glede uporabe odprtokodnih brskalnikov so na vladi mnenja, da prihranka tu ne more biti, saj je Microsoft Internet Explorer brezplačen, "uporaba drugih brskalnikov pa pogosto prinaša tudi težave pri uporabi obstoječih aplikacij". O težavah, ki jih razvijalcem spletnih strani povzroča Internet Explorer vlada seveda ne ve nič, ravno tako pa tudi ne o varnostnih problemih, ki so jim izpostavljeni uporabniki Internet Explorerja med obiskovanjem spletnih strani. Seveda posledično vlada tudi nič ne ve o stroških, ki nastajajo v zvezi s temi težavami. Pozablja se tudi, da je Firefox v Sloveniji že najbolj razširjen brskalnik.

2. Glede OpenOffice.org so na Ministrstvu za javno upravo izjavili, da ne nasprotujejo uporabi...

364 komentarjev

Linux pred Macintoshi

Slashdot - Po raziskavah znane analitične hiše IDC je Linux v letu 2003 na namiznih računalnikih predstavljal drugo najpogostejšo izbiro in s tem s položaja zrinil Applove računalnike. Tržni delež Linuxa je z 2,8 zrasel na 3,2 odstotka, medtem ko je Macintosh pristal na vsega 1,8 odstotkih. Windows je obdržal trdno vladavino s 94 odstotno pokritostjo računalnikov sveta in po besedah IDC mu Linux do leta 2007 ne bo odščipnil več kot dodatnih treh odstotkov pogače.

Delež pogače, ki jo ima Linux, je skoraj zanemarljiv, vendar bi lahko pustil finančne posledice za Microsoft, če bi zrasel na kakšnih 10 odstotkov. Glede na to, da se je v novembru začela javna promocija Linuxa na Kitajskem, da se je januarja zanj odločila izraelska vlada in Veliki Modri s 319.000 zaposlenimi, da se vse več evropskih in japonskih podjetij odloča za "prehod", se to morda utegne celo zgoditi. Upajmo na srečen konec za uporabnike, po kakršnem koli scenariju že.

11 komentarjev