»

Nova vezna nabora iz Intela Z97 in H97

Ars Technica - Leto je naokoli in Intel je pripravil novo generacijo veznih naborov za svoje procesorje. Že deveta generacija prinaša nekaj novosti in pohitritev pri dostopu do podatkov, hkrati pa je združljiva nazaj in naprej. Predstavili so nabora Z97 in H97, ki imata uveljavljeno ležišče LG1150, kar pomeni, da nanju trenutno sedejo vsi Haswelli (tudi novi), verjetni pa tudi novi Broadwelli, ki jih pričakujemo konec leta ali v začetku prihodnjega.

V glavnih karakteristikah sprememb v primerjavi z nabori iz osme generacije ni. Podpirajo do 14 USB-priključkov (šest USB 3.0), šest priključkov SATA-III, gigabiten internet ter osemkrat PCIe 2.0.

Glavna novost, ki jo prinaša nova generacija, je podpora

65 komentarjev

Popravljena čipovja za Sandy Bridge nared

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs poročajo, da je Intel začel pošiljati popravljeno verzijo veznih naborov Cougar Point s steppingom B3 za procesorje Sandy Bridge. Proizvajalci matičnih plošč so neuradno potrdili, da so prejeli popravljene čipe in da bodo plošče kmalu nared. DigiTimes trdi, da bodo plošče in prenosni računalniki s procesorji Sandy Bridge na voljo do konca tega meseca.

Spomnimo, da je Intel kmalu po izdaji veznega nabora ugotovil, da vsebuje napako v krmilniku SATA, in takoj ustavil prodajo. Analiza je pokazala, da problem tiči v enem tranzistorju v čipovjih s steppingom B2, zaradi česar se lahko sčasoma poškoduje vmesnik za SATA-300 priključek. SATA-600...

11 komentarjev

MacBook Air s procesorji Sandy Bridge junija

CNet - Applovi prenosni računalniki uporabljajo že razmeroma stare Intelove procesorje Core 2 Duo, a to se kani kmalu spremeniti. CNET namreč poroča, da bodo prenosniki MacBook Air že junija doživeli prenovo, v sklopu katere bodo dobili tudi nove procesorje Sandy Bridge. To bi novim računalnikom prineslo večjo zmogljivost, še zlasti na grafičnem področju, in daljšo avtonomijo baterije. Apple zamenjave uradno ni želel potrditi.

Prenova pa se obeta tudi računalnikom MacBook Pro, ki bodo v novi izdaji na voljo že prihodnji mesec. Sprva se je omenjal datum 9. februar, a se takrat ni zgodilo nič. Ali bodo imeli tudi ti že vgrajene procesorje Sandy Bridge, še ni jasno, je pa to povsem mogoče. Prav tako so tudi težave s čipovjem za Sandy Bridge možen razlog za zamik predstavitve.

2 komentarja

AMD pridobiva na Intelov račun

So vas težave s čipovji odvrnile od nakupa Intela na račun konkurenčnega AMD-ja?

vir: Hexus
Hexus - AMD je nekoliko pričakovano sporočil, da so Intelove težave z veznimi čipovji za procesorje Sandy Bridge pozitivno vplivale na njihove kratkoročne prodajne rezultate. Ker je Intel načeloma prepovedal prodajati izdelke s problematičnimi čipovji (razen nekaterih izjem) razpošiljanje nadomestnih čipov z oznako B3 (problematični so označeni s steppingom B2) pa se bo začela šele čez dva dni, sprva v manjših količinah. Luknjo v ponudbi tako proizvajalci zaključenih sistemov kot trgovci krpajo z AMD-jevimi izdelki.

Po besedah podpredsednice AMD-ja, Leslie Sobon, je največje povpraševanje predvsem pri trgovcih, ki povprašujejo po konkurenčnih izdelkih AMD-jevih partnerjev. Tudi partnerji so nekoliko povečali proizvodnjo računalnikov z AMD-jevimi procesorji...

3 komentarji

Intel nadaljuje prodajo defektnih čipovij serije 6 za Sandy Bridge

bit-tech.net - Intel je kmalu po izdaji platforme za nove procesorje Sandy Bridge odkril napako v zasnovi krmilnika za SATA v čipovjih serije 6 (izšla sta P67 in H76) za Sandy Bridge, ki jo povzroča en neprimeren tranzistor. Ker ima tranzistor na enih vratih pretanko plast oksida, je delovna napetost previsoka in sčasoma se reč pokvari. Prizadeto je le vodilo SATA II (propustnost 3 Gbps), medtem ko SATA 6 Gbps nima težav. Čeprav so se kmalu začeli postopki za zamenjavo že prodanih plošč s to napako, je Intel mnenja, da vseh ne bo potrebno zamenjati.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, so se po pogovorih s proizvajalci računalnikov odločili, da bodo nadaljevali...

43 komentarjev

Razkrita napaka v Intelovih čipovjih, ASUS in Gigabyte že pripravljata programe za zamenjavo

vir: AnandTech
AnandTech - Napaka s krmilnikom 2. generacije SATA priključkov v Intelovih čipovjih serije 6 je odvisna od enega samega tranzistorja izključno v B2 steppingu čipovij, ki je bil obenem edini, ki se nahaja na matičnih ploščah na policah trgovin. Prejšnje, testne različice težav niso imele (odpravlja ga še prenovljen stepping B3, ki bo uradna zamenjava na popravljenih ploščah), obenem pa težaven tranzistor sploh ni potreben za pravilno delovanje SATA priključkov, saj gre za del zasnove, uporabljene iz prejšnjih generacij Intelovih čipovij. Sam tranzistor ima izredno tenko plast oksida na enih izmed vrat, za to tenko plast pa je obratovalna napetost, s katero se odpira in zapira med delovanjem...

14 komentarjev

USB 3.0 v Intelove prenosnike šele v 2012

Asusova četverica

vir: Hexus
Hexus - USB 3.0 je na prenosnikih z Intelovimi procesorji in veznimi čipovji še relativno oddaljen, vsaj tisti, katerega podpora bo vgrajena v samo vezno čipovje. Prvo takšno bo namreč šele Chief River, ki ga pričakujemo v letu 2012. Šlo bo za naslednika platforme Huron River, ki bo predstavljena v začetku prihodnjega leta in bo uporabljala procesorje Sandy Bridge, medtem ko bo Chief River za procesorje uporabljal njihove pomanjšane različice, v 22 nm-proizvodnem procesu (s pomočjo tehnologije SOI?) izdelane procesorje Ivy Bridge. Podpora za USB 3.0 bo po drugi strani za namizne računalnike že vgrajena v vezna čipovja iz serije 6, ki bodo sparjena s procesorji Sandy Bridge.

Slednje bo Intel podrobneje predstavil na sejmu CES, ki se bo dogajal med 6. in 9. januarjem prihodnjega leta v Las Vegasu. S koncem sejma bo...

10 komentarjev