»

Britansko vrhovno sodišče ne bo obravnavalo Assangeeve pritožbe na izročitev

Slo-Tech - Britansko vrhovno sodišče je Julianu Assangeu zavrnilo obravnavo pritožbe na odločitev, da se izroči Združenim državam. To še ne pomeni, da bo izročen, je pa ta scenarij sedaj precej bliže. Na potezi je sedaj britanska notranja ministrica Priti Patel, ki mora ratificirati odločitev za izročitev. Assange lahko nato sproži upravni spor o zakonitosti akta (judicial review). Notranja ministrica odločitve vrhovnega sodišča ni želela komentirati. Odvetniki Juliana Assangea so v izjavi zapisali, da obžalujejo, da sodišče primera ne bo obravnavalo vsebinsko in da se je zadovoljilo z ameriškimi zagotovili, da Assange ne bo nameščen v najbolj varovanem zaporu (ADX Colorado) in da ga lahko premestijo v Avstralijo, če bo obsojen. Assangeev odvetnik iz ZDA Barry Pollack je dejal, da se bo boj proti izročitvi nadaljeval.

Assange je ustanovitelj strani Wikileaks, ki je objavila ogromno tajnih dokumentov ameriške vojske in vlade o vojnah v Iraku in Afganistanu. Zaradi tega mu očitajo vohunjenje...

6 komentarjev

Švedska opustila pregon Assangea zaradi posilstva

vir: Flickr

vir: theguardian.com
theguardian.com - Švedski tožilci so po pregledu dokazov sklenili zavreči preiskavo zoper Juliana Assanga, ki naj bi leta 2010 v Stockholmu posilil neko dekle, še eno pa spolno napadel. Razlog za opustitev pregona je po besedah tožilke Eve-Marie Persson v tem, da je od dogodka preteklo že veliko časa in da zbrani dokazi ne zadostujejo za vložitev obtožnice. V zvezi s primeroma so sicer zaslišali še sedem drugih prič.

Assange je obtožbe ves čas zanikal, češ da je bil seks konsenzualen, izročitvi Švedski pa se je izogibal s sedemletnim prisilnim bivanjem na ekvadorski ambasadi v Londonu. Letos aprila so ga - potem ko ga je Ekvador postavil na cesto - aretirali Britanci, tamkajšnje sodišče pa ga je nato obsodilo na 50 tednov zaporne kazni zaradi izogibanja sodnemu postopku. Švedski tožilci so preiskavo sicer zamrznili že leta 2017, a so jo ponovno odprli letos po aretaciji.

Toda za Assanga to še ne pomeni mirnega spanca. Letos poleti je britanski notranji minister načeloma odobril njegovo izročitev...

40 komentarjev

Assangov pobeg v ekvadorsko veleposlaništvo drago stal njegove podpornike

Slashdot - Z aprilskim pobegom v prostore ekvadorskega veleposlaništva v Londonu je Assange prekršil dogovor z angleškim sodiščem, po katerem mu je bilo dovoljeno ostati na prostosti (tj. v hišnem priporu) do sprejema odločitve glede izročitve Kraljevini Švedski zaradi zaslišanja v zadevi spolnega nadlegovanja dveh žensk.

V potrditev poštenih namenov in svoje (zdaj očitno) prelomljene zaveze, da se ne bo skril pred organi pregona, je moral decembra 2010, kmalu po aretaciji, zagotoviti položitev 340.000 funtov varščine. Toliko denarja sam seveda sam ni imel, so se pa našli posamezniki, ki so zavoljo podpore njegovi vlogi v Wikileaks založili zahtevani denar. Med večjimi donatorji so nastopili Jemima Khan (pisateljica, urednica in borka za človekove pravice), britanska...

59 komentarjev

Assange išče ekvadorski azil

vir: Reuters
Slo-Tech - Čeprav je ustanovitelj strani Wikileaks Avstralec Julian Assange izgubil boj z angleškim sodiščem in čaka na izročitev Švedski, še ni obupal. Ekvadorsko zunanje ministrstvo je namreč na tiskovni konferenci objavilo, da so od Assangea prejeli uradno prošnjo za politični azil. Slednji se je v torek zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, ker naj Avstralija ne bi branila njegovih pravic in naj bi ignorirala obveznosti do svojih državljanov.

Spomnimo, da je Švedska novembra 2010 izdala ENPP (evropski nalog za prijetje in predajo), ker želijo Assangea obtožiti in mu soditi zaradi spolnega nadlegovanja in/ali posilstva dveh Švedinj. Švedsko tožilstvo je namreč 18. novembra 2010 v...

48 komentarjev

Assange izgubil boj z britanskim sodiščem, čaka na izročitev Švedski

vir: Reuters
Guardian - Ustanovitelj strani Wikileaks Julian Assange, ki so ga v Veliki Britaniji decembra 2010 aretirali zaradi suma spolnega napada na dve osebi, je izčrpal vse pravne možnosti, s katerimi je izpodbijal izročitev Švedski. Ta je leta 2010 izdala evropski nalog za prijetje, saj naj bi bil Assange na Švedskem spolno napadel dve osebi. Napad je treba tu tolmačiti precej široko, saj mu očitajo spolni odnos z enim dekletom, medtem ko je to spalo, pri drugi pa naj bi namerno preluknjal kondom, za kar je zagrožena kazen štiri let zapora.

Assange že od vsega začetka vztraja, da gre za politično montiran proces, ki se zoper njega vodi zaradi ameriških interesov. Wikileaks je namreč objavljal vrsto...

67 komentarjev

Pritožba zavrnjena: Assange bo najbrž izročen Švedski

vir: Reuters
Guardian - Saga v primeru Assange se na britanskih tleh zaključuje, saj je londonsko višje sodišče danes objavilo odločitev, da se Assangeova pritožba na sklep o izročitvi Švedski, ki ga je sodišče sprejelo februarja, zavrne. Na Švedskem je namreč Assange obtožen spolnega napada na dve dekleti - švedska zakonodaja je tu zelo široka, saj mu očitajo, da je imel odnos z enim dekletom, medtem ko je to spalo, medtem ko naj bi pri drugi namenoma poškodoval kondom, za kar mu grozijo štiri leta zapora. Assangea so lani decembra aretirali v Londonu na podlagi evropskega naloga, ki ga je izdala Švedska.

Assange je javnosti znan predvsem kot prvi obraz spletne strani Wikileaks, kjer se objavljajo pridobljeni...

13 komentarjev

ZDA zaprosile za izročitev britanskega upravitelja TVShack.net

Guardian - Popularni portal TVShack.net je bil med prvimi žrtvami operacije In Our Sites, ki jo je ameriška carinska uprava začela izvajati oktobra lani in v valovih poteka še danes. Stran je objavljala povezave in embede nelicenciranih prenosov TV in športnih dogodkov, zato ji je ICE zasegel domeno. Zdaj so ugotovili še identiteto njenega upravitelja - šlo naj bi za 23. letnega britanskega študenta računalništva Richarda O'Dwyerja (na sliki) - in Združeno kraljestvo zaprosili za izročitev v ZDA. Pri tem je zanimivo, da to početje na otoku ni protipravno, da Richarda z jurisdikcijo ZDA ne veže nič razen povsem domene ter da ICE linkanje vsebin enači s preprodajo prepovedanih drog in drugimi posredniškimi dejanji v tej "branži".

Tako na zadeve glede Erik...

7 komentarjev

Assange bo izročen Švedski

vir: Reuters
BBC - Londonsko sodišče je danes objavilo razsodbo v zaslišanju o izročitvi avstralskega državljana in ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Švedski. Čeprav je sodišče prejelo mnogo pozivov, naj Assangea ne izroči, saj mu na Švedskem grozi politično motivirano prirejeno sojenje in kršitve človekovih pravic, je to možnost zavrnilo in odločilo, da bo Assange izročen Švedski. S tem je sodišče tudi potrdilo, da je Švedska evropski nalog za prijetje izdala pravilno in v skladu s pristojnostmi, čemur je Assangeov odvetnik ugovarjal.

Glavni zagovornik Assangea Geoffrey Robertson je že med zaslišanjem dejal, da sojenje na Švedskem ne bo pravično. Procesi zaradi napadov zoper spolno nedotakljivost...

59 komentarjev

Zaslišanje o izročitvi Assangea končano, razsodba 24. februarja

Guardian - Ta teden se je na sodišču Londonu odvijalo zaslišanje o izročitvi avstralskega državljana ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Švedski. Ta ga namreč obtožuje spolnega napada, nadlegovanja in posilstva dveh deklet, medtem ko Assange vztraja, da gre za montiran proces zaradi delovanja v projektu WikiLeaks. Po treh dneh je rezultat neodločen, saj sodišče še ni sprejelo odločitve. Assange tako ostaja v Veliki Britaniji.

Zaslišanje bi bilo moralo trajati dva dni, a se je zavleklo še v petek. Razprava se je vrtela okrog vprašanj, ali bo Assange na Švedskem deležen poštenega sojenja, ali je švedsko tožilstvo ravnalo pravilno in ali je imelo pristojnost za izdajo evropskega naloga za prijetje ter ali so očitana dejanja sploh kazniva.

Po zaključnih...

6 komentarjev

WikiLeaks dobil podatke švicarske banke

vir: BBC
BBC - Včeraj je na novinarski konferenci v Londonu nekdanji švicarski bankir Rudolf Elmer vodji WikiLeaksa Julianu Assangeu predal dve zgoščenki, na katerih so domnevno bančni podatki o več kot 2000 posameznikih, ki so s švicarskimi bančnimi računi utajevali davke. Assange je dejal, da bodo podatke objavili, ko jih bodo preverili in potrdili njihovo avtentičnost.

Elmer je bil do leta 2002 zaposlen pri zasebni banki Julius Baer Gruppe, kjer je bil vodja operacij na Kajmanskih otokih. Poudaril je, da želi, da svet izve resnico o denarju, ki se skriva na računih švicarskih bank. Predani podatki vsebujejo informacije iz let 1990-2009 o več znanih poslovnežih in politikih z obeh strani Atlantika, ni pa Elmer želel povedati, kdo točno je na...

157 komentarjev

Ameriško sodišče od Twitterja zahtevalo podatke o islandski poslanki zaradi WikiLeaksa

vir: Heise
Heise - V preiskavi afere WikiLeaks je ameriško sodišče naložilo podjetju Twitter, da razkrije vse podatke o posameznikih, ki so povezani z WikiLeaksom in imajo račun pri Twitterju, poroča Heise. V faksimilu zahteve je moč prebrati, da v okviru kriminalistične preiskave zbirajo podatke o Julianu Assangeu, Bradleyju Manningu, Ropu Gongrijpu in islandski poslanki Brigitti Jónsdóttir ter Jacobu Applebaumu.

Od Twitterja so zahtevali, da jim v treh dneh posreduje vsa sporočila, imena,...

7 komentarjev

WikiLeaks: Varščina za Assangea, švedska pritožba, domena zopet aktivna

BBC - Prejšnji teden so v Londonu ob prihodu na policijsko postajo aretirali Juliana Assangea, ustanovitelja in vodjo strani WikiLeaks. Takrat mu je sodišče zavrnilo prošnjo za varščino zaradi begosumnosti, zato je Assange ostal v priporu. Švedska ga namreč obtožuje nezaščitenega spolnega odnosa z gospodično A in spolnega odnosa z gospodično W med spanjem.

Včeraj je sodišče vendarle razpisalo varščino za Assangea, ki znaša 240.000 funtov. Poleg plačila varščine bo moral Assange ob izpustitvi nositi elektronsko zapestnico, deponirati potni list, upoštevati policijsko uro in biti vsak večer pravočasno na domu v Suffolku ter se vsak večer javljati na policijsko postajo. Toda izpustili ga še sploh niso, ker se je Švedska, ki je zahtevala njegovo izročitev, pritožila....

11 komentarjev

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange aretiran

Mashable - Danes so v Londonu aretirali Juliana Assangea, ustanovitelja in predstavnika spletne strani WikiLeaks, ki je razburila svetovno javnost z objavo tajnih ameriških diplomatskih depeš. Aretacijo je Metropolitanska policija izvedla na podlagi evropskega zapornega naloga danes ob 9.30 po lokalnem času, ko se je Assange pojavil na policiji zaradi dogovorjenega sestanka. Assange je na Švedskem obtožen posilstva in spolnega nadlegovanja dveh žensk, zaradi česar ga je Interpol uvrstil na rdeči seznam.

Assange obtožbe zavrača in pravi, da gre za konstrukt ameriške vlade, ki je uporabila švedske oblasti za maščevanje zoper njega. Najpozneje do 12.30 po lokalnem...

575 komentarjev

WikiLeaks bo dobil konkurenco

Daniel Domscheit-Berg, ko je še delal za WikiLeaks

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Skupina nekdanjih sodelavcev WikiLeaksa je napovedala, da bodo še letos zagnali konkurenčno platformo, kjer bodo prav tako objavljeni tajni podatki, ki so pricurljali v javnost. Daniel Domscheit-Berg, ki je bil nekdaj tiskovni predstavnik WikiLeaks, je za Die Tageszeitung povedal, da njihove strani ne smemo jemati kot konkurenco, marveč kot drugačen pristop. Ne strinjajo se namreč z usmerjenostjo WikiLeaksa, ki pretežno objavlja ameriške dokumente, medtem ko druge zapostavlja, in kjer je beseda Juliana Assangea absolutni prav.

Domscheit-Berg ima kar nekaj pikrih povedati zoper Assangea, ki je sicer znan po avtokratskem vodenju organizacije. Tako je aktivistom pri WikiLeaksu jasno dejal: "Jaz sem srce in duša te organizacije, njen ustanovitelj, filozof, prvi programer, organizator, sponzor in...

35 komentarjev