»

Začetki prodaje Haswella bodo počasni

Procesorji so popolnoma v redu, težava je v veznih čipovjih

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Predvidoma v juniju bo Intel predstavil nove procesorje za prenosne in namizne računalnike. Nova arhitektura s kodnim imenom Haswell bo s seboj prinesla nova podnožja ter nova vezna čipovja. Prav v prvi izdaji slednjih se skriva težava, saj imajo manjše težave s priključki USB 3. Kot smo že poročali, v primeru zbujanja sistema iz globokega spanja pride do težav pri branju datotek s pogonov, priključenih prek vodila USB 3.0. Posledično se zvočni in videoposnetki ne predvajajo, dokumenti PDF in predstavitve ne prikazujejo, itd. Težavo se na hitro odpravi s ponovnim odpiranjem datoteke oz. ponovnim zagonom aplikacije.

Ker ta rešitev dolgoročno ni praktična, Intel seveda že odpravlja težavo. Za to bo potrebna nova revizija veznega čipovja, kar...

90 komentarjev

Samsung dosegel gostoto zapisa terabajt na ploščo

vir: Heise
Heise - Samsung je predstavil prihajajočo generacijo trdih diskov, ki bodo še prostornejši do svojih predhodnikov, saj so uspeli na eno ploščo stlačiti terabajt podatkov. Trenutno so v prodaji diski, ki na eno ploščo zapišejo 750 GB podatkov, z novo višjo gostoto zapisa pa obljubljajo terabajtne diske standardne višine za prenosnike. Za namizne računalnike bodo pripravili 4 TB-modele, ki bodo del družine Spinpoint EcoGreen in se bodo vrteli le s 5400 obrati na...

16 komentarjev

Popravljena čipovja za Sandy Bridge nared

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs poročajo, da je Intel začel pošiljati popravljeno verzijo veznih naborov Cougar Point s steppingom B3 za procesorje Sandy Bridge. Proizvajalci matičnih plošč so neuradno potrdili, da so prejeli popravljene čipe in da bodo plošče kmalu nared. DigiTimes trdi, da bodo plošče in prenosni računalniki s procesorji Sandy Bridge na voljo do konca tega meseca.

Spomnimo, da je Intel kmalu po izdaji veznega nabora ugotovil, da vsebuje napako v krmilniku SATA, in takoj ustavil prodajo. Analiza je pokazala, da problem tiči v enem tranzistorju v čipovjih s steppingom B2, zaradi česar se lahko sčasoma poškoduje vmesnik za SATA-300 priključek. SATA-600...

11 komentarjev

MacBook Air s procesorji Sandy Bridge junija

CNet - Applovi prenosni računalniki uporabljajo že razmeroma stare Intelove procesorje Core 2 Duo, a to se kani kmalu spremeniti. CNET namreč poroča, da bodo prenosniki MacBook Air že junija doživeli prenovo, v sklopu katere bodo dobili tudi nove procesorje Sandy Bridge. To bi novim računalnikom prineslo večjo zmogljivost, še zlasti na grafičnem področju, in daljšo avtonomijo baterije. Apple zamenjave uradno ni želel potrditi.

Prenova pa se obeta tudi računalnikom MacBook Pro, ki bodo v novi izdaji na voljo že prihodnji mesec. Sprva se je omenjal datum 9. februar, a se takrat ni zgodilo nič. Ali bodo imeli tudi ti že vgrajene procesorje Sandy Bridge, še ni jasno, je pa to povsem mogoče. Prav tako so tudi težave s čipovjem za Sandy Bridge možen razlog za zamik predstavitve.

2 komentarja

Intel nadaljuje prodajo defektnih čipovij serije 6 za Sandy Bridge

bit-tech.net - Intel je kmalu po izdaji platforme za nove procesorje Sandy Bridge odkril napako v zasnovi krmilnika za SATA v čipovjih serije 6 (izšla sta P67 in H76) za Sandy Bridge, ki jo povzroča en neprimeren tranzistor. Ker ima tranzistor na enih vratih pretanko plast oksida, je delovna napetost previsoka in sčasoma se reč pokvari. Prizadeto je le vodilo SATA II (propustnost 3 Gbps), medtem ko SATA 6 Gbps nima težav. Čeprav so se kmalu začeli postopki za zamenjavo že prodanih plošč s to napako, je Intel mnenja, da vseh ne bo potrebno zamenjati.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, so se po pogovorih s proizvajalci računalnikov odločili, da bodo nadaljevali...

43 komentarjev

Šele Ivy Bridge bo imel integrirano podporo DirectX 11

PCWORLD.ca - Intel je ta vikend na CES-u razkril, da bodo imeli njegovi čipi Ivy Bridge (naslednik Sandy Bridgea) vgrajeno podporo za DirectX 11. To bo veljalo tako za namizne kot prenosne čipe, je v Las Vegasu potrdil Intelov Mooly Eden.

Intel je s tem nekoliko v zaostanku za AMD-jem, ki je DirectX 11 vgradil že v čipe Fusion, ki so bili predstavljeni prav na istem CES-u. Ker je bil Sandy Bridge pravkar predstavljen (to je prvi Intelov čip, ki ima združena CPU in GPU) in Intel izdaja nove čipe nekako na eno leto, pričakujemo prve čipe Ivy Bridge (v 22 nm-tehnologiji) na začetku prihodnjega leta. Kupcem čipov Sandy Bridge (32 nm) pa ostaja podpora za DirectX 10.1, ki je po Intelovih besedah povsem zadosti, čeprav enajstica podpira...

17 komentarjev

Intelove procesorje Sandy Bridge bo moč oddaljeno onesposobiti

Delovanje Anti-Thefta

Slo-Tech - Intel je potrdil, da bodo imeli njihovi novi procesorji Sandy Bridge vgrajeno možnost, da se jih oddaljeno onesposobi (remote kill switch). Tehnologija, ki jo Intel imenuje Anti-Theft 3.0, omogoča onesposobiti procesor, četudi računalnik ni priključen na internet ali če sploh ni vključen, saj se poseg lahko izvede prek mobilnega omrežja 3G s šifriranim SMS-om, prek omrežja ali ob prekomernem številu neuspelih prijav v sistem. Procesor je moč povrniti v prejšnje, delujoče stanje, s pravilnim signalom prek 3G ali z vpisom pravilnega predhodno nastavljenega gesla. Z novo funkcionalnostjo želi Intel uporabnikom ponuditi možnost zaščititi se za primer kraje.

26 komentarjev

Predstavljen Sandy Bridge

vir: PC Pro
PC Pro - Po pričakovanjih je Intel na IDF-u predstavil tehnične podrobnosti nove arhitekture Sandy Bridge, ki bo še vedno sestavljena v 32-nanometrski tehnologiji (kakor Westmere, medtem ko bo naslednik Ivy Bridge v 22 nm). Sandy Bridge bo imel na istem kosu silicija integrirana CPU in GPU (za razliko od Westmera, kjer sta jedri ločeni, a pakirani skupaj), tako da si bosta lahko delila predpomnilnik na čipu. S tem bo odpadla potreba po prekladanju podatkov za grafiko v RAM in nazaj; Intel pravi, da bo pohitritev štirikratna (povezava CPU in GPU ima propustnost 384 GB/s). GPU bo naprednejši od tistega iz Westmera, saj bo imel več posebnih (dedicated) enot za razne operacije.

Na Sandy Bridgeu...

7 komentarjev

Sandy Bridge brez navijanja?

Intelov Tick-Tock

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Glede na novico na bit-tech.net prihajajoča osvežitev Intelovih procesorjev, poznana pod kodnim imenom Sandy Bridge, ne bo omogočala navijanja. Sandy Bridge bo Intelov Tock, nova arhitektura na starem (32 nm) proizvodnem procesu ter bo na trg prinesel novo podnožje (LGA-1155) in nova vezna čipovja (Intelova serija 6, torej P67 in podobni).

V preteklosti smo že nekajkrat slišali novice, da navijanje ne bo več mogoče. Do sedaj so se vse izkazale za neresnične, tudi npr. AMD-jevo onemogočanje odklepanje jeder procesorja. Tokrat je situacija bolj resna, saj se skrivnost pravzaprav ne skriva v samem onemogočanju navijanja, temveč v združevanju posameznih komponent v eno. Da procesorji vedo,...

47 komentarjev

Nove informacije o prihajajočih procesorjih Sandy Bridge

Slo-Tech - Bliža se izid Intelovih mikroprocesorjev z arhitekturo Sandy Bridge, ki je napovedan za zadnji kvartal letošnjega leta. Medtem ko čakamo nanje, pa se na spletu pojavlja vedno več informacij o teh procesorjev. Imeli bodo oznake Intel Core iX, a ne bodo združljivi z obstoječimi matičnimi ploščami LGA1156, saj bo potrebno novo ležišče LGA1155. Znane so podrobnosti o petih procesorjih z oznakami i3 2100 (3,1 GHz, dve jedri), i3 2120 (3,3 GHz, dve jedri), i5 2400 (3,1 GHz, štiri jedra), i5 2500 (3,3 GHz, štiri jedra), i7 2600 (3,4 GHZ, štiri jedra).

16 komentarjev