»

Stanford pripravil antični navigacijski sistem

Ars Technica - Na stanfordski univerzi so pripravili izjemno zanimivo aplikacijo za vse humaniste in zgodovinarje, ki demonstrira uporabnost računalnikov pri analizi podatkov in bolj zanimivem učenju ter moč interdisciplinarnega sodelovanja. Pripravili so ORBIS, kar pomeni Stanfordov geoprostorski omrežni model rimskega sveta. Z njim je mogoče simulirati potovanje med različnimi mesti v Rimskem cesarstvu leta 200 n. št.

V projektu so sodelovali zgodovinar in klasicist Walter Scheidel, specialist za humanistiko Elijah Meeks, geograf in spletni razvijalec Karl Grossner in GIS-analitik Noemi Alvarez. Rezultat je interaktiven zemljevid rimskega sveta, ki omogoča navigacijo po Rimskem cesarstvu kakor...

6 komentarjev

Pričetek zemeljskega testiranja Galilea

Testno območje GATE

Heise - Evropski navigacijski sistem Galileo bo za uporabo nared šele leta 2014, potem ko so prvotni načrti predvidevali postavitev delujočega sistema že šest let prej. Prvi testi več kot pet milijard evrov drage projekta so se začeli danes. V Berchtesgadnu je nemški prometni minister Peter Ramsauer danes zagnal sistem GATE, ki bo namenjen preverjanju skladnosti sprejemnikov signala Galileo s specifikacijami.

Na približno 65 kvadratnih kilometrov velikem območju je osem oddajnikov, ki oddajajo enak signal, kot ga bodo sateliti Galileo....

29 komentarjev

EGNOS zaživel

EGNOS

PC World - Pretekli teden je začel delovati servis EGNOS, ki bo na evropskih tleh omogočil višjo natančnost določanja položaja s standardi GPS, Galileo in GLONASS. Gre za tako imenovani SBAS (Satellite Based Augmentation System), ki z dodatnimi sateliti pomaga obstoječemu sistemu za globalno pozicioniranje. Sestavljajo ga trije geostacionarni sateliti, okrog štirideset zemeljskih baznih postaj in štirje nadzorni centi; vse to omogoča metrsko natančnost, kar je petkrat bolje od GPS-a.

EGNOS je zaživel 1. oktobra. Njegova uporaba bo brezplačna, pokriva pa 27 držav članic EU. V prihodnjih letih nameravajo pokritost razširiti še na sosednje države in severno Afriko. EGNOS je tako predhodnik Galilea, ki bo evropski sistem za določanje položaja po vsem svetu. Finančne...

19 komentarjev

Razbite GPS kode Galilea

Slashdot - Newswise poroča, da so člani Cornell's Global Positioning System laboratorija uspeli razbiti kode za psevdo naključna števila (pseudo random number - PRN) evropske različice satelitske navigacije Galileo. To pomeni, da bodo lahko uporabniki brezplačno uporabljali GPS sprejemnike.

Za razliko od sistema GPS, ki je brezplačen (uporabnik mora kupiti le sprejemnik), pa je Galileov signal šifriran, saj njegovi lastniki želijo služiti z licenčnino za kode za psevdo naključna števila. Ker pa si GPS in Galileo delita frekvenčno območje, je bil med ZDA in EU podpisan sporazum, da bo del PRN kod odprtokoden. Člani Cornell GPS labolatorija so na začetku januarja zaprosili za te kode, vendar jih niso dobili. Zato so se lotili razbijanja kod, kar jim je uspelo do začetka aprila. Naslednji dan po objavi kod na njihovi spletni strani, je kode uporabil komercialni proizvajalec GPS sprejemnikov NovAtel iz Kanade in pričel za navigacijo uporabljati Galileov satelit GIOVE-A.

18 komentarjev

Projekt Galileo globoko v teku

vir: BBC
BBC - Medtem ko Evropa pospešeno gradi svoj ekvivalent ameriškemu sistemu za globalno pozicioniranje ( GPS), so si na BBC ogledali, čemu sploh potrebujemo še en tovrsten sistem in kaj nam bo napram ameriškemu ponudil.

Galileo bo sestavljalo 30 satelitov, ki bodo Evropo stali okrog 3,2 milijarde evrov. Prvo plovilo s potrebnimi deli za sestavo tega sistema bodo izstrelili jutri, naslednje mu bo sledilo za novo leto, delujoč sistem pa lahko pričakujemo do konca leta 2010. Najpomembnejša razlika v primerjavi z ameriškim sistemom je dejstvo, da je GPS vojaški sistem, brez zagotovil in garancije za delovanje, medtem ko bo Galileo evropski lastni civilni sistem, na katerega se bo vsakokrat moč zanesti.

Galileo bo...

24 komentarjev

Galileo živi

Daily Times - Na vrhunskem srečanju med predstavniki ZDA in EU so dosegli dogovor o tehničnih standardih, ki se tičejo izdelave evropskega "GPS sistema" Galileo za civilno rabo in integracije z ameriškim GPS sistemom.

Od novega sistema si Evropa obeta veliko: preko 150.000 novih delovnih mest, ter preko 10 milijard dolarjev prometa. Več si preberite na Daily Times in na uradni strani Galilea.

3 komentarji

Bo Amerika motila Galilea?

Slashdot -

Trenutno najbolj znan in uporabljan sistem za satelitsko določanje natančnega položaja v vertikalni in horizontalni smeri na Zemlji je ameriški GPS (Global Positioning System), a evropske države intenzivno gradijo konkurenčni projekt Galileo, h kateremu sta pristopili tudi Indija in Kitajska. Glavna prednost Galilea naj bi bila njegova neodvisnost od ameriške vojske, ki si je GPS podredila.

Če se spomnimo, je ameriška vojska do 1. maja 2000 namerno motila GPS signal, tako da ta ni dopuščal natančnejše določitve položaja kot na nekaj sto metrov zaradi t.i. varnostnih razlogov. Po tem datumu so signal sicer...

35 komentarjev