»

Gmail in preveranti: pike so pomembne

Slo-Tech - Gmail ima že dobrih deset let ne preveč znano, a nikakor skrito funkcijo zanemarjanja pik. V elektronskih naslovih sicer lahko imamo piko, a jo Gmail ignorira. V resnici jih je lahko več, a bodo vsa sporočila letela na isti naslov. Tako so ime.priimek@gmail.com, imepriimek@gmail.com ali ime.pri.imek@gmail.com vse isti aliasi. To možnost številni uporabniki s pridom uporabljajo pri registraciji na preizkusne brezplačne strani (denimo v časnike, ki mesečno ponujajo omejeno kvoto brezplačnih člankov), saj lahko z istim elektronskim predalom registrirajo navidezno različne elektronske naslove.

V zadnjem času pa so omenjeno nestandardno funkcijo, ki je večina ostalih ponudnikov nima, začeli izrabljati prevaranti. Eden izmed načinov zlorabe je registracija na Netflixu. Če ugotovijo, da ima ime.priimek@gmail.com registriran račun pri Netflixu, registrirajo svoj račun...

59 komentarjev

Unroll.me zbira in prodaja uporabniške podatke Uberju

Slo-Tech - Unroll.me je storitev, ki uporabnikom omogoča čiščenje elektronskega predala. S prijavo damo storitvi dostop do svojega elektronskega predala, da ta organizira pošto, ki je posledica raznih naročnin. Hkrati Unroll.me ponudi odjavo od vseh tistih naročnin, ki jih ne želimo več, kar je ključna funkcija. Toda kot smo že večkrat poudarjali, se je spet izkazalo, da če za neko storitev ne plačujete, potem ste produkt vi.

Na dan je prišlo, da Unroll.me zbira podatke tudi o drugi elektronski pošti v elektronskem predalu in jo potem prodaja naprej. Konkretno, Unroll.me zbere poročila o uporabi storitve Lyft in jih potem anonimizirana prodaja največjemu konkurentu Uberju. To je razumljivo zelo razjezilo številne uporabnike, saj je namen Unroll.me prav...

31 komentarjev

Google+ omogoča pošiljanje e-pošte neznancem

Slo-Tech - Google je predstavil novost pri integraciji elektronskega predala Gmail in družabnega omrežja Google+, ki bo omogočala pošiljanje elektronske pošte tudi ljudem, katerih elektronskega naslova ne poznamo.

V bližnji prihodnosti bo Gmail v spletnem vmesniku ponujal tudi pošiljanje elektronskih sporočil vsem uporabnikom storitve Google+, četudi njihovega e-naslova nimamo niti ga niso javno objavili (Google je začetno nejasnost odpravil s pojasnilom, da to velja za vse uporabnike storitve, ne le za naše prijatelje). Sporočilo, ki jim ga pošljemo, ne bo pristalo v glavnem delu mape Prejeto, ampak pod zavihkom Social. Na ta način bo vseeno poskrbljeno za preglednost, a kdor do pošte dostopa prek odjemalcev IMAP ali POP3, teh zavihkov ne vidi in vso pošto dobiva v mapo Prejeto.

Da bi omejili zlorabe,...

3 komentarji

Hotmail uvaja aliase

CNet - Ker je deljenje pravega, to je službenega ali domačega elektronskega naslova, naokoli po straneh, ki za registracijo terjajo e-naslov, nespametno početje, ima veliko ljudi več postranskih e-naslovov. Za registracije na razne forume in podobno ustvarjeni naslovi so pripravna reč, a kaj ko si je treba zapomniti nove pare prijavnih podatkov. Pri Microsoftu so staknili glave in iznašli storitev Hotmail Aliases, ki rešuje ta problem.

Uporabnik lahko v svojem elektronskem predalu generira do pet alternativnih e-naslovov, tako imenovanih aliasov, ki so povezani s podmapo v predalu. Tako lahko te aliase razkrije na spletnih straneh, sporočila nanje pa letijo v posebno mapo znotraj e-predala, ne da bi pošiljatelj poznal pravi naslov. Na ta način si ni potrebno zapomniti novih prijavnih podatkov, poleg tega pa lahko aliase...

55 komentarjev

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Graf poznanstev nekega uporabnika Facebooka

Heise - Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem...

185 komentarjev

Študentje ne uporabljajo svojih e-poštnih predalov

Wired Blog - Na Boston College so ugotovili, da je študentom ponujati polne e-poštne predale nesmiselno, saj ti večidel na univerzo pridejo z že izgotovljenimi digitalnimi identitetami. Začenši z jesensko generacijo slušateljev ti ne bodo več dobili svojega predala za elektronsko pošto, marveč zgolj alias @bc.edu, ki bo prejeta sporočila posredoval na nastavljen poštni račun - najsibo Gmail, Hotmail, Yahoo Mail ali kaj tretjega. Prodekanja Mary C. Corcoran pojasnjuje, da študentje njihovih elektronskih naslovov niso uporabljali, tako da so postali zgolj še ena v vrsti reči v življenju, ki so jih morali preverjati, medtem ko je bila srž njihovega življenja drugje.

Preden so sprejeli to odločitev, so razmišljali tudi o povezavi z Googlovo ali Microsoftovo storitvijo za gostovanje elektronske pošte, ki svoje usluge nudita brezplačno. Zanju se niso odločili, ker so pogajanja dolgotrajna, poleg tega pa ni nikakršnih zagotovil, da v bodočnosti ne bosta začela zaračunavati svojih storitev. Klik!

48 komentarjev

Yahoo Mail za zdaj še pred Hotmailom in Gmailom

Tržni deleži brezplačnih e-naslovov

vir: CNet
CNet - Googlov Gmail resda najhitreje pridobiva nove uporabnike, a Yahoojeva e-poštna rešitev ima še vedno bistveno več uporabnikov, kažejo zadnji podatki podjetja ComScore. V zadnjem letu je Yahoo dobil skoraj 20 milijonov novih uporabnikov, tako da ima sedaj 22 odstotkov več uporabnikov kot lani oz. skupno 106 milijona. Gmail je sicer povečal svojo bazo uporabnikov za 46 odstotkov, a je šele na tretjem mestu s slabimi 37 milijoni uporabniki. Vmes je Microsoftov Hotmail, ki ima 47 milijonov uporabnikov, kar je tri odstotke več kot lani. Še lani je bil Gmail na četrtem mestu, a je vmes prehitel ameriški AOL.

Huda bitka pa ponudnike elektronskih naslovov venomer sili v nove izboljšave in dodatne zmožnosti. Tako si na primer Google na vse kriplje prizadeva velike organizacije prikleniti nase. Hotmail je pred kratkim dobil možnost dostopa do...

32 komentarjev

Tudi AOL 2 giga

AOL - Če se še vedno niste uspeli dokopati do trenutno okoli 2,3 GB velikega poštnega predala na Gmailu oz. so vam všeč tako imenovani Web-based različice, kot je npr. Hotmail, je sedaj pravi čas, da si priskrbite praktično neomejeno prostora za elektronsko pošto. Družbi velikih se je namreč danes pridružil AOL. AIM Mail, kot se nova storitev imenuje, je nov brezplačen poštni predal, na voljo pa imate 2 GB prostora ter zaščito pred virusi in spamom. Storitev je sicer še vedno v beta fazi, vendar je registracija računa že možna.

Mrzlica glede velikosti poštnih predalov se bo očitno še nekaj časa nadaljevala.

22 komentarjev