»

Kdo popravlja Googlove algoritme

The Wall Street Journal - Google večkrat javno izpostavi, da so njegovi algoritmi pravični in da delujejo brez človeškega friziranja rezultatov. Algoritmi, ki jih večkrat imenujejo tudi najpomembnejša koda na svetu, saj vsako minuto odgovarja na več kot 3,8 milijone poizvedb in v praksi določa, kdo bo na spletu viden in kdo ne, so po Googlovem zatrjevanju avtonomni in objektivni. To do neke mere drži, a obsežna raziskava, ki so jo izvedli pri The Wall Street Journalu (odprta povezava), kaže tudi drugo plat zgodbe.

V več kot sto pogovorih z Googlovimi zaposlenimi in drugimi strokovnjaki in obsežnim lastnim testiranjem so ugotovili, da Google še kako tudi ročno "popravlja" rezultate. Zlasti po letu 2016 in ameriških predsedniških volitvah se je moderiranje rezultatov okrepilo. Googlov algoritem sistematično favorizira večja podjetja v primerjavi z manjšimi in je v preteklosti vsaj enkrat spreminjal rezultat na izrecno eBayevo prošnjo. Pri funkciji samodejnega dokončevanja iskalnih terminov oziroma predlogov...

1 komentar

Italijansko sodišče: Google mora odstraniti žaljive predloge iz funkcije samodokončaj

Tudi v Sloveniji bi se lahko kdo obregnil ob predloge.

vir: ZDNet
ZDNet - Milansko sodišče je potrdilo predhodno razsodbo, da mora Google iz predlogov, ki se ob uporabi funkcije Samodokončaj (Autocomplete) pri iskanju uporabniku ponudijo kot možnosti za dokončanje vnosa iskalnega niza, odstraniti žaljive. Odvetnik Carlo Piana pojasnjuje, da sta se ob vpisu imena njegove stranke (ki ostaja anonimna) v Googlu ponudili kot možnosti za dokončanje niza truffatore (prevarant) in truffa (prevara).

Google se je skliceval na doktrino varnega pristana, saj so po njihovih besedah zgolj servirali vsebino uporabnikov interneta. Funkcija Samodokončaj namreč iskalne nize dopolnjuje z najpogostejšimi frazami predhodnih iskanj. Piana je uspel dokazati, da Google vsebino ustvarja in ne zgolj servira, pri čemer mu je bilo v pomoč dejstvo, da Google z avtomatskimi metodami že

9 komentarjev

Google prenovil iskalni algoritem

Ena izmed strani, ki bodo izgubile visoka mesta, bo bržkone tudi eHow

Google - Google vsako leto izvede približno 500 sprememb svojega iskalnega algoritma, izmed katerih je večina manj opaznih. Ta teden pa so najprej za ameriške uporabnike - postopoma bodo spremembo vpeljali po celem svetu - občutneje spremenili algoritem za razvrščanje zadetkov pri iskanju. Ker so se v zadnjih mesecih med prve zadetke prikradle neuporabne strani, ki jih imenujemo tudi farme z vsebino, ker so organizirane tako, da je na njih ogromno neuporabnih tekstovnih podatkov, da bi zadovoljile pajke, je Google algoritem posodobil. Spremembe naj bi vplivale na razvrstitev okoli 12 odstotkov strani, kar je največja sprememba v zadnjih letih, pravi Amit Singhal iz Googla.

Omenjene farme (mednje sodijo največje Yahoo...

25 komentarjev

Kako je stran J. C. Penney goljufala v Googlovem iskanju

The New York Times - V lanski božično-novoletni nakupovalni sezoni in dobršen del začetka tega leta je bila eden izmed glavnih zadetkov v Googlovem iskanju veleblagovnica J. C. Penney. To ne bi bilo za to obdobje nič nenavadnega, če ne bi bila J. C. Penney na prvem mestu tudi pri iskanju zelo generičnih terminov. Pri iskanju na primer posteljnine ali oblačil je bil to prvi zadetek. Pri iskanju po ogromno ključnih besedah je bila veleblagovnica prvi zadetek ali pa vsaj na prvi strani. Rezultati so bili tako izkrivljeni, da je The New York Times preveril, kdo je goljufal.

Položaj strani v iskalnih rezultatih je odvisen od več dejavnikov, ki jih vseh Google niti noče razkriti. Eden izmed najpomembnejših je število tretjih strani, ki vsebujejo povezave na iskano...

18 komentarjev

Analitiki: Bing ni storil nič nelegalnega

ITworld.com - Googlova obtožba Binga, da kopira njegove iskalne rezultate, je ta teden na internetu dvignila največ prahu. Microsoft je navedbe zanikal, a končni vtis je bil precej klavrn. Google je dejal, da ne bodo tožili, Microsoft pa jim je dejal, da pretiravajo. Véliki Microsoft se je v svoji nesposobnosti spravil nad Google in s pomočjo nedovoljenih bližnjic poizkusil nadoknaditi nekaj zaostanka, se je zdelo. A ni vse, kot se zdi.

Analitiki namreč pravijo, da so Googlovi očitki večidel neutemeljeni, zgodba pa napihnjena. Gord Hotchkiss iz Mediativa pravi, da "je vse skupaj nekoliko smešno". Hkrati se ne strinja z Googlovim izborom trenutka, saj so vse skupaj v nepredstavljive razsežnosti napihnili prav na dogodku...

15 komentarjev

Bing zavrača Googlove očitke o kopiranju rezultatov iskanja

Microsoft - Predvčerajšnjim je bila glavna vest na internetu Googlova analiza rezultatov iskanja z Microsoftovim Bingom, ki je pokazala, da naj bi Bing kopiral Googlove rezultate. Medtem ko je Google to označil za goljufanje, so dan pozneje svojo plat zgodbe predstavili v Redmondu.

Kot pravijo, Bing za rangiranje iskalnih zadetkov v svojem algoritmu uporablja več kot tisoč signalov in kriterijev. Od tega le majhen delež predstavljajo podatki uporabnikov, ki se prostovoljno prijavijo (opt-in) v deljenje anonimnih podatkov, nastajajočih med brskanjem. Googlovo poročilo označujejo kot taktiko iz vohunskega romana, s katero so ustvarili nekaj povsem nereprezentativnih rezultatov in jih...

30 komentarjev

Bing kopira Googlove iskalne rezultate

Google - Torsoraphy, popravljeno na Tarsorrhaphy

Slo-Tech - Google je razkril, da je po daljši tajni operaciji prišel do ugotovitve, da se Bing, ko ima sam težave z iskanjem smiselnih in uporabnih rezultatov nadvse rad opre na Google, kar se po Googlovih besedah lahko smatra vsaj za goljufanje, če se že ne more opredeliti kot nelegalna dejavnost.

Med svojim rednim opazovanjem konkurence so namreč v zadnjih časih opazili vse večje prekrivanje rezultatov, ki jih vračata Bing in Google, hkrati pa se je še večkrat zgodilo, da sta oba dva iskalnika prikazala isti prvi zadetek. Eden izmed očitnejših indikatorjev je bil tudi, da je Bing brez popravljanja očitno napačno vnesene iskalne besede za prvi zadetek vrnil isti zadetek kot Google, ki je uporabnika obvestil o napaki in ga samodejno popravil.

Ker je Google ponosen na dejstvo, da imajo, po...

28 komentarjev

Google od AdSensa pobere manj kot tretjino

Google - Google je prvikrat razkril konkretne številke, koliko odstotkov dohodkov od sistema AdSense dobijo založniki in koliko pobere Google. AdSense sestoji iz več delov: najbolj znan je vsebinski del, ki avtorjem omogoča nabiranje denarja s postavitvijo reklam ob vsebino na spletni strani. Priljubljen je še iskalni del, ki se prikaže ob iskalnih zadetkih.

Google lastnikom strani posreduje 68 odstotkov zbranega denarja od oglasov z AdSense, medtem ko preostanek porabijo zase. Kot pravijo, je ta delež konstanten že od splavitve AdSensa leta 2003. Iskalni partnerji dobijo nekoliko manjši delež, in sicer le 51 odstotkov za prikaz oglasov ob iskalnih rezultatih po svetu. Ta delež je konstanten od leta 2005, pred tem pa je bil še manjši. Za druge različice AdSensa (mobilna, za igre itn.) deležev niso želeli razkriti, saj se te še intenzivno spreminjajo.

2 komentarja

Bing cenzurira opolzke strani

TG Daily - Ni le Google tisti, ki pokleka pred tujimi vladami (v konkretnem primeru kitajsko) in cenzurira iskalne zadetke po potrebi, vse z namenom, da si z lokalnimi oblastmi niso preveč v laseh. Pri podobnem ravnanju so zasačili tudi Microsoftov Bing, ki rezultate olepšuje za arabski svet. Preizkus iz tamkajšnjih IP-naslovov je pokazal, da je iskanje po terminih sex, lesbian in penis (ne pa tudi, zanimivo, vagina) neuspešno. V tem primeru jih iskalnik prijazno obvesti, da njihova država ali regija terja strogo nastavitev na Bing SafeSearch, ki odfiltrira rezultate, ki bi lahko vodili do strani za odrasle.

Filter deluje pri iskanju v angleščini in arabščini, a ni preveč konsistenten. Izogniti se mu je moč že z nastavitvijo druge države, četudi je IP-naslov jasno iz arabskega sveta. Ukaniti pa se ga da tudi z...

12 komentarjev

Bing bo hranil IP-je pol leta

CNet - Microsoft je napovedal, bo skrajšal obdobje, v katerem se IP-naslovi hranijo v povezavi z iskalnimi ključnimi besedami na njihovem spletnem iskalniku Bing. Prej je ta meja znašala 18 mesecev, za njeno skrajšanja pa so se odločili zaradi zahtev Evropske unije.

Bing takoj po iskanju IP-naslove loči od podatkov o uporabniških računih (deidentifikacija), tako da v bazi ostanejo povezani le IP-ji in iskalni termini. Po pol leta bo razdružil še to dvoje, popolnoma pa izbrišejo podatke po 18 mesecih. Novo prakso bodo udejanjili čez 12 do 18 mesecev.

Tekmec Google IP-naslove anonimizira po devetih mesecih, izbriše pa jih prav tako po poldrugem letu. To je, tako pravijo, nujno za zaščito iskalnih rezultatov in varovanje...

0 komentarjev

Slepi preizkus iskalnikov

Rezultati iskanja "Slo-Tech"

TechCrunch - Na TechCrunchu so predstavili izredno zanimiv pripomoček, ki ga je spisal Microsoftov razvijalec Michael Kordahi. Ker pri spletnih iskalnikih vsakdo trmasto zagovarja svojega konja, je Kordahi izdelal aplikacijo, ki pokaže rezultate iskanja po vpisani ključni besedi, kot jih izpljunejo Google, Bing in Yahoo, le da sprva ne vidite, kateri stolpec je od katerega iskalnika. Šele po glasovanju za najuporabnejši rezultat vam odkrije, kateri iskalnik ste izbrali. Nekaj časa je aplikacija izpisovala tudi statistiko, kateri iskalnik so uporabniki izbrali, a so jo zaradi zlorab ukinili. No, zgodnji rezultati so ostali: Google 44 odstotkov, Bing 33 odstotkov in Yahoo 23 odstotkov.

Kateri pa...

18 komentarjev

Prvi vtisi po uporabi Binga

Bing, tedaj ĹĄe Kumo

vir: CNet
CNet - Microsoftov novi spletni iskalnik, ki se bo očitno imenoval Bing, neutrudno trka na vrata. Javnosti sicer še ni dostopen, vendar ga bomo lahko preizkusili že zelo kmalu. V ponedeljek bodo prvi uporabniki pri iskanju po Live Search že dobili rezultate iz Binga, v sredo pa bo Bing postal Microsoft privzeti iskalnik. Nekatere spletne strani so se že dokopale do prvih testov Binga in pravijo, da sploh ni slab.

Na CNet so si ga že ogledali. Na začetku so opazili predstavitev zadetkov, za kar Bing uporablja tehnologijo podjetja Powerset, ki ga je Microsoft pohrustal lanskega avgusta. Ta namreč na levi strani izpiše še tako imenovana povezana iskanja (related searches), ki omogočajo izboljšanje in zoženje iskanja. Prav tako Bing pokaže...

42 komentarjev