»

Nokiina konkurenca Spotifyju se imenuje Music+

ZDNet - Nokia je napovedala nadgradnjo trenutne storitve Mix Radio, ki je sedaj ponujala brezplačno glasbo v radijskem načinu poslušanja (streaming) za uporabnike pametnih nokij. Uporabnikom je bila sila všeč, saj je na pametnih telefonih ponujala brezplačno poslušanje glasbe z možnostjo preskakovanja posameznih skladb in brez nadležnih reklam ali registracije. Potrebovali ste le nokio. Ta ostaja storitev nespremenjena, pridružuje pa se ji Nokia Music+, ki bo stala štiri dolarje v ZDA in štiri evre drugod.

Za te štiri evre mesečno dobijo uporabniki precej bonbončkov. Možnost neomejenega števila preskakovanja skladb (unlimited skips), s katerim se lahko premikate od skladbe do skladbe, neomejeno število prenosov posameznih kanalov za...

5 komentarjev

Računalnik za 15 funtov

BBC - David Braben in nekaj sodelavcev je v Veliki Britaniji razvilo računalnik, ki po zunanjem videzu spominja na odslužene ostanke iz servisa elektronike, a videz vara. Predstavili so projekt Raspberry Pi, ki na majhnem integriranem vezju skriva delujoč računalnik. Na enem koncu ima USB-priključek za tipkovnico, na drugem HDMI-izhod za zaslon, poganja pa ga procesor ARM.

Vanj o stlačili procesor ARM11 s 700 MHz, 128 MB pomnilnika in dovolj zmogljivo grafiko za OpenGL ES 2.0, ki zmore ločljivost 1080p. Na njem kakopak tečejo distribucije Linuxa, še najraje Ubuntu. Cena: malenkost, 15 funtov.

Računalnik bo omogočal brskanje po spletu, poganjanje pisarniških aplikacij in programiranje, kar je...

100 komentarjev

PlayStation Network še vedno nedosegljiv, v nevarnosti podatki kreditnih kartic?

vir: engadget
Ars Technica - Sony še vedno ni popravil in na splet vrnil svojih PlayStation Network in glasbene storitve Qriocity, še vedno pa je uradni razlog za odklop s spleta vdor od zunaj, o čemer smo že poročali. A tokrat je pomembnejši podatek, da pri Sonyju niso popolnoma prepričani, če so na varnem podatki o kreditnih karticah. Številke le-teh uporabniki omrežij vnesejo v svoj profil, da olajšajo potek nakupa iger, glasbe in drugih dobrot z obeh omrežij, saj tako morajo klikniti le gumb za nakup, ne pa vsakič posebej vnašati številk. Pri Sonyju so seveda v PR-ovskem jeziku objavili, da niso prepričani, če so podatki v nevarnosti ter da bodo uporabnike obvestili, če bodo odkrili pobeg teh za uporabnike potencialno zelo dragih informacij. V vsakem primeru uporabniki teh omrežij, ki...

18 komentarjev

Last.fm ukinja brezplačno poslušanje glasbe na mobilnih napravah povsod po svetu

Slo-Tech - Priljubljena spleta stran Last.fm, ki v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji omogoča brezplačno poslušanje tematskih radijskih postaj na osebnih računalnikih in mobilnih napravah, saj se financira iz oglasov med skladbami, bo odslej uporabnikom mobilnih naprav svoje storitve zaračunavala. Medtem ko bo poslušanje prek interneta na računalnikih v omenjenih državah ostalo brezplačno, bodo morali lastniki mobilnih naprav odšteti tri evre. V Sloveniji tudi poslušanje prek spleta stane tri evre mesečno.

Last.fm pojasnjuje, da model z reklami uspešno deluje le prek spleta v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji, medtem ko se drugod in na mobilnih napravah zaradi pomanjkanja števila uporabnikov ni...

10 komentarjev

Qriocity v petih največjih državah Evrope

TechCrunch - Konec preteklega leta je Sony zagnal storitev Qriocity, ki je takrat uporabnikom v Veliki Britaniji in na Irskem ponujala dostop do glasbe prek spleta z računalnikov ali Sonyjeve strojne opreme (PS3, predvajalniki Blu-ray ...). Osnovni paket, ki ponuja poslušanje radijskih postaj brez omejitev in reklam, je stal štiri funte, razširjeni, ki omogoča poslušanje poljubnih skladb, pa deset funtov. Sony je obljubil, da se bodo letos širili tudi v druge države in res so se.

Po novem je Qriocity na voljo tudi v Franciji, Nemčiji, Italiji in Španiji. Cena ostaja enaka, saj bo lahka verzija stala štiri evre, dražja pa deset evrov - torej enako kot na Irskem. Poleg...

0 komentarjev

Sony predstavil Music Unlimited Qriocity

X-Bit Labs - Sony je zagnal novo storitev Qriocity (da si ne zlomite jezika, prebere se kakor curiosity) s polnim imenom MUQ (Music Unlimited powered by Qriocity). Gre za oblačno storitev, ki uporabnikom omogoča dostop do glasbe prek spleta. Trenutno ponuja šest milijonov naslovov, v prihodnosti pa se bo še širila. Uporabniki lahko poleg osebnih računalnikov za dostop uporabijo tudi Sonyjeve naprave z internetno povezljivostjo: Bravia TV, predvajalnike Blu-ray, PlayStation 3, kasneje pa tudi androidne pametne telefone in druge naprave.

Za zdaj je MUQ na voljo v Veliki Britaniji in na Irskem, medtem ko bodo prihodnje leto dodali še Avstralijo, Francijo, Kanado,...

7 komentarjev

Ameriški IT-velikani svarijo Irsko

Slo-Tech - Irska je trenutno najnovejše krvaveče gospodarstvo v evroobmočju, ki nujno potrebuje denarno pomoč. Keltski tiger, kot so Irsko poimenovali zaradi silovitega razvoja v 90. letih in začetku tega tisočletja, se namreč pod težo lastnega bančnega sistema opoteka. Njihove banke in njihove bilance so se razrasle do razsežnosti, ki so bile nesorazmerno večje od domačega gospodarstva. V obdobju debelih krav in poceni kreditov to ni povzročalo težav, v obdobju suhih krav pa je irska vlada ponudila državno poroštvo za vse bančne dolgove, da bi preprečila beg kapitala. Rezultat so prezadolžene banke, ki navzdol vlečejo celotno Irsko, tako da je njihov položaj prej soroden islandskemu kakor grškemu.

Keltski tiger je pred 20 leti lahko začel...

57 komentarjev

UPC Ireland dobil tožbo proti založnikom

TechEye - Višje sodišče v Dublinu je včeraj razsodilo, da ponudniku dostopa do interneta (ISP) UPC Ireland ni treba identificirati in odklopiti uporabnikov interneta, ki so obtoženi širjenja in prenašanja nelegalnih datotek, ker v irski zakonodaji ni ustreznih precedensov (Irska uporablja anglosaški pravni sistem, kjer imajo precedensi oziroma sodniške odločitve bistveno večji pomen kot v kontinentalnem pravu). To pomeni, da irski ISP-ji ne bodo sodelovali v programu treh udarcev (three strikes), ki ga v Evropi promovira zlasti Francija.

Warner Music, Universal Music, Sony BMG in EMI Records so zahtevali vpeljavo sistema treh udarcev iz treh točk: neformalnega opozorila, strogega pisnega opomina in izključitve za nekaj dni, v primeru nadaljevanja kršitve pa celoletni suspenz. Največji irski ISP Eircom je ta sistem uvedel v začetku tega leta, medtem ko je UPC trdil, da ni zakonske podlage za vpeljavo tako strogega režima, zaradi česar se je znašel na sodišču proti četverici velikih založb.

...

12 komentarjev

Romunsko ustavno sodišče razveljavilo obvezno hrambo prometnih podatkov

Slo-Tech - Kot poročajo na Open Rights Group in v nekaterih medijih, je romunsko ustavno sodišče pred kratkim razveljavilo zakonske določbe, ki opredeljujejo obvezno hrambo prometnih podatkov v Romuniji.

Pobudo za presojo ustavnosti z 28. členom romunske ustave, ki zagotavlja tajnost komunikacij, je dala romunska nevladna organizacija, ki se je pred tem obrnila tudi na varuha človekovih pravic.

Podoben postopek trenutno poteka tudi v Nemčiji ter na Irskem.

Kaj pa Slovenija?

19 komentarjev

Energija iz nič.

Yahoo News - Yahoo news poroča, da so v irskem podjetju Steorn (izg. štjorn) iznašli način, kako proizvajati energijo iz nič, kar seveda oporeka temeljnim fizikalnim zakonitostim, kot jih poznamo danes. Tehnologija temelji na interakciji magnetnih polj. Pravijo, da ne gre za pretvorbo energije, temveč da energija dobesedno nastaja.

Da bi dokazali svoje trditve, so na svoji spletni strani in v oglasu v časopisu The Economist objavili izziv za 12 fizikov, ki bodo lahko dodobra preučili njihovo tehnologijo. Zanimanje za preizkus je v štirih dneh po objavi oglasa izrazilo že preko 2300 znanstvenikov, vsi ostali zainteresirani pa se lahko prijavijo(-mo) na newsletter.

121 komentarjev