»

ZDA razbile rusko-ukrajinsko hekersko navezo

Dmitriy Smilianets.

vir: joinDOTA
SecurityWeek - Ameriško državno tožilstvo je danes objavilo obtožnico zoper štiri ruske in pet ukrajinskih državljanov, ki naj bi se zadnjih nekaj let bavili z vdori v ameriška podjetja. Napadali naj bi predvsem večje trgovce, banke in izdajatelje kreditnih kartic. Dostop naj bi dobili s pomočjo sql injectionov na njihovih spletnih straneh, si namestili rootkite, nato pa preiskali lokalno omrežje za vse sorte vrednih dokumentov, posebej pa za številke kreditnih kartic. To naj bi potem "zapakirali" in prodali na podzemnih trgih. Bili naj bi zelo "vztrajni": številna podjetja so njihovo prisotnost odkrila in jim skušala zapreti vrata, vendar so se vedno znova vračali s pomočjo vedno bolj sofisticiranih in targetiranih napadov (ti. spear phishing). Tožilstvo pravi, da gre za

4 komentarji

Zaradi vdora zaustavljeno trgovanje s kuponi za izpuste toplogrednih plinov

Slo-Tech - Evropska komisija je zaustavila trgovanja s kuponi za izpuste ogljikovega dioksida, saj so hekerji napadli račune češkega trgovca in ukradli več kot 38 milijonov dolarjev. Na njihovi spletni strani sicer piše, da so nedostopni zaradi tehničnih razlogov, medtem ko je Evropska komisija objavila zaustavitev trgovanja prek ETS (EU Emissions Trading System)vsaj do 26. januarja letos.

Kot pravijo, je to posledica ponavljajočih se vdorov v nacionalne registre v zadnjih dveh mesecih. Prvi resen vdor so doživeli že v začetku leta 2010 in takrat so opozorili nacionalne registre, da uvedejo primerne varnostne ukrepe, pa jih očitno niso. Leta 2010 je bil vdor zagrešen s pomočjo ribarjenja, torej...

76 komentarjev

Apple pozitivno presenetil borzne analitike

CNet - Apple je objavil finančne rezultate za drugo fiskalno četrtletje leta 2010, ki so presenetili tudi najoptimističnejše analitike. V preteklih treh mesecih so prihodki od prodaje znašali 13,5 milijarde dolarjev, kar je za polovico več kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so 3,07 milijarde dolarjev dobička, kar je za četrtino več od napovedi.

Po pričakovanjih sta se najbolje prodajali seriji Mac in iPhone. Prodaja Macov je zrasla za tretjino (skupno 2,9 milijona enot), medtem ko so kupci naročili kar 131 odstotkov več iPhonov (8,75 milijona enot). Dobro se je držal tudi iPod, ki je v primerjavi z enakim obdobjem lani zgubil le odstotek (10,9 milijona enot). V izjavi za javnost je Steve Jobs vzneseno dejal, da gre za najboljši kvartal izven božične nakupovalne sezone za podjetje v zgodovini. Hkrati je napovedal novosti za prihajajoče mesece (natančno si ni izrazil, a vsi vemo, da gre za pred kratkim pobegli iPhone 4G).

Delnice podjetja so po objavi rezultatov v trgovanju po izteku...

151 komentarjev

Obsežen ribarski napad na trgovce z izpusti

Spiegel Online - Trgovci s certifikati za dovoljene emisije toplogrednih plinov v Evropi, Avstraliji, Novi Zelandiji in na Japonskem so bili konec preteklega tedna žrtve obsežnega ribarskega napada (phishing), poroča Der Spiegel. Neznani napadalci naj bi prejšnji četrtek poslali elektronsko pošto več podjetjem, v kateri so (ironično) zapisali, da se morajo zaradi zaščite pred spletnimi zlorabami ponovno registrirati na Deutsche Emissionshandelsstelle (DEHSt). DEHst je nemška borza certifikatov za emisije, kjer lahko podjetja prodajajo in kupujejo kupone za onesnaževanje okolja.

Povezava v elektronskem sporočilu jih je napotila na lažno stran, ki so jo postavili zlikovci in s pomočjo katere so zbrali uporabniška imena in gesla. Te so nato uporabili za prenos kuponov na račune v Veliki Britaniji in na Danskem.

Nemška zvezna policija že preiskuje incident. Napadi so bili izpeljani zelo profesionalno, je povedal nek uslužbenec DEHSt. Zaradi napada so začasno ustavili trgovanje s kuponi v Potsdamu,...

18 komentarjev

Oraclovi poslovni rezultati dobri

ComputerWorld - Oracle je objavil poslovne rezultate (PDF) drugega četrtletja fiskalnega leta 2010, ki se je končalo konec novembra. V tem času so zabeležili dobiček v višini 0,29 dolarja na delnico (torej 1,4 milijarde dolarjev), vsi prihodki pa so dosegli 5,9 milijarde dolarjev, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Še posebej dejavni so bili pri odpuščanju, saj so odslovili kar 1273 zaposlenih od 84.000. Večina jih je bila iz Azije, manjši delež pa so odpustili tudi v evropskih, bližnjevzhodnih, afriških in ameriških pisarnah. Koliko točno je bilo odpuščenih in kdo se je preprosto upokojil, Oracle ne želi povedati, saj so kot po navadi skrivnostni s svojo politiko zaposlovanja. Oracle sicer še vedno čaka na zeleno luč evropske komisije, da bi dokončal prevzem Suna - to naj bi se zgodilo prihodnji mesec.

1 komentar

Evropska digitalna knjižnica spet dostopna

CNet - Europeana je projekt Evropske komisije, ki poskuša na enem mestu na spletu zbrati digitalizirane slike, knjige, filme in zvočne posnetke, ki so že v javni lasti in jih hranijo evropske kulturne institucije. Trenutno razpolaga z dvema milijonoma enot gradiva, od katerih jih je polovico priskrbela Francija, Slovenija pa je z 1,5-odstotnim deležem na odličnem sedmem mestu pred kulturnimi velesilami, kot sta Italija in Nemčija. Do leta 2010, ko bo projekt stoodstotno funkcionalen, želijo to številko povečati na deset milijonov.

Europeano so poskusno zagnali 20. novembra letos, a se je zelo hitro sesula, saj niso računali s tako velikim zanimanjem - v eni uri jo je obiskalo 10 milijonov obiskovalcev. Evropejci so staknili glave in početverili procesorsko moč iskalnika, tako da se je ta teden Europeana beta vrnila na splet, kjer bo, upajmo, ostala in se še nekoliko poredila.

14 komentarjev

Berlinski filharmoniki gredo na splet

The New York Times - Berlinski filharmonični orkester je naznanil, da bodo zakorakali v digitalne vode. Tako bodo odslej vsem nesrečnikom, ki se njihovih nastopov ne bodo mogli udeležiti, pa bi se jih bili radi, omogočili visokoločljivostni (high-definition) video in avdio prenos koncertov na svoji spletni strani. Prvi tovrsten bo na sporedu 6. januarja, ko bodo pod taktirko sira Simona Rattla igrali dela Dvořáka in Brahmsa. Poleg tega bodo na splet naložili nekatere druge že odigrane koncerte (tri so že), ki jih bo prav tako mogoče plačati in si jih ogledati iz naslonjača. Cena za ogled enega bo znašala 9,90 evra, na voljo pa bodo tudi kuponi za neomejen dostop.

2 komentarja