»

Parlameter.si: Ko celo Google financira pregled, kako pridni so naši poslanci

Slo-Tech - Danes je začel delovati nov spletni portal Parlameter.si, ki ponuja orodje za spremljanje aktivnosti poslancev in dogajanje v slovenskem državnem zboru. Uradna otvoritev je potekala ob 19.00 uri v Stari elektrarni, stran pa je delujoča že sedaj. Po novem si lahko od blizu pogledate tudi, o čem se prepirajo v parlamentu, kako kdo glasuje, kdo največ kolne, kdo največkrat šprica glasovanja in kdo skoraj nič ne govori. Analize besedišča bodo verjetno še posebej tragične, saj orodje meri tudi preprosto, privzdignjeno in ekscesno besedišče ter raznolikost.

Parlameter.si je rezultat dvoletnega projekta inštituta Danes je nov dan, ki ga je financiral tudi Digital Innovation Fund. Omenjeni sklad je del fundacije Digital News Initiative, v kateri sodelujejo Google in...

113 komentarjev

Okrogla miza o svobodi govora in Wikileaks

Slo-Tech - Danes, v sredo, ob 17. uri bo v Hotelu Lev okrogla miza z naslovom "Wikileaks: Svoboda govora ali grožnja svobodi?" v organizaciji Inštituta dr. Jožeta Pučnika in Inštituta za kulturno diplomacijo iz Berlina.

Tematika je nadvse zanimiva in pohvalno da se je tudi o tem pričelo govoriti, vendar je nabor sodelujočih naravnost porazen: Mark C. Donfried, direktor in ustanovitelj Inštituta za kulturno diplomacijo iz Berlina, Joseph A. Mussomeli, veleposlanik ZDA v Sloveniji in dr. Ernest Petrič, nekdanji diplomat so predstavniki diplomatskega, v luči razkrivanj diplomatskih depeš izrazito negativnega pogleda na Wikileaks, Janez Janša in dr. Žiga Turk, predstavnika SDS in kot desničarja načeloma tudi nasprotnika (vsaj) zadnjih razkritij Wikileaks, zadnji še neomenjeni udeleženec pa je dr. Matej Makarovič, sociolog, raziskovalec in docent na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici.

Ogled okrogle mize bo sicer možen tudi prek spleta, na naslovu

63 komentarjev

Okrogla miza "Cena energije?"

Slo-Tech - V četrtek, 9. aprila ob 16:30 v Združenju študentov elektrotehnike in računalništva - EESTEC organizirajo na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani okroglo mizo na temo elektro energetske prihodnosti Slovenije.

Na okrogli mizi se bodo soočili predstavniki elektro energetskega sektorja iz Slovenije, in sicer:
- dr. Franc Žlahtič (Direktorat za energijo, Ministrstvo za gospodarstvo)
- dr. Vlado Dimovski (ekonomski vidik problematike)
- dr. Pavel Omahen (ELES - prenos)
- dr. Peter Novak (učinkovita raba energije, OVE)
- mag. Vida Ogorelec Wagner (Umanotera - okoljski vidik problematike)
- prof. dr. Rafael Mihalič (FE - znanstveni pogled)

Okrogla miza bo trajala predvidoma dve uri in pol in bo razdeljena na dva sklopa:
1.) Situacija in analiza trenutnega stanja elektro energetskega sistema v Sloveniji
2.) Načrti za prihodnost, vizija, debata o raznih problematikah ki se tičejo elektro energetike (okoljska problematika, investicije države, vpliv na gospodarstvo,...), vprašanja publike

...

0 komentarjev

Teden direktive o retenciji komunikacijskih podatkov

Slo-Tech - Kiberpipa v sodelovanju z društvom Polituss naslednji teden pripravlja serijo dogodkov na temo Direktive o retenciji komunikacijskih podatkov. Ta naj bi narekovala katere podatke morajo ponudniki interneta hraniti o komunikacijah svojih uporabnikov.
  • torek, 6.12., 19:00 Odgovornost podnudnikov spletnih storitev, predava Boštjan Berčič z Inštituta za pravno informatiko
  • sreda, 7.12., 19:00 Ali je tehnično izvajanje direktive možno v praksi?, predava Andraž Sraka, sistemski inženir in skrbnik internet omrežja Sinfonika d.d
  • sreda, 7.12., 20:00 Impro liga na temo nadzora
  • četrtek, 8.12., 17:00 Okrogla miza o direktivi
Na zaključni okrogli mizi bodo med drugim sodelovali dr. Matej Kovačič (avtor knjige Zasebnost na internetu), Lenart Kučič (urednik IT priloge Dela), mag. Boštjan Makarovič (avtor večih knjig o internetnem in telekomunikacijskem pravu) in drugi.

Kakšni podatki se bodo beležili, kdo jih bo hranil, kdo bo imel do njih dostop, pod kakšnimi pogoji in kakšne so možnosti zlorab,...

4 komentarji

Okrogla miza: Patentiranje računalniško izvedenih izumov

Slo-Tech - V sredo, 2. marca ob 17.00 bo v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana) potekala okrogla miza z naslovom : "Izzivi soodločanja Slovenije v EU - direktiva o računalniških patentih"

V omizju bodo sodelovali udeleženci, ki se jih direktiva dotika vsakega na svoj način: Urad za intelektualno lastnino, Sekcija slovenskih proizvajalcev programske opreme - Koda.si, Ministrstvo za gospodarstvo, Inštitut za intelektualno lastnino, strokovnjak s FDV na področju odločanja v EU! Tokrat prvič enakopravna izmenjava stališč za skupno mizo.

Ne bo se razpravljalo le o vsebini zloglasne direktive, temveč tudi o njenem sprejemanju, lobijih, procesih odločanja doma in v EU. Besedo pa bo seveda dobila tudi publika.

O sami direktivi je bilo na tej strani že toliko povedanega, da bi bilo nadaljnje pojasnevanje skoraj potrata bitov. Skratka, rezervirajte si čas v sredo ob 17.00. Podrobnejše obvestilo z natančnim seznamom udeležencev pa še sledi.

15 komentarjev

Okrogla miza: Informacijska družba po MID-u?

Kiberpipa - Društvo Polituss v sodelovanju z Kiberpipo pripravlja okroglo mizo z naslovom "Informacijska družba po MID-u?", ki bo potekala v torek, 30. novembra, ob 17.00 v Kiberpipi.

O stanju informacijske družbe v Sloveniji in vzporedno s tem tudi ukinitvi Ministrstva za informacijsko družbo bodo razpravljali:

- predstavnik bivšega ministrstva: dr. Pavel Gantar, ex. minister za ID
- predstavnika SDS: mag. Matjaž Janša, odbor za promet in informacijsko družbo in dr. Gregor Virant,
kandidat za ministra za javno upravo
- predstavnika civilne družbe: Špela Kučan, Ljudmila.org in Andraž Tori, Kiberpipa
- pedstavnika strokovne javnosti: dr. Andrej A. Lukšič, politolog, FDV, dr. Franc Trček, sociolog, FDV

Vabljeni!

127 komentarjev