»

8. novembra izide 8. Firefox

ZDNet - Uradni dan izida nove različice priljubljenega brezplačnega brskalnika Firefox 8 je jutri, a se je končna različica kot ponavadi že dan prej znašla na javno dostopnem Mozillinem strežniku. Kdor je torej preveč neučakan, si ga lahko že danes sname s strežnika FTP. Firefox 8 je tako kot vedno doslej na voljo v slovenščini, dodamo pa mu lahko tudi slovar za slovenski jezik, priročen za črkovanje elektronske pošte, forumov in noivc.

Kaj je novega? Bistvena novost je...

43 komentarjev

Izšel Firefox 5

Slo-Tech v novem brskalniku

Mozilla.org - Četrt leta po izidu četrte različice odprtokodnega brskalnika Firefox je pred nami že povsem sveža peta verzija. Tako kratek razmik med dvema velikima različicama je posledica novega režima izdajanja verzij, ki velja od marca in sledi Chromovemu zgledu hitrega izdajanja novih verzij, da lahko uporabniki čim prej dobijo nove funkcionalnosti.

Videz petice se od štirice ne razlikuje, so pa izboljšave skrite pod pokrovom. Odpravljenih je kopica hroščev, bolj ali manj resnih naj bi bilo kar tisoč manj, od tega 10 resnih varnostnih ranljivosti (med drugim v podpori za video standard WebM). Največji spremembi sta izboljšana podpora za HTML5 in animacije v CSS. Odpadla je podpora izbiri razvojnega...

178 komentarjev

Internet Explorer 9 v prvem dnevu solidno

vir: Heise
Download Squad - V prvem dnevu od izida je Microsoftov Internet Explorer 9 zabeležil vsega 2,3 milijona prenosov (in najverjetneje namestitev), kar je nekajkrat manj od konkurenčnega in mnogo starejšega izida Firefox 3, katerega števec prenosov se je v prvem dnevu ustavil pri 8 milijonih. A dosežek Internet Explorerja je vse prej kot slab, sploh če upoštevamo znatne olajševalne okoliščine. 8 milijonov Firefox 3 je absolutni rekord pri prenosu programske opreme s spleta, izid Firefox 3.5 pa je npr. zabeležil le 5 milijonov prenosov v prvem dnevu. Obenem je ciljna publika Firefoxa praktično vsak uporabnik osebnega računalnika, medtem ko je ta številka za Internet Explorer 9 mnogo manjša.

Microsoftov...

40 komentarjev

Chrome 9 na voljo tudi običajnim uporabnikom

Demonstracija Google Instant (URL je vnesen le do neoznačenega dela in ni potrjen)

Google - Chrome 9 je uporabnikom, željnih najnovejših funkcij na račun ne popolnoma zagotovljene stabilnosti na voljo že dolgo, nekoliko dlje v obliki razvojne, nekoliko manj časa pa v obliki bolj stabilne beta različice. Z današnjim dnem je Chrome v različici 9 na voljo tudi bolj običajnim uporabnikom, ki si med dnevno uporabo želijo predvsem stabilnosti. S seboj je v vejo stabilnih izdaj prinesel nekaj zanimivih novosti, med katere spada predvsem Instant, podpora WebGL ter podpora spletni trgovini Chrome Webstore.

Instant poznamo že nekaj časa pri iskanju zadetkov na Googlu, kjer se ti kažejo...

8 komentarjev

Izšel LibreOffice 3.3

Slo-Tech - Štiri mesece po ločitvi od krušnega očeta Oracla je odprtokodni pisarniški paket LibreOffice prilezel do verzije 3.3. Po pretrganju vezi z Oraclom se je število razvijalcev z okoli dvajset povzpelo na več kot sto, kar je razlog za prvi predčasni izid v zgodovini.

Glavne novosti v novi verziji so podpora za vektorsko grafiko (SVG) v Drawu, izboljšana okna za urejanje naslovnih strani, uvozni filtri za Microsoft Works, Lotus Word Pro, možnost uporabe milijona vrstic v Calcu, boljše upravljanje z drsnicami v Impressu ter izboljšana podpora za WordPefect. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani, na voljo je tudi v slovenščini. Podprte platforme so Windows, Mac OS X in Linux.

84 komentarjev

Izšla nova beta Firefoxa

Firefox 4 beta 9 nekoliko premakne (zgoraj) položaj zavihkov v primerjavi z beto 8 (spodaj).

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Kmalu po objavi, da bo Firefox 4 nared do konca februarja, je Mozilla izdala (pred)zadnjo beta verzijo prihajajočega brskalnika. Bistvenih spremembo od osme bete, ki je izšla 22. decembra, ni. Pod pokrovom so vanjo vgradili 662 popravkov hroščev, kar je dvakrat manj od bere za beto 8, in pospešili zagon. To je točno štiri tedne za predvidenim načrtom, ki se je tako ali tako že zamaknil v februar. Prenos bete je mogoč za Windows, Mac OS X in Linux.

Lahko pa povemo, da bodo novosti v končni verziji Firefoxa 4 sledeče: JaegerMonkey, strojno pospeševanje, razdelki (compartments), izboljšan JavaScript, asinhrono barvanje vtičnikov, izboljšan medpomnilnik, WebGL, Web Console in izboljšana podpora za HTML5 in CSS.

Zgodnja pomlad bo torej...

52 komentarjev

Firefox 4 bo izšel prihodnji mesec

Firefox 4 beta 8

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Po nekoliko prestavljanja bo Mozilla novo verzijo svojega brskalnika Firefox izdala do konca prihodnjega meseca, je obljubil vodja inženirskega oddelka v Mozilli Damon Sicore. Do takrat morajo poloviti in odpraviti hrošče, ki stojijo na poti izidu; ta trenutek naj bi bilo takih resnih okoli 160. Sicore pravi, da zgodovina kaže, da izid navadno sledi šest tednov zatem, ko se ta številka spusti pod sto.

Spomnimo, da bi bil moral Firefox 4 iziti že lanskega novembra, pa so ga prestavili. Preden bo izšla končna verzija, bomo videli vsaj še eno beto (torej že deveto), nato pa bodo sledili že kandidati za izid, če beta ne bo hroščata. Zato pozivajo vse uporabnike beta verzij Firefoxa, naj pridno prijavljajo vse hrošče in še zlasti naj ne izključijo vtičnikov, saj mora...

30 komentarjev

Nova beta Firefoxa 4 tudi v slovenščini

Mozilla.org - Nova različica beta Firefoxa 4 je prvič na voljo tudi v slovenščini, skupno pa je Firefox 4 že pred izidom končne različice preveden v 70 jezikov. Sinhronizacija med različnimi Firefoxi in napravami je odslej precej lažja, saj gesla in skrivna rekla niso več potrebna, razširjena je podpora za grafiko v treh razsežnostih s tehnologijo WebGL, dodatki pa se bodo odslej nadgrajevali brez da bi o tem obveščali uporabnika.



Skupaj z novo razvojno različico za osebne računalnike je izšel tudi Firefox 4 beta za mobilne naprave, ki ga lahko prvič najdemo tudi Androidovem Marketu, na voljo pa je tudi različica za Maemo. Poenostavlja iskanje dodatkov, prinaša večjo hitrost, odpravlja kopico hroščev in omogoča shranjevanje strani v obliki PDF za...

19 komentarjev

Izid Firefox 4 se seli v leto 2011

Ena izmed bolj vidnih novosti v Firefox 4 je nov vmesnik

vir: CNet
CNet - Težko pričakovani izid 4. večje izdaje Mozillinega glavnega brskalnik,a Firefox, se je nekoliko prestavil in tako padel v leto 2011, medtem ko je bil prej napovedan za konec letošnjega leta. Brskalnik, ki je zdaj že v 6. javni beta različici, bo prvo javno kandidatko za izid (različico RC1) po trenutnih načrtih ugledal zgodaj v letu 2011, čemur bo v kratkem sledil izid stabilne različice, če seveda ne bodo našli večjih težav v različici RC1.

Prihodnja beta različica, že 7. po vrsti, bo vsebovala prav vse lastnosti, ki jih pri Mozilli načrtujejo za novo različico brskalnika, a jim povzročajo težave prenovljeni pogoni za izrisovanje Javascripta. Na spletni strani arewefastyet.com si lahko...

51 komentarjev

Firefox 4 bo dodal iskanje z Bingom

CNet - Še letos bo Mozilla izdala svoj brskalnik Firefox 4, ki bo prinesel kar nekaj izboljšav, nad katerimi lahko cedimo sline v beta verziji. Ena izmed na prvi pogled manj očitnih, a za finančno prihodnost Mozille zelo pomembnih novosti, bo vključitev Microsoftovega iskalnika Bing v prednastavljene iskalnike v Firefoxu, koder se bo pridružil Googlu in Yahooju.

Večkrat smo že podrobno razdelali finančno konstrukcijo Mozille in ugotovili, da levji delež prihodkov vsako leto kane od Googla. Leta 2008 sta podjetji obnovili pogodbo o sodelovanju, tako da je Googlova stran privzet iskalnik in domača stran v Mozilli, a je le nekaj dni pozneje Google predstavil svoj brskalnik Chrome. Trenutna pogodba se izteče novembra prihodnje leto in nihče ne ve, ali jo bo...

7 komentarjev

Internet Explorer 8 šele prihodnje leto

Microsoft - Dean Hachamovitch, ki pri Microsoftu skrbi za razvoj Internet Explorerja, je v svojem blogu zapisal, da osme verzije IE ne kaže pričakovati tako kmalu. Še julija je Microsoft zatrjeval, da bo IE8 nared do konca leta, sedaj pa se izid utegne zavleči do sredine prihodnjega leta.

V prvem četrtletju prihodnjega leta nameravajo najprej izdati še verzijo RC (relase candidate), s katero bodo zaključili beta stadij in se približali končnemu produktu, ki bo sledil kmalu. Natančnega razloga za zamudo Hachamovitch ni dal, pravi pa, da se morajo prebiti skozi milijone IE-jevih sej, stotine ur laboratorijskih preizkusov in tisoče različnih tem po forumih na spletu, da bi izboljšali brskalnik. Trenutno aktualna verzija je druga beta, ki je izšla avgusta.

Posebna previdnost pri Microsoftu je razumljiva, saj bi si polom težko privoščil. Poleg hiperaktivnega Firefoxa, ki dnevno pridobiva uporabnike in odžira kos za kosom pogače, tako da je njegov tržni delež že 40-odstotni, je udaril še Google....

12 komentarjev