»

Intelovo nagrado za srednješolce prejel 17-letnik iz Kalifornije

Intel - Intel Science Talent Search je prestižni program, ki ga v ZDA že sedemdeset let organizira Society for Science & the Public, sprva pod sponzorstvom Westinghousa, zadnjih trinajst let pa pod Intelovim. Na natečaju za nagrade, ki jih mnogi primerjajo z Nobelovimi nagradami za srednješolce, sodeluje vsako leto okoli med 1500 in 2000 dijakov iz ZDA, ki pripravijo svoje raziskovalne projekte s področja naravoslovja ali matematike. Gre za resno raziskovalno delo na še nerešenih problemih, ki ga mnogi opravijo tudi v najboljših univerzitetnih in zasebnih laboratorijih. Letošnji zmagovalec je 17-letni Evan O'Dorney iz Kalifornije.

O'Dorney je v matematičnem projektu analiziral in primerjal dva načina ocene kvadratnega korena celega števila in...

12 komentarjev

Googlov semenj znanosti za otroke in mladino

Google - Google organizira prvi globalni sejem znanosti, ki je namenjen otrokom in mladini v starosti od 13 do 18 let. Začel se je včeraj in bo trajal do 4. aprila. Do takrat lahko mladi izberejo in izvedejo projekt ter ga skupaj z dvominutnim videoposnetkom ali predstavitvijo z vsaj 20 prosojnicami, v katerih navedejo hipoteze, rezultate, metode in ostalo nujne potrebne podatke za znanstveno delo, pošljejo na Google. Vse morajo napisati v angleščini.

Maja bo Google objavil 60 polfinalistov, ki jih bodo kasneje zožili v 15 velikih finalistov. Ti bodo dobili letalske vozovnice do Kalifornije, kjer bo 11. julija zaključna prireditev. Tam bodo pred strokovno žirijo predstavili svoje projekte. Ta bo izbrala tri zmagovalce - po enega v vsaki...

4 komentarji

Zmagovalci Seedcampa 2009

Kolaž logotipov zmagovalnih projektov

vir: TechCrunch
TechCrunch - Seedcamp je tekmovanje za mlada podjetja, na katerem zmagovalci dobijo začetni kapital, ki jim omogoča izvedbo osnovne ideje, na kateri je zgrajeno samo pdojetje. Letos je šest zmagovalcev dobilo vložek v višini 50.000 € v zameno za 5-10% delež organizatorjev v vsakem od podjetju. Točen delež, ki variira od podjetja do podjetja, je ostal poslovna skrivnost, medtem ko je bilo mnenje skupnosti, da je bila konkurenca letos dokaj izenačena ter na visokem nivoju, kar kaže napredek pri evropskih start-upih. Našim bralcem bo verjetno najbolj znano domače podjetje Zemanta, ki je na evropskem Seedcampu zmagalo leta 2007.

Od šestih zmagovalcev dva prihajata iz Združenega Kraljestva, po eden pa iz Poljske, Estonije, Romunije in iz arabskega sveta.

Britanski Server Density je močno orodje za sistemske administratorje, saj omogoča oddaljen nadzor nad strežniki, omogoča pregled obremenitve...

1 komentar

Kitajci bodo "zaščitili" otroke pred zlobnim internetom

Ars Technica - Že trenutno je uporaba interneta na Kitajskem zaradi Velikega požarnega zidu precej omejena, a oblastniki menijo, da je poleg klasične cenzure potrebno dodatno izboljšati spletno izkušnjo otrokom in mladini.

Za začetek bodo omejili igranje večigralskih iger (predvsem najpopularnejših MMORPG-jev) na tri ure dnevno. Ponudniki bodo morali vsem mladoletnikom, ki bodo presegli omenjen časovni interval, odvzeti pol njihovih dnevnih igralskih dosežkov (kreditov), če pa si bodo drznili igrati več kot pet ur, pa bodo ostali brez vsega. Da pa ne bi zaradi neuspehov v igrah mladoletniki poskušali svojih frustracij zdraviti s čim tako nespodobnim, kot je pornografija, pa so uvedli še dodaten ukrep.

Potrudili se bodo popolnoma iztrebiti vsako sled vsebine za odrasle. Tovrstna vsebina je bila že sedaj zelo preganjana, za njeno ustvarjanje in posedovanje so lahko državljani prejeli ogromne zaporne kazni, sedaj pa se bodo cele zadeve lotili v še bolj križarskem, fundamentalističnem smislu.

44 komentarjev

Najslabše službe v znanosti

Slashdot - Prav gotovo nekaj bralcev Slo-Techa ne mara svoje službe iz takšnega ali drugačnega razloga. Kaj pa si mislite o ubogi duši, ki je morala celo poletje v imenu znanosti hoditi po smetišču?

Popular Science je že drugič zapovrstjo oznanil najbolj zanič službe v znanosti. Na seznam so se uspeli uvrstiti nabiralec klopov, arheolog v Iraku ter še mogoče kakšna nenavadna zadolžitev. Ogledate pa si še lahko lanske "zmagovalce".

A še vedno mislite, da je vaša služba zanič?

7 komentarjev

Microsoft štipendira

Microsoft -

Microsoft se je odločil podariti štipendijo najboljšemu in najbolj perspektivnemu slovenskemu študentu. Razpis ni omejen le na študente informacijskih tehnologij, saj se lahko nanj prijavi vsak študent (tudi izredni), star od 18 do 27 let, ali maturant.

Neodvisna tričlanska komisija bo ocenila projekt vsakega posameznika, ki ga bo moral tudi zagovarjati, z oceno od ena do deset. Na koncu bo izbrala tri najboljše projekte, ki bodo prejeli nagrado. Kandidat, ki bo osvojil prvo mesto, bo prejel milijon slovenskih tolarjev in enomesečno prakso v Microsoftovem centru v tujini, drugo- in tretjeuvrščena kandidata pa bosta prejela možnost brezplačne udeležbe na Microsoftovi NT konferenci 2005.

Rok za prijavo je 15. julij 2004, prijavite pa se lahko tukaj. Prijavljeni kandidati naj prijavijo tudi svoje projekte, kar lahko storijo tukaj. Rok za prijavo projekta je 15. september 2004, 30. septembra 2004 pa bo znan zmagovalec razpisa.

Več o tem, razpisni pogoji in odgovori na...

26 komentarjev

Raziskava o vplivu spama na otroke

CNN.com - Hja, tudi nam odraslim, ne samo otrokom gre nezaželena pošta več kot na živce. Dobro, saj jo praviloma ignoriramo, ampak ali so tega zmožni tudi otroci? Kako vplivajo reklame za Viagro, spolno deviantne pripomočke, orožje, pranje denarja in bogsigavedi česa še vse na otroke iz starostne skupine od 8 do 18 let, je ugotavljal izdelovalec varovalnih rešitev v internetu Symantec. Ugotovili so, da se kar 80% otrok ob pregledovanju takšne pošte počuti nelagodno. Priporočam tudi ogled sekcije z nasveti staršem, kako se soočati s to problematiko. Povzetek je tudi na CNN.

14 komentarjev