»

Poljaki podarili Obami The Witcher 2

Obama se rokuje s poljskim premierjem.

vir: Kotaku
Kotaku - Ameriški predsednik Barack Obama je danes obiskal Poljsko, kjer je od premierja Donalda Tuska prejel nekonvencionalno darilo - računalniško igro The Witcher 2: Assassins of Kings.

S stališča igričarja je izbira odlična - pred dvema tednoma izdani RPG je prejel kup pozitivnih kritik in je na dobri poti, da postane uspešnica. A ker se politični veljaki redko sproščajo z igrami, je razlog za izbiro darila bržkone podatek, da so igro izdelali v poljskem studiu CD Projekt RED in da zgodba temelji na popularnih delih poljskega pisca fantastike Andrzeja Sapkowskega. Ker običajna DVD škatlica izgleda precej bedno, so predsedniku seveda podarili dražjo, zbirateljsko različico igre, naphano z bombončki.

Baracku želimo, da mu...

19 komentarjev

Rusija prihodnje leto z enotnimi osebnimi izkaznicami

Slo-Tech - Rusija bo začela 1. januarja 2012 izdajati večnamenske osebne izkaznice (prevod v angleščino) za svoje državljane, ki bodo zamenjale dosedanji sistem izkazovanja istovetnosti v državi. Sedaj namreč Rusi svojo identiteto dokazujejo s posebnimi internimi potnimi listi, ki so obvezni za vse državljane po dopolnjenem 14. letu starosti.

Te potne liste bo v skladu s 27. julija 2010 sprejetim zakonom zamenjala osebna izkaznica s čipom, ki bo uporabna za izkazovanje istovetnosti, kot identifikaciji dokument pri spletnem poslovanju z državnimi in občinskimi upravami, plačevanje kolekov itn. Zamenjala bo tudi zdravstveno izkaznico, študentske kartice, druge potovalne dokumente in ostale podobne dokumente, ki so bili sedaj v rabi. Uporaba bo...

35 komentarjev

Bela hiša želi uvesti zaupanja vredne spletne identitete

CBS News - Ameriški predsednik Barack Obama je napovedal, da bo Ministrstvu za trgovino podelil mandat sprovesti projekt za spletno varnost, v okviru katerega bodo uvedli enotno spletno identiteto, ki jo bo prejel vsak Američan.

Trgovinski minister Gary Locke pojasnjuje, da gre za pomemben projekt, saj bo zvišal zaupanje potrošnikov v internet. Poudaril je, da internet trpi zaradi pomanjkanja zaupanja in da svojega polnega potenciala ne bo mogel uresničiti, dokler se uporabniki na njem ne bodo počutili bolj varne.

Vse to bodo poizkušali uresničiti z Nacionalno strategijo za zaupanje vredne identitete v spletne prostoru (National Strategy for Trusted Identities in Cyberspace, NSTIC), katere

37 komentarjev

Popustil najšibkejši člen Slo-Techa

Slo-Tech - Pozorni obiskovalci ste nekaj pred dvajseto lahko opazili vročo novico, da je bil Slo-Tech "pohekan". Obvestilo se je ponašalo z opisom domnevne varnostne luknje (šlo naj bi za t.i. "XSS" - Cross Site Scripting napad), napotilom k boljšemu programiranju in pojasnilom, da domnevni heker ni povzročil nobene škode (t.j. ni ničesar brisal niti vgradil "zadnjih vrat").

Po takojšnjem ukrepanju se je ugotovilo, da je enemu od petih uporabnikov Slo-Techa z največ pravicami na za zdaj še neznan način "ušlo" geslo. ZliHeker se je s tem računom prijavil v sistem in svojemu običajnemu računu podelil niz pravic, ki mu sicer ne gredo, ter na njihovi podlagi objavil novico. Navedbe o tovrstni varnostni luknji so tako neresnične.

Slo-Tech ob tej priložnosti obiskovalcem zagotavlja, da do drugih posegov ali vpogledov v sistem Slo-Techa ni prišlo. Prav tako je tudi v primeru razbitja administratorskega gesla nemogoč nepovraten izbris katerihkoli podatkov.

Pri tem velja nadebudne "hekerje"...

193 komentarjev

Veliki Brat Google?

Slashdot - Google je te dni splavil še en svoj projekt, poimenovan Google Web Accelerator. Gre za nekakšen proxy strežnik, ki naj bi omogočal hitrejše surfanje po internetu.

Pravzaprav gre za program, ki si ga uporabnik namesti na svoj računalniki, program pa poskrbi, da uporabnik do spletnih strani dostopa preko Googlovega omrežja (ki verjetno promet preusmerja glede na obremenitve). Google Web Accelerator je optimiziran za širokopasovne povezave, ter se samodejno nastavi za Internet Explorer in Firefox, uporabniki ostalih brskalnikov morajo konfiguracijo vnesti ročno.

Po iskalniku Google, Google Toolbaru, GMailu, Orkutu in Google Dekstopu smo torej uporabniki dobili še eno brezplačno aplikacijo. Google pa si je ustvaril platformo s katero lahko nadzoruje uporabnikove iskalne nize, njegovo elektronsko pošto, vsebino njegovega računalnika, njegovo prijateljsko omrežje in sedaj še uporabnikove brskalne navade - skratka našo celotno on-line identiteto.

Če bi bil "striček Stalin" še živ, bi...

113 komentarjev

Macromedia MX 2004: na voljo!

Macromedia - Bodimo subjektivni: paket mojih najljubših programov za izdelavo spletnih strani, MX 2004, je uradno izšel. Na spletni strani Macromedie so na voljo poskusne verzije, ki pa tokrat v stilu Windowsev XP zahtevajo aktivacijo (še danes, jutri, morda tudi pojutrišnjem ...). Ta pri Macromediinem programju sicer ni popolnoma nova, saj jo je uvedel že Contribute, vendar se bo tokrat z njo prvič srečalo večje število negodovalnikov.

Splošni vtisi seveda variirajo -- kot vedno. Če nadaljujem s subjektivizmom, me najbolj moti morda pretiran premik k "uporabniški prijaznosti", zaradi katere je marsikakšna funkcija sicer še vedno na voljo, vendar klik ali dva dlje, kakor smo navajeni. Namig vsem, ki so jim ZliProgramerji™ pohabili/premaknili ljube funkcije, pa je preprost: posezite po navodilih za uporabo ter še posebej poglavju Extending ... [0:)].

Žal pa se mi je zadnjič pri napovedi nove družine v novico nehote prisolila nesramna laž. Agronomi tokrat vseeno niste bili v prednosti -- če...

4 komentarji