»

Zbogom, ICQ

Slo-Tech - Čez mesec dni bo prenehala delovati aplikacija za hipno sporočanje ICQ, ki je leta 1996 orala ledino na tem področju. Preden so obstajali AOL Instant Messenger, Yahoo Messenger, Discord in ostale precej novejše aplikacije je ICQ že povezoval sto milijonov uporabnikov. Omogočal je zasebne pogovore in skupinske razprave. ICQ bo ukinjen 26. junija letos.

Ko je izšel ICQ ("I seek you"), je bil svet precej drugačen. Pogovarjali smo na IRC-u, datoteke smo prenašali s strežnikov FTP, iskali pa smo z Yahoojem. ICQ je konec leta 1996 izdalo izraelsko podjetje Mirabilis, ki ga je leta 1998 prevzel AOL. Dvanajst let pozneje ga je odprodal ruskemu Digital Sky Technologies (Mail.ru), ICQ pa je ostal priljubljen v tem delu sveta. Na Zahodu so ga medtem povozila druga orodja za hipno komuniciranje.

Zadnja verzija ICQ je izšla leta 2020, odtlej pa ga niti Rusi niso več vzdrževali. Zadnje popravke so sicer izdali lani, a ICQ je bil že več let na poti proti izhodu. Bistveno bolj popularna...

45 komentarjev

Gaim je mrtev, naj živi Pidgin

digg.com - Po izjavi avtorjev Gaima, se bo le-ta odprtokodni sporočilnik po novem imenoval Pidgin.

Razvoj Gaima je bil posejan s problemi okoli imena. Namreč, na začetku se je programček imenoval GTK+ AOL Instant Messenger, kar je seveda takoj šlo v nos vsem pri AOLu. Tako so se po nekaj pritožbah odločili zadevo preimenovati v Gaim. Nekaj let je bilo mirno, nato pa so se pri AOLu odločili zaščititi ime AIM, kar je spet prišlo navzkriž z imenom Gaim. Tokrat razvijalci sporočilnika niso tako hitro popustili, a so po pravnem nasvetu vsa pogajanja držali v tajnosti. V tem času tudi niso izdali nobene končne različice programa. Po vseh pogajanjih so končno prišli do dogovora, a vseeno bodo morali spremeniti ime projekta.

Tako nosi novi sporočilnik ime Pidgin (črkovanje imena ni naključno), libgaim po preimenovan v libpurple, gaim-text knjižnica pa bo po novem nosila ime Finch. Sedaj, ko so problemi z imenom razrešeni, obljubljajo, da bomo kaj kmalu ugledali 2.0.0 različico sporočilnika.

44 komentarjev

Gaim 1.0

Slashdot - Končno smo dočakali različico 1.0 Gaima, enega najuspešnejših odprtokodnih projektov sploh. Gaim je odjemalec za neposredno sporočanje, ki podpira večino obstoječih protokolov: AIM (Oscar in TOC), ICQ, MSN Messenger, Yahoo!, IRC, Jabber, Gadu-Gadu in Zephyr. Na voljo je za Linux, BSD, MacOS X in tudi Windows, zelo pohvalno pa je, da je preveden v slovenščino. O priljubljenosti programa priča tudi podatek, da je drugi najaktivnejši projekt na Sourceforge in četrti po priljubljenosti na Freshmeat. Preberite dnevnik sprememb in prenesite Gaim 1.0.

12 komentarjev

"Doma-spackani" UPS

Dan's DATA - Kupili ste si UPS za 30 jurjev in ugotovili, da je prešibek za vaše pošastne potrebe. Ko zmanjka elektrike, vam jo zaradi svojih šibkih baterij dovaja le toliko, da lahko mirno ugasnete računalo. In to je bolj ali manj vse. Kaj pa če bi radi vaš računalnik napajali cel teden s svinčenimi akumulatorji? V tem primeru kaj hitro oddeskajte na to stran, saj je Dan opisal, kako se zadevi pravilno streže. V bistvu se članek ukvarja z osnovami elektronike, pametno uporabljenimi za potrebe doma narejenega UPSa. Zanimivo branje.

1 komentar

Nova verzija Trillian-a

Slo-Tech - Novico je prispeval Matej Spiller.

Včeraj je izšla nova verzija programa Trillian za "instant messaging", ki podpira 5 protokolov v enem samem programu (ICQ, AOL IM, MSN Messenger, Yahoo! Messenger in seveda IRC). V novi 0.70 verziji je dodana podpora za File transfering, User profiles, Proxy support, SkinXML, ... . Vsekakor dobra alternativa ICQ-ju, seveda brez reklam :) . Snamete si ga lahko tukaj.

1 komentar

Trillian - vse v enem

Overclockers Australia - Kot na marsikaterem področju računalništva, velja tudi na področju chat programov precejšnja zmeda. Imamo AOL Instant Messenger, ICQ, MSN Messenger, IRC, Yahoo! Messenger, pa še kakšnem malce manj znan program bi se našel. Največji problem je, ker ti programi niso združljivi med sabo, to pa utegne biti zelo moteče, saj preklapljanje med temi programi programi slej ko prej postane mora. Kaj če bi lahko imeli vse skupaj lepo v enem programu. Ravno to so imeli v mislih programerji, ko so pisali Trilliana. Trillian podpira vse prej naštete programčke, tako da potreba po vseh teh odpade. Kako se program obnese v praksi mi ni znano, ker ga še nisem preizkusil. Mogoče ga boste vi. Oddeskajte sem in si ga downloadajte.

1 komentar

Uporaba Trueforma v igrah

The inquirer - Problem današnjih iger je še vedno precejšnja oglatost (če ne veste kaj mislim, se spomnite na oglata kolesa pri avtomobilih, oglate obraze, ...), ki malce poslabša uživanje v grafiki. Trueform je tehnologija, ki naj bi to popravila, vgrajena pa bo v bodoče Radeone 2. S pomočjo Trueforma bi Radeon 2 ponazoril poligone kot skupek ploskev (in ne trikotnikov), kar bi omogočalo boljše definiranje krivulj. Tukaj pa nastane prvi problem, saj podobno metodo kot Trueform uporablja že Nvidia, vendar ti dve tehnologiji nista združljivi med sabo. Precej problematično je, ker se bodo morali programerji odločiti, katero tehnologijo bodo podprli. Za uživanje v Trueformu je potreben majhen poseg v kodo programa/igre. ATI...

0 komentarjev

Linux kot desktop OS

Linux Journal - Najprej lep pozdrav vsem. Danes je zagotovo eden izmed pomembnejših dni v mojem življenju, saj bom začel pisati novice za Slo-tech (hja vajenci vedno začnejo pri dnu kajne). No da vam ne bo postalo slabo od mojega nakladanja, pa se vrnimo h konkretnim stvarem. Tukaj je prva novica:

Tokrat sem naletel na zanimivo navico, ki ponuja zanimivo branje. Nič suhopranih testov, dolgih nakladanj, le čisti užitek. Govori namreč o prihodnosti Linuxa kot desktop variante. Gotovo že poznate Linuxovo že skoraj pravljično stabilnost in kup dobrot, ki jih ponuja. Od GNU public licence do tega, da je popolnoma zastonj. Po teh dejstvih sodeč bi lahko sklepali, da se konkurenci ne piše dobro. Pa vendarle se je Linux prijel le v delovnih postajah in visokozmogljivih strežnikih. Zakaj ljudje raje posegajo po konkurenci, kot pa po Linuxu. Odgovor je samo eden: prijaznost do uporabnika. Velika večina ljudi ve, da Linux ni ravno prijazen do novincev. Vse preveč je varnostnih problemov in nastavljanja...

9 komentarjev