»

Linux dosega svoje rekorde

Slo-Tech - Konec leta 2023 je Linux sklenil s skoraj štiriodstotnim deležem na osebnih računalnikih, kaže Statcounterjeva statistika. Absolutne vrednosti je sicer treba vzeti z rezervo, ker so zelo odvisne od vzorčenja in načina merjenja, a trend ne laže. Pred petnajstimi leti je Statcounter Linuxu nameril približno 0,5 odstotka, sedaj je njegov delež osemkrat večji. Na vrhu lestvice je še vedno Windows, ki ima sicer še vedno približno 70-odstotni tržni delež. Sledijo maci z 20 odstotki, Linux in ChromeOS.

Razčlemba po inačicah kaže, da je Windows 10 s 67 odstotki nesporni vladar, ki mu sledi Windows 11 s četrtinskim deležem. Presenetljivo ima dinozaver Windows 7 še vedno približno toliko uporabnikov kot Linux, zgolj za vzorec uporabnikov pa ima še Windows 8 ali celo XP. V Sloveniji je razmerje še bistveno bolj nagnjeno proti Windows, ki ima kar 87-odstotni delež. Mac ima približno osem odstotkov, Linux pa 2,6 odstotka. Podobni podatki veljajo tudi za celotno Evropo, le da je macov približno...

113 komentarjev

Sedmica končno prehitela XP

ZDNet - Windows 8 je svež kakor jutranje žemljice (trenutno ga je mogoče dobiti le v volumskem licenciranju), Windows XP pa se ponaša z metuzalemsko starostjo skoraj 11 let. In vendarle se je šele ta mesec zgodilo, da je Windows XP predal žezlo najbolj uporabljanega operacijskega sistema svojemu vnuku Windows 7. Vmesna Vista itak nikoli ni imela možnost, da bi dosegla omembe vredno uvrstitev.

Sedmica je pri domačih uporabnikih na Zahodi že nekaj časa na prvem mestu, a če pogledamo statistiko globalno, je slika drugačna. Ogromno poslovnih uporabnikov vztraja na Windows XP, ker Sedmica ne prinaša nobene zanje pomembne novosti, ki bi upravičila strošek nadgradnje. Nadaljnji zaviralec je ogromen azijski trg, kjer prevladujejo piratske kopije Windows XP, ki zasedajo ogromen delež računalnikov.

Netmarketshare v obzir vzame vse te vpliva in šele za avgust 2012 so izračunali, da je Windows 7...

79 komentarjev

Chrome lanski zmagovalec, IE poraženec

Najbolj uporabljan brskalnik po državah (december 2011). Modra: IE, oranžna: Firefox; zelena: Chrome; rdeča: Opera.

Slo-Tech - Z iztekom leta se nam obeta vrsta različnih pregledov in povzetkov za leto 2011, ki jih bomo brali v prihodnjih dneh. Eden izmed zanimivejših je tudi statistika uporabe brskalnikov in operacijskih sistemov, ki jo meri tudi NetMarketShare.

Statistika dogajanja na brskalniškem trgu za leto 2011 kaže isti trend, ki je prevladoval vseh 12 mesecev. Glavni poraženec je Internet Explorer, ki je konstantno izgubljal tržni delež. Medtem ko je leto 2011 začel s 60-odstotnim deležem, je ta do konca leta upadel na slabih 52 odstotkov in če bo šlo tako naprej, bo najpozneje do marca IE padel pod psihološko mejo 50 odstotkov. Absolutni zmagovalec je Googlov Chrome, ki je svoj delež skorajda podvojil in končal tik pod 20 odstotki. Firefox je izgubil odstotno točko in...

72 komentarjev

Delež Windows XP padel pod 50 odstotkov

TechSpot - Julijska statistika podjetja Net Applications, ki spremlja rabo brskalnikov in operacijskih sistemov na računalnikih po svetu, ki imajo dostop do interneta, kaže, da je desetletje star Windows XP končno izgubil absolutni primat. Njegov tržni delež je upadel tik pod psihološko mejo 50 odstotkov na 49,8 odstotka.

Skupno imajo razne različice Windows še vedno trdno v rokah vodstvo, saj obvladujejo skoraj 88 odstotkov trga. Vista je nameščena na 9,24 odstotka računalnikov, Windows 7 pa je pridobil 28,87 odstotka trga. Na drugem mestu so s 5,59 odstotka uporabniki Mac OS X, Linux pa je nabral skoraj en odstotek (0,98 odstotka). V zadnjem mesecu se je tržni delež Windows 7 povečal za 0,74 odstotne točke, Vista je izgubila...

63 komentarjev

Najbolj okuženi Windows XP, najmanj Windows 7

ComputerWorld - V češkem podjetju Avast, ki se ukvarja z računalniško varnostjo in je tudi pisec enega najbolj znanih brezplačnih protivirusnih programov, so raziskali okuženost računalnikov z rootkiti na različnih verzijah operacijskega sistema Windows. Ugotovili so, da so daleč najbolj prekuženi tisti z Windows XP, medtem ko se je najbolj odrezal novinec Windows 7.

Windows XP je še zmeraj najbolj priljubljen sistem, saj poganja 58 odstotkov vseh računalnikov z Windows na internetu. Kljub temu nanje odpade kar 74 odstotkov vseh najdenih primerov okužbe z rootkiti. Po drugi strani ima Windows 7 že 31-odstotni tržni delež, a le 12 odstotkov vseh okuženih računalnikov. Vista je nekje med obema ekstremoma po...

34 komentarjev

IE še vedno izgublja, Chrome pridobiva

CNet - Pregled statistike uporabe brskalnikov v zadnjem mesecu (in tudi dlje nazaj) kaže, da Internet Explorer še vedno izgublja tržni delež, medtem ko je Googlov Chrome na dobri poti navzgor. Nedavno izdan Internet Explorer 9 je sicer dosegel že 2,41-odstotni tržni delež, kar je dober rezultat za poldrugi mesec obstoja. Hkrati je že prehitel norveškega konkurenta Opero, ki še vedno žalostno životari pri dveh odstotkih.

Skupni delež vseh verzij Internet Explorerja pa je upadel na 55,1 odstotka, kar je najnižji odstotek v moderni zgodovini (to je po propadu Netscapa). Sledi mu Firefox, ki je izgubil odstotek in padel na 21,6 odstotka. Chrome je pridobil že 11,9-odstotni tržni delež (pretekli mesec tri desetinke odstotne točke plusa),...

36 komentarjev

Chrome prvikrat prek deset odstotkov

Slo-Tech - Googlov brskalnik je januarja dosegel, kar se mu je decembra izmaknilo za dve stotinki odstotne točke - presegel je 10-odstotni tržni delež in pristal pri 10,7 odstotka. Na drugi strani prav tako ni nič novega, saj je Microsoftov tržni delež upadel še šesti mesec zapored in pristal pri najnižjih vrednosti 56 odstotkih. Firefox ostaja tik pod 23 odstotki in Opera pri dobrih dveh odstotkih, medtem ko je Safari pridobil pol odstotne točke in zlezel do 6,3 odstotka. Razrez po verzijah pokaže, da je Internet Explorer 8 pridobil še dodatno odstotno točko in se utrdil v vodstvu s 34,2 odstotka, medtem ko je Internet Explorer 6 padel za poldrugo odstotno točko na 11,4 odstotkov, kar je najnižja vrednost po izidu.

30 komentarjev

Prenos po mobilnih omrežjih raste, večino ga povzroči manjšina

TG Daily - V podjetju Bytemobile, ki se ukvarja z upravljanjem video prometa na internetu, so nanovo odkrili Paretov zakon. Italijanski inženir Vilfredo Pareto je že daljnega leta 1906 ugotovil, da veliko večino vseh dogodkov povzroči manjšina vzrokov - sam je postavil številki na 80 in 20 odstotkov. V Bytemobilu pa so ugotovili, da so pri prenosu podatkov prek mobilnih omrežij lani prvikrat videovsebine prevzele prvo mesto po količini prenesenih podatkov. Letos naj bi se ta delež povečal za polovico in dosegel 60 odstotkov, ker so pametni telefoni vedno bolj priljubljeni.

Pareto se skriva v podatku, da 10 odstotkov vseh uporabnikov ustvari 90 odstotkov vsega prometa. To je tudi razlog, da si mobilni operaterji vedno...

25 komentarjev

Statistika uporabe operacijskih sistemov in internetnih brskalnikov v letu 2010

Slo-Tech - Znane so statistike, katere operacijske sisteme in katere spletne brskalnike smo uporabljali preteklo leto. Kot vsak mesec so statistiko pripravili na Net Applications. Še vedno so daleč v ospredju Microsoftovi izdelki, a počasi tudi alternative pridobivajo privržence.

Najprej k operacijskim sistemom. Uporabniki so vzeli Windows 7 za svojega, saj se je njegov tržni delež skoraj potrojil. Še vedno sicer vodi Windows XP, ki je imel januarja 2010 dvotretjinski tržni delež, konec leta pa še vedno 56-odstotnega. Vista ni rojena pod srečno zvezdo, saj ni nikoli dosegla stratosferskih višav; lani je z 18 odstotkov padla na dobrih 12 odstotkov. Praktično vse te prestope je polovil Windows 7, ki...

113 komentarjev

Windows 7 prehitel Visto

CNet - Rezultati tržnih raziskav podjetja Netmarketshare so pokazali, da je Windows 7 v manj kot letu dni po izidu prehitel Windows Visto po številu uporabnikov. V izteklem mesecu je Sedmico uporabljalo 14,46 odstotka naprav z dostopom do spleta, medtem ko je bil Vistin delež 14,34-odstoten. Na prvem mestu je sicer še vedno prepričljivo Windows XP, ki ima gromozanski 62-odstoten tržni delež. Microsoft je sicer objavil, da so od izida prodali že več kot 175 milijonov kopij Windows 7. Konkurenca caplja daleč zadej. Mac je zbral pet odstotkov uporabnikov, medtem ko preostanek (iOS, Linux in na Javi osnovane platforme) dosega le en odstotek.

Kar se tiče brskalniške vojne, razmerja niso tako...

26 komentarjev

Internet Explorer po dolgem času s pridobitkom

CNet - Skoraj pol leta je minilo od zadnjega pregleda tržnih deležev brskalnikov, zato si poglejmo, kako so si razdelili trg v preteklem mesecu. Zanimivo je, da se je po dolgem času trend padanja tržnega deleža Internet Explorerja ustavil. Micrsoftov paradni konj se je z absolutnega minimuma pri 59,8 odstotkih pobral na 60,3-odstotni tržni delež, kar gre pripisati porastu v številu uporabnikov IE8 - tudi na račun uveljavitve Windows 7, kamor je integriran. Nasprotno je Firefox nekoliko izgubil in pristal pri 23,8 odstotkih, kar je zadoščalo za drugo mesto. Chrome je pridobil petino odstotne točke in je s 7,2-odstotnim deležem uporabnikov na tretjem mestu. Četri je Applov Safari (4,9 odstotka), peta pa Opera (2,3 odstotka).

15 komentarjev

Januar najuspešnejši za Chrome

ComputerWorld - Še en mesec je naokoli in spet si lahko pogledamo statistiko uporabe internetnih brskalnikov. Zmagovalec prejšnjega meseca je gotovo Googlov Chrome, ki se je uspel prebiti na tretje mesto. S 5,2-odstotnim tržnim deležem (0,6 odstotne točke več kot decembra) je že decembra prehitel Safari in ga potisnil na četrto mesto. Internet Explorer je izgubil pol odstotne točke in pristal pri 62,2 odstotka, kar pomeni da je modri e v lanskem letu kumulativno izgubil 10 odstotkov. Znižal se je tudi tržni delež Firefoxa, in sicer za 0,2 odstotne točke na 24,4 odstotka.

Poglejmo še podrobnejše rezultate po verzijah. Osovraženi Internet Explorer 6 je izgubil skoraj odstotek in domuje le še na 20,1 odstotka računalnikov. Podoben minus je zabeležil tudi IE7, ki ima 14,6-odstotni delež, medtem ko je IE8 pridobil poldrugo odstotno točk in dosega...

31 komentarjev

Tržni delež IE-ja pada na račun Firefoxa

TG Daily - Včeraj smo si ogledali tržne deleže na področju operacijskih sistemov, ki so jih pri Net Applications izmerili za april, danes pa si oglejmo še situacije pri brskalnikih. Kakšnih pretresov ni bilo opaziti. Microsoftov Internet Explorer še vedno počasi izgublja; v primerjavi z marcem se je njegov tržni delež stanjšal za tri četrtinke odstotne točke na 66,10 odstotka. Slabe pol odstotne točke je pridobil Firefox, ki se je zavihtel na 22,48 odstotka. Safari (8,21 odstotka) in Opera (0,68 odstotka) ostajata tam, kjer sta bila, manjši napredek pa je uspel Chromu, ki je z 1,23 odstotka napredoval na 1,42 odstotka.

Podrobnejši pregled po različicah pokaže, da je novoizdani Internet Explorer 8 uspel nabrati štiri odstotke privržencev, kar je malenkost manj, kot sta izgubila Internet Explorer 7 in 6. Predvsem slednji se presenetljivo dobro drži, saj ima še vedno zavidljivih 17,52 odstotkov, kar je nepredstavljivo za osem let star brskalnik, ki je zadnjo večjo predelavo doživel pred petimi...

60 komentarjev

Tržni delež Windows nižji

ComputerWorld - Pred mesecem dni smo poročali, da je tržni delež Windows upadel na najnižjo raven v zadnjih petnajstih letih, december pa je, kot kaže, trend nadaljeval. Microsoftov operacijski sistem je izgubil skoraj celo odstotno točko in pristal na vrednosti 88,7 odstotkov. V celotnem letu 2008 je Windows izgubil 3,1 odstotne točke. Medtem so se jabolčniki tudi na njegov račun okrepili, saj tržni delež Mac OS X še vedno raste, tako da je samo v zadnjem mesecu pridobil tri četrtine odstotne točke in dosegel 9,6 odstotka. V letu 2008 je njihova rast znašala 2,3 odstotne točke oz. 31,7 odstotka. Linux se je malenkostno okrepil na 0,85 odstotka.

Net Applications, ki raziskavo vodi, ugotavlja, da je višji delež Macov in pešanje Windows posledica večjega števila prazničnih dni, saj ljudje takrat do interneta dostopajo pretežno od doma, kjer je več Macov kot v poslovnem okolju. Kljub temu je treba povedati, da je decembrski padec dvakrat večji kot leto poprej, tako da to ne more biti edini razlog.

365 komentarjev