»

Madžarska spremenila zakon o medijih, EU še vedno nezadovoljna

vir: Heise
Heise - Ko je Madžarska na začetku leta začela izvajati nov zakon o medijih, ki je bil v Evropski uniji označen kot uzakonjena cenzura medijev, je po Evropi završalo. Kritike na Madžarsko so letele z vseh strani, zažugala je tudi EU, v Budimpešti pa so potekali celo protesti. Madžari so napovedali pripravljenost na spremembe, kar so v ponedeljek tudi izvedli.

Spremenjeni zakon o medijih je zgolj za odtenek prijaznejši, pa še to samo v manj pomembnih točkah, medtem ko najbolj kontroverznih členov niso spremenili. Spletne vsebine, kot so blogi, niso več predmet zakona, tako da se jim ne bo treba pokoravati temu zakonu. Nadaljnja sprememba je določilo o obvezni predhodni registraciji ponudnikov medijskih storitev, ki se je...

4 komentarji

Madžarska uzakonila cenzuro medijev

Takole so pretekli teden protestirali v Budimpešti proti zakonu.

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Na Madžarskem je začel veljati sporni zakon o medijih, ki praktično uvaja cenzuro. Parlament ga je z 256 glasovi za in 87 proti sprejel 20. decembra 2010, ta teden ga je na skrivaj, brez obvestila medijem, podpisal še predsednik Pal Schmitt, včeraj pa je bil objavljen v uradnem listu, s čimer je začel veljati.

Zakon ureja okvire za delovanje radijskih in televizijskih postaj, tiskanih in internetnih medijev. Uvaja svet za medije, ki bo imel pet članov iz vrst vladajoče stranke. Imel bo pristojnosti oglobiti medije, ki bodo poročali na način, ki ni politično korekten ali pa žali človeško dostojanstvo. Predvidene globe so zelo visoke, in sicer do 200 milijonov forintov (720.000 evrov) za televizijske postaje...

59 komentarjev

Francija prihodnje leto bržkone obdavčuje spletne oglase

Heise - Kot je bilo napovedano, bo Francija s prihodnjim letom verjetno obdavčila spletne reklame, saj je zakon, ki to predvideva, potrdil senat. Od vseh neto pobranih zneskov za spletno oglaševanje bo francoska vlada z novim zakonom pobrala en odstotek. Davka pa ne bodo plačevali ponudniki spletnih storitev, marveč podjetja, ki oglase na francoskem koncu interneta prikazujejo. Na ta način bodo zbrali največ davkov, saj neposredno podjetij, ki oglase naročujejo, ne morejo obdavčiti, če imajo sedež v tujini. Zakona francoska Narodna skupščina (Assemblée Nationale) še ni obravnavala. Preden bo začel veljati, ga morata seveda potrditi oba doma francoskega parlamenta. Če bo zakon sprejet, bo na leto prinesel v francoski proračun 20 milijonov evrov. Od televizijskih oglasov se nabere za 70 milijonov evrov davkov.

35 komentarjev

Zakon o igrah na srečo odpira vrata spletni cenzuri

Slo-Tech - Včeraj so poslanci Državnega zbora s 47 glasovi za in 21 proti sprejeli Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o igrah na srečo.

Zakon je precej problematičen, saj uvaja cenzuro spletnih strani. Kljub temu, da je predvideno blokiranje dostopa do spletnih strani, ki ga bodo po novem morali izvajati ponudniki dostopa do interneta tako tehnično, kot tudi moralno sporno, se poslanske razprave vprašanja cenzure spleta praktično niso dotikale.

Kaj nam prinaša novi zakon in zakaj je slab, pa si preberite v tokratnem mnenju.

191 komentarjev

Strožji nadzor interneta v Belorusiji

MSNBC - Naslednja v vrsti držav, kjer se internetna svoboda krči, je Belorusija. Tamkajšnji predsednik Aleksander Lukašenko je namreč napovedal, da bo država poostrila nadzor nad internetom in uporabniki. Da bi identificirali ljudi, ki širijo laži, in zagotovili ustrezen pregon po zakonu, beloruski parlament obravnava zakon o internetu. Če bo sprejet, bo po novem obvezna registracija in identifikacija vseh spletnih publikacij in uporabnikov interneta. Sem štejejo tudi obiskovalci kiberkavarn, ki bodo prav tako morale policiji prijaviti vse obiskovalce, ki bodo uporabljali internet.

Lukašenko ima v Belorusiji že tretji zaporedni mandat od leta 1994, v tem času pa je še okrnil svobodo medijev....

5 komentarjev