»

Lenovo zahteva odškodnino in prepoved prodaje Asusovih prenosnikov in tablic

Slo-Tech - Proizvajalec računalnikov Lenovo je v Kaliforniji vložil tožbo zoper Asus, s katero mu želi prepovedati prodajo prenosnikov Zenbook in ostalih naprav, ki kršijo patente, ter doseči izplačilo odškodnine. Očita mu kršitev štirih patentov, ki pokrivajo tehnologije za zmanjševanje zamika pri brezžičnem prenosu podatkov, upravljanje energije pri wake-on-LAN, diagonalno drsenje na touchpadu in fizični mehanizem, ki omogoča preklop v tablični način.

Lenovo trdi, da so Asusu ponudili vzajemno licenciranje, a so naleteli na gluha ušesa. Zato so poleg tožbe na sodišču v Kaliforniji vložili še pritožbo pri ameriški Upravi za mednarodno trgovino (US ITC). Trdijo, da patente krši več naprav: poleg prenosnikov še hibridi med tabličnimi in prenosnimi računalniki (2-in-1), namizni računalniki, usmerjevalniki in več komponente. Skratka, Lenovo bi prepovedal prodajo kar vsega - ali pa vsaj izsilil licenciranje.

Asus se je odzval s kratko izjavo, ki je objavljena na straneh tajvanske borze....

2 komentarja

Samsung terja prepoved uvoza Applovih izdelkov

Bloomberg - Samsung je vrnil udarec Applu v patentnem sporu, ki se je začel letos aprila in razplamtel v tem mesecu. Pretekli teden je Apple vložil tožbe zoper Samsung v Južni Koreji zaradi domnevnih kršitev Applovih patentov v Samsungovih telefonih. To je bilo sicer le nadaljevanje aprilske uverture, ki jo je s prvo tožbo zoper Samsung začel Apple in seveda nadaljeval Samsung s protitožbo. Sedaj je bil na potezi Samsung.

Po poročanju Bloomberga so pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (US ITC) vložili zahtevo, da se Applu prepovesta uvoz in prodaja iphonov, ipadov in ipodov zaradi kršitev petih patentov. Gre za patente, ki pokrivajo prenos več storitev prek brezžičnih omrežij, format podatkovnih...

2 komentarja

H-W Technology toži 32 podjetij

Slika v prijavi patenta.

CNet - Podjetje H-W Technology je vložilo tožbo zoper Apple, RIM, Google, Amazon, HTC, LG, Ebay, Microsoft, Nokio in še kopico drugih podjetij zaradi domnevnih kršitev enega samega patenta. V tožbi, ki so jo vložili na teksaškem sodišču, 32 podjetjem očitajo kršitve patenta št. 7.525.955, katerega so prijavili marca 2005. V njem je opisana raba IP-telefona z možnostjo iskanja in oglaševanja.

H-W Technology pojasnjuje ta ohlapen opis kot patent, ki pokriva pametne telefone, ki se morejo vključiti v...

3 komentarji

Evropska carina zasega pošiljke PlayStation 3

Guardian - Evropska carina je po poročanju The Guardiana zasegla pošiljke igralne konzole PlayStation 3, potem ko je LG pridobil začasno odredbo zoper Sony zaradi domnevne kršitve patentov. Tako je včeraj razsodilo sodišče v Haagu, zaradi česar bodo naslednjih 10 dni zasegali vse pošiljke PS3, ki bodo prispele v evropska pristanišča. Možno je podaljšanje veljavnosti odredbe.

Neposrednih učinkov na prodajo ni pričakovati, ker imajo distributerji in prodajalci navadno...

19 komentarjev

LG terja prepoved prodaje PS3 v ZDA

Slo-Tech - LG je vložil pritožbo pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (ITC) proti Sonyju, ker da slednji v PlayStationu 3 krši štiri patente v povezavi z Blu-rayem. Zato zahtevajo prepoved uvoza in prodaje PS3 v ZDA. Hkrati so vložili še pritožbo zoper prodajo televizijskih sprejemnikov Bravia in digitalne fotoaparate, ki da tudi kršijo štiri (druge) patente.

Istočasno je LG vložil še tožbo na kalifornijskem sodišču, v katerem Sonyju očita kršitve šestih patentov (ne istih, kot v pritožbi pri ITC). Ti se nanašajo ne le na PS3, temveč tudi na prenosne računalnike Sony VAIO EA, EB in X,...

10 komentarjev

Sony toži LG

Reuters - Ne mine dan, da ne bi pisali o novih patentnih tožbah, in tudi v prazničnem prednovoletnem obdobju ni nič drugače. Sony je v zadnjih dneh starega leta vložil pritožbo zoper LG pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v kateri mu očita kršitve patentov. Gre za patente, ki pokrivajo zvočnike in mikrofon v mobilnih telefonih, prikaz telefonske številke kličočega in prikaz jakosti signala. Poleg pritožbe pri US ITC...

2 komentarja

Rambus bi prepovedal kar vse

engadget - Rambus je znova udaril in objavil seznam podjetij, ki po njihovem mnenju kršijo Rambusove patente. Uradno pritožbo so posredovali ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v kateri zahtevajo prepoved uvoza izdelkov podjetij, ki kršijo Rambusove patente. Podjetja Broadcom, Freescale, LSI, MediaTek, Nvidia in ST Microelectronics naj kršila dve vrsti patentov: tiste iz družine Dally, ki se nanašajo na izdelke s PCI Express, SATA, Serial Attached SCSI in DisplayPort, in tiste iz družine Barth, ki se nanašajo na pomnilniške krmilnike za DDR, DDR2, DDR3, mobilni DDR, LPDDR, LPDDR2 in GDDR3.

Tako terjajo prepoved uvoza celega arzenala izdelkov, med njimi osebnih računalnikov, prenosnih naprav, strežnikov, usmerjevalnikov, mobilnih telefonov, predvajalnikov Blu-ray, matičnih plošč, trdih diskov, modemov itn. ITC se bo v prihodnjih dveh mesecih odločil, ali bodo začeli preiskavo. Poleg tega je Rambus vložil tudi tožbo proti istim podjetjem na kalifornijskem okrožnem sodišču...

15 komentarjev

Motorola toži Apple

TG Daily - Napad je najboljša obramba, zato je Motorola po prejemu tožbe od Microsoftovih odvetnikov hitro spisala svojo tožbo zaradi kršitve patentov, in jo uperila zoper - Apple. Vložili so jo dveh okrožnih sodiščih in še pritožbo pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v njej pa Applu očitajo kršenje Motorolinih patentov Mobility v različnih izdelkih, med njimi MobileMe, App Store, iPhone, iPad, iTouch in računalnikih Macintosh. Gre za 18 patentov, ki se nanašajo na rabo tehnologiji za brezžično povezovanje, kot so WCDMA (3G), GPRS, 802.11 in dizajn antene, je povedal Motorolin podpredsednik Kirk Dailey. Poleg tega patenti pokrivajo še področje pametnih telefonov, in sicer brezžično elektronsko pošto, zaznavo bližine, od lokacije odvisne storitve, sinhronizacijo na več napravah ipd.

Motorola od ITC terja klasiko - preiskavo in izdajo odločbe, ki bi prepovedala uvoz in prodajo Applovih izdelkov, ki kršijo patente. V tožbah pred sodiščema pa Motorola zahteva prenehanje...

12 komentarjev

Microsoft toži Motorolo

Primer spornega telefona: Droid 2

vir: CNet
CNet - Microsoft je včeraj vložil tožbo (PDF-dokument) zoper podjetje Motorola, v kateri mu očita kršitve devetih patentov. Poleg tožbe na washingtonskem sodišču so vložili še pritožbo na Mednarodno trgovinsko komisijo. Kršeni patenti so povezani z zmožnostmi pametnih telefonov, kot so sinhronizacija elektronske pošte, koledarja, adresarja, obveščanje aplikacij o spremembi jakosti signala in avtonomiji baterije ter podobno. Microsoft trdi, da Motorolini telefoni s sistemom Android nezakonito uporabljajo te tehnologije, ki jih je bil patentiral Microsoft. Primer takega telefona je Droid 2.

Microsoftov pomočnik vodje pravne službe Horacio Gutierrez je dejal, da ima podjetje...

12 komentarjev

HTC toži Apple

CNet - Spomnimo, da je Apple marca vložil tožbo zoper tajvansko podjetje HTC, trdeč, da kršijo 20 Applovih patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. Trn v peti so bili androidni telefoni, ki predstavljajo konkurenco iPhonu. Apple je poleg tožbe vložil tudi pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), ki lahko prepovedo prodajo izdelko v ZDA. Včeraj je HTC vrnil udarec s protitožbo.

Apple obtožujejo kršitve petih patentov, ki se navezujejo na mobilno telefonijo, niso pa navedli, katerih točno. Prav tako od ITC zahtevajo prepoved prodaje Applovih iPada, iPoda in iPhona. Jason Mackenzie, podpredsednik HTC-jevega severnoameriškega oddelka, je dejal, da HTC verjame v pošteno konkurenco in inovacije, zato zaradi zaščite svoje intelektualne lastnine nimajo druge izbire, kot da tožijo Apple. Za tem leporečjem se skriva enostavna logika, da morajo na Applovo tožbo odgovoriti z enakimi sredstvi. Kaj bodo odločili sodni mlini, bomo videli.

15 komentarjev

Apple toži HTC zaradi Androida

TechCrunch - Apple je vložil tožbo zoper tajvanskega proizvajalca telefonov HTC, v kateri mu očita kršenje 20 patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. V izjavi za javnost je Applov šef Steve Jobs dejal, da lahko bodisi sedijo križem rok in opazujejo krajo intelektualne lastnine bodisi nekaj ukrenejo. Konkurenca je zdrava, dodaja, a tekmeci morajo razviti svojo tehnologije, ne pa si prisvojiti dela drugih.

Kot je bilo slutiti že ob objavi izjave za javnost, čeprav to ni eksplicitno pisalo, gre Applu v nos Android. Kasneje so vloženi dokumenti našli pot na splet in v pritožbi so celo navedli, kateri telefoni kršijo največ patentov - Nexus One, Magic/myTouch 3G, Dream/G1, Hero in Droid Eris. S to potezo poskuša Apple ustrašiti vse razvijalce androidnih telefonov. Zanimivo je, da je Apple pritožbo proti HTC-ju vložil tako pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) kot tudi tožbo na sodišču v Delawaru. ITC ne more dosoditi odškodnine, lahko le...

37 komentarjev