»

Motorola bo odklepala bootloaderje

'Enoglasna' zahteva za odklep zaganjalnika

vir: engadget
engadget - Med uporabniki Androida, ki so si sistem ogledali nekoliko globlje ter si ga še bolj prilagodili svojim željam, niti Sony Ericsson niti Motorola nista bila pri vrhu najbolj zaželenih naprav. Na obeh namreč najdemo zaklenjene t.i. bootloaderje, zaradi česar so bili ustvarjalci prilagojenih izdaj Androida prisiljeni uporabljati Linuxova jedra iz uradnih izdaj posameznega proizvajalca. Nove različice jedra seveda prinesejo nekaj prednosti, a je nekaterim članom skupnosti vseeno uspelo pripraviti izdaje Gingerbreada s starejšimi Linuxovimi jedri. Sony Ericsson je pred časom napovedal, da bo na nekaterih mobilnikih omogočil odklepanje bootloaderja, v tej potezi pa jim bo morda sledila tudi Motorola.

Xoom, njihov prvi tablični računalnik in prvi tablični...

0 komentarjev

MWC 2011: Samsung predstavil novi androidni napravi

TechSpot - Samsung je na sejmu v Barceloni predstavil dve novi androidni napravi. Tablični računalnik Galaxy Tab 10.1 ima, kot pove že ime, 10,1-palčni zaslon, ki podpira ločljivost do 1280 x 800 točk. Poganja ga dvojedrni enogigaherčni procesor Nvidia Tegra 2 in ima podporo za BlueTooth 2.1 ter Wi-Fi 802.11. Na zadnji strani najdemo kamero z osmimi milijoni točk, na sprednji strani pa tako z dvema milijona točk. Tehta 600 gramov. V Evropi in Aziji bo na voljo prihodnji mesec, medtem ko cena še ni znana.

Drugi novinec je pametni telefon Galaxy S II (GT-I9100), ki je rekorden v debelini, saj je debel pičlih 8,49 milimetra. Ima 4,27-palčni zaslon, glavno kamero z osmimi milijoni točkami in pomožno...

43 komentarjev

CES 2011: Acer predstavil svoj tablični računalnik 'Picaso'

Fudzilla - Vroče žemljice na letošnjem CES-u so bili tablični računalniki in svojega je seveda predstavil tudi Acer. Za zdaj znan še pod kodnim imenom Picaso meri 10,1 palca, ima 16 GB prostora in poganja Android 2.2. Ko bo prispel na prodajne police, naj bi na njem tekel že Android 3.0. Poganja ga enogigaherčni procesor Nvidia Tegra 2 T20, ki mu družba dela pol gigabajta pomnilnika. Od nenujnih pritiklin ima mini-HDMI, USB, mini USB in dve kameri - zadnja ima pet megapikslov, sprednja pa 1,3 megapiksla. Na CES-u so na njem igrali igro Dungeon Defenders, ki je bila povsem gledljiva.

15 komentarjev

Onkyo predstavil prvi tablični računalnik s Tegro 250

engadget - Japonske podjetje Onkyo ni čakalo na januarski CES in je predstavilo prvi tabličnih računalnik, ki uporablja Nvidiin čip Tegra 250 (1 GHz, pospešena grafika, strojno dekodiranje in kodiranje JPEG in H.264 ). Izdelek se imenuje TA117 in poganja Android 2.2. Ima 10,1-palčni zaslon (1024 x 600 točk), dvoje vrat USB 2.0, podporo za Wi-Fi, Bluetooth, microSD, HDMI-priključek in kamero z 1,3 megapiksla. Meri 267 x 173 x 14,8 mm in tehta 800 g. Na voljo sta različici z 0,5 GB pomnilnika in 8 GB bliskovnega pomnilnika ali dvakrat več obojega, ki sta na Japonskem že dobavljivi, drugod pa bosta kmalu.

13 komentarjev

Dell Inspiron Duo z vrtljivim zaslonom je netbook in tablični računalnik

engadget - Dell je predstavil svoj tablični računalnik oziroma netbook, ki so ga oglaševali z videoposnetki, ki so prikazovali vrtljiv zaslon. Čakanja in pričakovanja je konec, saj je Dell Inspiron Duo nared in bo na prodajne police prispel še v letošnji božični nakupovalni sezoni. Vsebuje dvojedrni Intel Atom N550, 2 GB pomnilnika, grafiko Broadcom Crystal HD, 250 GB trdega diska, 10,1-palčni zaslon z ločljivostjo 1366 x 768 in operacijski sistem Windows 7 Home Premium, za kar bo potrebno v osnovni konfiguraciji odšteti 550 dolarjev. Od daleč nič presenetljivega, a zaslon lahko zavrtite na zunanjo stran in računalnik poklopite, s čimer iz netbooka napravite tablični računalnik.

19 komentarjev

HP predstavil komplet tabličnega računalnika in tiskalnika

engadget - Hewlett-Packard je predstavil tablični računalnik, ki deluje kot nadzorni vmesnik za njihov novi tiskalnik, s katerim prihaja v kompletu. Uporablja se tudi za brskanje po spletu in tiskanje dokumentov z drugih naprav. Ima 7-palčni zaslon in se povezuje z novo večnamensko napravo HP PhotoSmart eStation all-in-one. S tablico je mogoče premikati dokumente med različnimi multimedijskimi napravami in jih tiskati.

Čeprav ga poganja Android 2.1, je Google prisoten le za vzorec. Prednameščeno iskanje po spletu je Yahoojevo, prav tako ni dosegljiv Android Market, ker ima naprava prevelik zaslon za uporabo aplikacij, ki so tam naprodaj. Tudi Gmail ni dostopen. Je pa Yahoo priložil nekaj minimalističnih aplikacij, ki so ravno dovolj za namensko rabo - med...

16 komentarjev

RIM pripravlja BlackPad za november?

Bloomberg - RIM, poznan predvsem kot proizvajalec blackberryjev, se očitno resno pripravlja na splavitev svojega tabličnega računalnika, o čemer smo že špekulirali. Kupili so celo domeno blackpad.com, iz česar je moč sklepati o imenu novega izdelka in da z vstopom na trg tabličnih računalnikov mislijo zares. Na patentnem uradu vloge za zaščitno blagovne znamke Blackpad še niso prejeli.

Blackpad bo podobnih dimenzij kakor iPad, to pomeni po zadnjih informacijah 9,7-palčni zaslon (slišali smo vse od 7,0, 8,9 do 9,7 palcev). Imel bo podporo za Wi-Fi in Bluetooth in Marvellov procesor z 1,0 GHz. Cena naj bi bila prav tako...

41 komentarjev

Bo 2010 končno leto Linuxa?

Vmesnik Palmovega, *khm*, HP-jevega webOS

vir: PC World
PC World - Linuxaši že dolga leta govorijo, da bo letošnje, če ne letošnje pa zagotovo naslednje leto leto Linuxa oz. leto, ko bo ta odprtokodni in brezplačni operacijski sistem postal mnogo bolj razširjen ter resna grožnja drugim operacijskim sistemom, predvsem Microsoftovim različicam Windows. Verjetno ni treba posebej omenjati, da so se do sedaj še vse takšne obljube izjalovile, Linux pa se še vedno oklepa peščice odstotnih točk pri dnu tržnega deleža operacijskih sistemov.

Pri strežnikih je seveda zgodba drugačna, saj Linux teče na dobri petini vseh sistemov, medtem ko so superračunalniki pravi raj za Linux. Analitiki vseeno menijo, da bi leto 2010 pravzaprav znalo biti...

222 komentarjev

Od danes v ZDA naprodaj iPad

Apple - Apple je vpregel vse svoje marketinške čudodelce, tako da smo o iPadu pisali že mesece pred dejanskim izidom. Danes je ta dan le napočil. Od danes je za 499 dolarjev moč kupiti iPad. Če na kratko povzamemo, gre za tablični računalnik, ki ga poganja prilagojen iPhone OS. Ima 9,7-palčni zaslon (1024×768 točk), 16 do 64 GB bliskovnega pomnilnika (flash), BlueTooth, Wi-Fi, zaslon, ki je občutljiv na dotik, in merilnik pospeška. Posebna verzija iPad Wi-Fi + 3G, ki bo na voljo kasneje, se lahko obnaša tudi kot telefon, saj podpira vsa mobilna omrežja.

Za zdaj je prodaja omejena na ZDA, medtem ko bodo druge bogatejše države sledile kasneje tega meseca. Mednje Apple šteje Avstralijo, Francijo, Kanado, Nemčijo, Italijo, Japonsko, Španijo, Švico in VB. V Applu...

81 komentarjev