»

Tehnologija spreminja navade: manj telefoniranja, manj piratiziranja

Slo-Tech - Z Otoka prihajata zanimivi statistiki, ki kažeta, kako se zaradi tehnološkega napredka spreminjajo naše navade. V primerjavi z minulimi leti manj telefoniramo in manj piratiziramo. Čeprav več kot tri četrtine Britancev meni, da brez telefona ne bi mogli preživeti, pa to ne pomeni, da bi pogrešali klice. Prvikrat se je namreč zgodilo, da je število opravljenih klasičnih klicev v primerjavi z letom poprej upadlo.

Ofcom je ugotovil, da so lani Britanci opravili 148,6 milijard minut telefonskih pogovorov, kar je za poldrugi odstotek manj kot leto predtem. To je prvi upad na letni ravni. Razlog so drugi načini komunikacije, od pošiljanja tekstovnih, glasovnih in video sporočil, ter pogovori prek aplikacij (WhatsApp, Signal, Skype ...). Uporaba telefona se tako...

9 komentarjev

Steve Jobs odstopil z mesta generalnega direktorja Appla

Steve Jobs odhaja

Slo-Tech - Po tem ko je bil Steve Jobs na bolniškem dopustu od 17. januarja, je danes (in veljavno takoj) odstopil z mesta generalnega direktorja Appla. Njegovo mesto je prevzel Tim Cook, ki je že vodil Apple, medtem ko je bil Jobs na prejšnjem bolniškem dopustu med zdravljenjem raka. V svojem pismu direktorskega odboru je Apple prosil, da bi ostal kot predsednik direktorskega odbora, kar so mu tudi že odobrili.

Nazadnje ko je odšel na bolniški dopust, je Applova delnica kratkoročno strmoglavila. Kaj se bo dogajalo tokrat, bomo videli ob treh popoldan po našem času, ko se odpre newyorška borza.

119 komentarjev

Gizmodo ne bo obtožen zaradi razkritja iPhona 4

vir: Gizmodo
Gizmodo - Ko je Gizmodo lani objavil slike prihajajočega iPhona 4, Applu ni bilo do smeha ali reklame (vsake publiciteta je dobra publiciteta), ampak so uporabili težke topove. Telefon, ki je bil najden 25. marca 2010 v baru v Redwood Cityju, so prijavili kot ukraden, tako da je uredniku strani Gizmodo na vrata potrkal REACT (Rapid Enforcement Allied Computer Team) z nalogom za hišno preiskavo. Odnesli so skoraj vse, kar deluje na elektriko, uredniku pa je grozil sodni pregon.

Zgodba se je za Gizmodo razpletla dobro. Državno tožilstvo je povedalo, da nihče izmed zaposlenih pri Gizmodu ne bo obtožen, saj niso našli dokazov o nezakonitem ravnanju. Bosta pa obtožena Brian Hogan, ki je prototip našel v Gourmet Haus Staudtu, in Sage Wallower, ki mu ga je kasneje pomagal...

15 komentarjev

Financial Times za osebo leta izbral Steva Jobsa

Karikatura Steva Jobsa v Financial Timesu

vir: Financial Times
Financial Times - Ameriška revija Time je za osebo leto razglasila ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga, Britanci pa niso tega mnenja. Ugledni Financial Times je za osebo leta 2010 razglasil izvršnega direktorja Appla Steva Jobsa. V članku The Geeks Shall Inherit the Earth so nanizali njegove dosežke, s katerimi si je pridobil prestižni naziv oseba leta.

O Jobsu je skoraj nemogoče imeti ravnodušno mnenje. Za nekatere je genij in polbog, druge ne morejo zanj niti slišati. Marsikdo mu zameri njegova perfekcionizem in ambicioznost, ki mejita že na mejo mogočega, a ne glede na vse mu ne moremo oporekati poslovnih dosežkov. Apple po njegovi vrnitvi v sedlo zadnja leta naravnost sije.

Lani ga je za šest mesecev

31 komentarjev

Apple rekordno

Gibanja tečaja delnic Appla v zadnjem kvartalu

CNet - Spet so tisti dnevi v letu, ko podjetja kot po tekočem traku objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje. Mi si bomo ogledali zgolj najzanimivejše in najpomembnejše - danes je na vrsti Apple, ki je to četrtletje posloval rekordno.

V tretjem fiskalnem četrtletju je podjetje iz Cupertina zbralo za 15,7 milijarde dolarjev prihodkov in 3,25 milijarde dolarjev dobička. Prihodki so za 88 odstotkov višji v primerjavi z enakim obdobjem lani in na zgornji meji pričakovanj analitikov za letos.

V tem času so prodali 3,27 milijona iPadov (novi izdelek), 3,47 milijona Macov (kar je za 33 odstotkov več kot lani v enakem obdobju), 8,4 milijona iPhonov (61-odstotna rast) in 9,41 milijona iPodov (8-odstotni padec). Steve Jobs je nad izvrstnimi rezultati navdušen...

67 komentarjev

Apple išče strokovnjake za antene

Kako bodo pri Applu rešili 'Death Grip'?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Pred dobrim tednom dni, deloma 23., deloma pa 16. junija, so pri Applu odprli delovna mesta za kar 8 inženirjev, katerih delovne naloge bi bile povezane z razvojem anten in brezžičnega radijskega omrežja. Trije izmed osmih delovnih mest imajo naslov kar Inženir za antene - iPhone/iPad ter so bili objavljeni 23. junija. V opisu pod delovnimi nalogami piše zgolj optimiziranje delovanja oddajnikov na prenosnih brezžičnih napravah. Mnogi (vsi?) bralci bodo v teh delovnih mestih seveda takoj videli povezavo s težavami, ki jih ima iPhone 4.

A nekateri so se odločili izkoristiti težave s sprejemom iPhonea. Po Applovi izrecni prepovedi, da bi fizične trgovine brezplačno delile gumijaste odbijače...

38 komentarjev

Apple klecnil pod navalom prednaročil

Takšen prizor so pričakali iPhone 4 željni kupci v ZDA

vir: engadget
engadget - Z včerajšnjim dnem so pri Applu omogočili prednaročila za iPhone 4, kar so storili z običajno nadgradnjo trgovine, v kateri so dodali tudi včeraj omenjeni prenovljeni Mac Mini. A prednaročila za iPhone 4 so očitno nadvse zaželeno blago, saj je bodočim kupcem uspelo celo sesuti AT&T-jeve strežnike. Do slednjih dostopa tudi Applova lastna trgovina, seveda dokler kupite mobilni telefon z vezavo.

Prednaročila so se začela tudi pri angleškem operaterju O2, a bolj pomembno dejstvo za nas Slovence je, da so v Veliki Britaniji in Franciji za prednaročilo na voljo odklenjeni iPhoni brez vezave. Slednji bodo stali 500 funtov v primeru modela s 16 GB internega pomnilnika oz. 600 funtov z dvakrat toliko pomnilnika, ne glede na barvo...

103 komentarji

Dva milijona iPadov

vir: engadget
engadget - V dveh mesecih (oz. natančneje 60 dneh) je Applu uspelo prodati 2 milijona svojih tabličnih računalnikov, iPadov. To pomeni, da je bila prodaja stabilna tudi v zadnjem mesecu, saj so za prvi milijon potrebovali točno polovico, en mesec. Drugi milijon gre v tako kratkem času brez dvoma na račun mednarodne splavitve izpred nekaj dni, ki je možnost iPada omogočil tudi nekaterim Evropejcem, Kanadčanom, Avstralcem in Japoncem. Ob tem dosežku lahko ponovno omenimo, da je prvotni iPhone za prvi milijon potreboval kar 74 dni. Vseeno bo iPad nekoliko težko dosegel napovedi analitikov, ki so tik pred začetkom prodaje napovedovali, da bi Apple lahko do konca leta prodal med 8 in 10 milijoni iPadov. To bi namreč pomenilo, da bi prodajni zagon...

12 komentarjev

Po prvih ocenah Apple prejel za 75 milijonov dolarjev prednaročil za iPad

CNN - Po predstavitvi iPad-a se je na Apple vsula toča kritik in pohval o njegovi revolucionarnosti in revolucionarnosti, veliko kritikov pa je med svojimi trditvami zapisalo, da bo prodaja iPad-a obupno slaba, saj na koncu dneva preveč spominja na iPhone/iPod Touch. A če so lahko prednaročila in rezervacije kolikor toliko dober indikator prodaje, potem bo Apple lahko še lep čas svoje direktorje razvažal v zasebnem letalu.

V petek je namreč Apple prvič začel zbirati prednaročila in rezervacije za iPad, pri Investor Village pa so se odločili, da bodo iz serijskih številk naročil poskušali oceniti začetno prodajo iPad-ov. Tako so tekom prvih devetnajstih ur na podlagi 99 naročil in neupoštevajoč rezervacije prišli do zaključka, da je Apple prejel 120.000 prednaročil, pri čemer je bila razporeditev med modeli z različnimi spominskimi kapacitetami približno enakomerna, so pa kupci veliko raje kupili cenejšo WiFi različico, ki ne podpira 3G-ja. Če vse to pretvorimo v dolarje - Apple je...

17 komentarjev