»

Parler skuša nazaj

Slo-Tech - Družbeno omrežje Parler, ki se je na naslovnice medijev prebilo po čistki skrajnih vsebin na družbenih omrežjih, je 10. januarja doživelo hladno prho, ko jim je Amazon odrekel gostoljubje zaradi vsebin, ki so vzpodbujale k nasilju. Parler je bil eden glavnih kanalov, kjer so se organizirali nasilneži, ki so vdrli v kapitol (vsi posnetki vdora, ki so se znašli na Parlerju). Parler zaradi odpovedi gostovanja Amazon tudi toži. Sedaj se je Parler ponovno pojavil na spletu, obljubljajo pa polno vrnitev, torej tudi verzije za mobilne naprave. Aplikacija še vedno ni v spletnih tržnicah Google Play Store in Apple App Store.

Reuters poroča, da Parlerju pomaga podjetje v ruski lasti (DDoS-Guard), ki ga obvladujeta dva ruska državljana in se sicer ukvarja z zaščito pred napadi DDoS, varnim gostovanjem, zaščito omrežij, izdajanjem certifikatov itd. DDoS-Guard je sicer v preteklosti sodelovali z več stranmi, ki so podpirale rasistične in skrajno desne vsebine ter teorije zarote. Gostili so...

117 komentarjev

Facebook predstavil videoklice, skupinske pomenke in izboljšan videz

[dodaj]

Facebook - V kalifornijskem Palo Altu se je na sedežu podjetja Facebook pravkar končala novinarska konferenca, na kateri so predstavili troje novosti.

Kot smo špekulirali včeraj, se je Facebook resnično povezal s podjetjem Skype in ponudil možnost video klepeta prek Facebookovih strani. Prihajajoča storitev bo poenostavila video klepet, saj uporabniki ne bodo potrebovali nobene posebne programske opreme. Na Facebooku bodo ob imenu prijatelja preprosto kliknili gumb z ikono za video klepet in avtomatično se bo naložila in pripravila vsa oprema za začetek pogovora. Postopek prvikrat ne bo trajal več kot pol minute. Na novinarski konferenci so postavili tudi vprašanje šefu Skypa, ali ga nič ne skrbi, da bi nova storitev...

44 komentarjev

Spet težave z omrežjem Skype

ComputerWorld - Če ste se poizkusili prijaviti v omrežje Skype, ste bili danes razočarani. Omrežje je že cel dan nedosegljivo. Skypovi inženirji pravijo, da napako že odpravljajo, ni pa znano, kdaj bo omrežje spet delujoče.

Spomnimo, da se je Skypovo omrežje spektakularno razsulo konec decembra, ko je napaka v novi verziji odjemalca Skype povzročila kaskadno odpoved omrežja, tako da so povezljivost izgubili tudi uporabnikih drugih verzij. Naslednje težave so sledile pred dvema tednoma, ko je bilo prav tako potrebno izdati novo verzijo odjemalca. Takrat je bilo prizadetih manj uporabnikov kot decembra, so pa zlobni jeziki takoj povezali težave z Microsoftovim prevzemom, pa čeprav se ta sploh še ni začel in sta podjetji za zdaj še ločeni.

Skype pravi, da so težavo že locirali in začeli odpravljati, tako da bi...

29 komentarjev

Skype bo uvedel videokonference

The New York Times - Ker večina izmed 145 milijonov uporabnikov Skypa uporablja zgolj brezplačno možnost spletnega klicanja z računalnika na računalnik, Skype išče nove storitve, ki bi jih ponudil in zaračunal. Ena izmed njih bodo tudi videokonference med več kot dvema človekoma, ki jih bodo ponudili v sodelovanju s podjetjem Citrix.

Citrix že ima tehnologijo GoToMeeting, ki ponuja točno in Skype jo bo s pridom uporabil. Novost bo na voljo v paketu za podjetja Skype for Business. Uporabniki se bodo lahko v konferenco vključili prek Skypa ali pa prek navadnega telefonskega omrežja (v tem primeru seveda ne bodo imeli slike). Ime in cena nove storitve še nista znana.

Skype upa, da bo na ta način pritegnil večje število poslovnih uporabnikov....

10 komentarjev

Skype je nazaj

BBC - Po dvodnevnem izpadu je Skype nazaj. Če je bila sprva napaka videti neškodljiva - zaradi napake v programu je z interneta padlo nekaj supervozlišč (angl. supernode), ki so jih Skypovi inženirji poizkušali nadomestiti z drugimi - 24 ur pozneje še vedno večina Skypovega omrežja ni delovala. Šele po dveh dneh težav se je začelo stanje popravljati in Skype je začel delovati, čeprav nekatere storitve (recimo IM in Group Video Calling) niso bile dostopne še ves včerajšnji dan.

Kaj točno je šlo narobe, Skype razumljivo ne želi preveč povedati. Pravijo, da so dognali, kje je tičal problem, in da za izpad delovanja ni bil kriv zlonameren napad na omrežje. Podrobno analizo bodo uporabnikom predstavili, ko bo končana.

Uporabniki brezplačnih...

10 komentarjev

Izpadi spletnih strani v letu 2010

Slo-Tech - Medtem ko se Skypovi inženirji ukvarjajo z velikim digitalnim mrkom, zaradi katerega je delovanje njihovega omrežja že več kot 24 ur močno okrnjeno, si poglejmo druge največje izpade storitev v letošnjem letu.

Nekaj ur je bila marca letos zaradi pregretja in zaustavitve evropskih strežnikov nedosegljiva Wikipedija, saj preusmeritev prometa v ZDA ni delovala. Podobno je februarja za nekaj ur poklenil WordPress.com, ki ga uporablja ogromno drugih forumov, ki so bili vsi nedostopni. Gmail je ugasnil kar nekajkrat - februarja za poltretjo uro, marca kar za poldrugi dan, septembra spet za nekaj ur. Twitter ni zdržal navala ob svetovnem prvenstvu v nogometu. O kitajski preusmeritvi prometa skozi svoje strežnike smo tako ali tako obsežno poročali....

3 komentarji

Enodnevni razpad Skypovega omrežja

Delovanje supervozlišč

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Po dobrih dveh letih je Skypovo omrežje včeraj spet razpadlo, tako da milijoni uporabnikov niso mogli uporabljati storitev Skypa. Kaj točno se je zgodilo, še ni povsem jasno, čeprav je Skype že pripravil izjavo za javnost. Uradni razlog za težave v omrežju in nedosegljivost je hrošč v eni verziji programa, ki je povzročil nedosegljivost mnogo supervozlišč (supernode). Ta služijo kot kazala pri iskanju uporabnikov Skypa, zato omrežje brez njih ne more delovati....

12 komentarjev

Ebay bo prodal Skype

X-Bit Labs - Predvčerajšnjim smo poročali, da prvotni Skypovi avtorji razmišljajo o ponovnem odkupu Skypa, ki so ga leta 2005 prodali Ebayu. Slednji je že mesece pred tem javno namignil, da bi se za primerno ceno Skypa znebil, ker ta kljub stabilnemu dobičku, ki ga generira, ni kaj preveč integriran v ostale Ebayeve storitve. Kot kaže, so se sedaj dokončno odločili, da Skype odprodajo. V ponedeljek so namreč objavili, da bodo Skype oddvojili v ločeno podjetje in prihodnje leto izvedli javno prodajo delnic (IPO).

Ebayev izvršni direktor John Donahoe je dejal, da je Skype izvrsten samostojni posel z močnimi temelji in naraščajočo uporabo, a je jasno, da ima z Ebayem in PayPalom le malo sinergije. Lani je Skype prinesel 551 milijonov dolarjev prihodkov, kar je za 44 odstotkov več kot leta 2007, do leta 2011 pa želijo preseči magično mejo milijarde. Tudi finančna kriza naj bi ugodno vplivala nanj, saj ljudje v želji po klestenju stroškov raje posegajo po cenejših alternativah klasičnemu...

6 komentarjev

Skype meri na podjetja

The Wall Street Journal - Skype je včeraj javnosti predstavil novo storitev, s katero se želi približati majhnim podjetjem, ki kanijo preiti na internetno telefonijo. Poimenovali so jo Skype for SIP in je za zdaj še v stadiju beta. Glavna prednost je združljivost s staro opremo PBX, ki jo posedujejo podjetja, s podporo Session Initiation Protocol (SIP). Po Skypovih lastnih besedah to pomeni, da je prehod mogoč brez dragih viličarjev za nadgradnjo obstoječe infrastrukture.

Pogovori med uporabniki Skypove tehnologije bodo brezplačni, medtem ko klici na stacionarne številke v ZDA stanejo približno dva centa. Skype je sicer že prej imel oddelek za podjetja, le da je bilo potrebno za uporabo imeti računalnike in programsko opremo (tako kličemo domači uporabniki), kar je prehod v podjetjih napravljalo manj privlačen. Z uvedbo SIP-a pa je prehod olajšan, saj mora le sistemski skrbnik znati prekonfigurirati PBX. Prehod na brezplačno ali cenejše telefoniranje je mamljiv, a kritiki opozarjajo, da morajo biti zlasti...

0 komentarjev