»

Google donira Windowbuilder Pro in Corepro Profiler

The inquirer - Google je z nakupom podjetja Instantiations pridobil lastniško pravico nad programoma Windowbuilder Pro in Codepro Profiler. Sedaj bo ta dva kosa programja brezplačno predal odprtokodnemu projektu Eclipse. Najprej morajo kodo temeljito prečesati in se posvetovati s pravniki, da ne bi prekršili kakšnih intelektualnih pravic, nato pa bosta programa postala odprtokodna in v letu 2011 del Eclipsa Indigo. Predaja ne bo spremenila pogodb, tako da bo Google še vedno vzdrževal kodo. Codepro Analytix, ki ga je Google prav tako dobil s prevzemom Instantiationsa, ni vključen v kupčijo.

5 komentarjev

Bo Google VP8 kodek izdal pod odprtokodno licenco?

Slo-Tech - Spletišče NewTeeVee.com je objavilo govorice, da naj bi Google kodek VP8 (kodek je razvilo podjetje On2 technologies, ki ga je kupil Google) objavil pod odprtokodno licenco. Pri Googlu te novice zaenkrat niso želeli potrditi, potrdili ali zanikali pa jo bodo predvidoma na svoji razvojni I/O konferenci konec maja. Zaenkrat tudi ni znano ali bo odprtokoden le VP8 kodek, ali bo postal prost tudi sam format.

Kodek VP8 slovi kot zelo zmogljiv, saj prekaša H.264. V primeru, da bi postal odprtokoden, in da ga podpre tudi Google, bi v vojni med Theoro in H.264 definitivno zmagal V8, lahko pa bi tudi resno ogrozil prihodnost Flasha.

21 komentarjev

Google ne bo kupil Yelpa

TechCrunch - Prejšnji teden smo poročali, da naj bi Google prevzel 80-odstotni delež strani Yelp, kjer najdemo recenzije različnih podjetij, vse skupaj za dobre pol milijarde dolarjev. Kot kaže, do kupčije ne bo prišlo, saj je Yelpov izvršni direktor Jeremy Stoppleman odstopil od pogodbe, ki je bila že povsem izdelana, manjkali so le še podpisi akterjev. Uradnih informacij, zakaj so prodajo nenadoma odpovedali, ni, prav tako na vidiku ni kakšne konkurenčne prevzemne ponudbe. Špekulacije pravijo, da naj bi Yelp pod mizo dobil kakšno boljšo ponudbo ali pa vsaj namig konkurentov, kar je opogumilo...

1 komentar

Google: več kot 300.000 Intelovih serverjev

DigiTimes - Po poročanju DigiTimes-a naj bi se Google in Intel pogodila o nakupu med tristo in štiristo tisoč strežnikov, temelječih na Intelovih procesorjih Xeon. Intel naj bi poleg tega ustrezne vezne nabore za strežnike kar podaril Googlu. Poleg Intela ima pri kupčiji prste vmes tudi Gigabyte, ki bo dobavil matične plošče strežnikov. Kot je znano, se je Google pred dobrim letom odločil za AMD-jeve strežnike, vendar kot vse kaže bo sedaj spet presedlal na Intelove sisteme. Googlova odločitev tako utegne vplivati na tržna deleža obeh procesorskih velikanov na trgu strežniških procesorjev.

Več o tem na DigiTimes.

27 komentarjev