»

Netflix dobiva cenejšo verzijo z oglasi

Slo-Tech - Pred nekaj leti bi si težko predstavljali, a Netflix vendarle dobiva plačljivo verzijo z oglasi. Operativni direktor Greg Peters je danes sporočil, da bodo 3. novembra na nekaterih zahodnih trgih začeli tržiti verzijo Basic with Ads. Stala bo sedem dolarjev na mesec in bo na voljo v Avstraliji, Braziliji, Franciji, Italiji, na Japonskem, Južni Koreji, Kanadi, Mehiki, Nemčiji, Španiji, Veliki Britaniji in ZDA. Preostale tri plačljive verzije brez oglasov (Basic, Standard, Premium za 10, 15 in 20 dolarjev mesečno) ostajajo.

Cenejša verzija bo torej imela oglase. Netflix zatrjuje, da jih bo za 4-5 minut na uro, posamezni ne bo trajal več kot pol minute, predvajali pa se bodo pred in med vsebino. Poleg tega bo najvišja ločljivost omejena na 720p (tudi Basic, ki je doslej podpiral 480p), približno 10 odstotkov vsebin pa ne bo na voljo. Basic with Ads bo na voljo le na eni napravi hkrati (podobno kot Basic). Zaradi oglasov tudi ne bo možno vsebin prenesti lokalno za poznejši ogled brez internetne povezave. Ni še jasno, katerih vsebin na cenejši različici ne bo, se bo pa kot običajno to prilagajalo regionalni verziji.

Pretočne vsebine z oglasi že ponujata Hulu (7 dolarjev) in Disney (8 dolarjev).

49 komentarjev

Google dodal iskanje po letalskih prevozih

Iskalnik najde večino evropskih letališč in je na voljo v 10 jezikih

Google - S poletjem pred vrati je Google v svoj iskalnik vdelal hitro iskanje po letalskih prevozih. Z vnosom poizvedbe "flight from X to Y", npr flight from Ljubljana to London, je mogoče dobiti informacijo o odhodu in prihodu rednih letalskih linij na tej relaciji.

Podatka o ceni še ni, vendar prihaja. Prav tako bo možno iskati po tipih destinacije ("flight to somewhere sunny") in ceni (".. under €300").

Storitev je Google integriral po lanskem nakupu ameriškega podjetja ITA software, ki se ukvarja prav z zbiranjem in katalogiziranjem podatkov o letalskih prevozih. Ameriško Ministrstvo za pravosodje je prevzem odobrilo šele sredi aprila letos, zaradi pomislekov konkurenčnih strani (Expedia, Priceline, Travelocity, ..). Google je vmes na svojem Public Policy Youtube profilu celo izdal posnetek, s katerim je poudaril svojo zavezanost potrošnikom...

6 komentarjev

Google dodal iskanje po bralni ravni zahtevnosti

vir: Google
Google - Google je ta teden v svoj iskalnik vključil novo funkcionalnost pri razvrščanju in prikazu zadetkov. Pri naprednem iskanju je namreč odslej na voljo možnost izbire Bralne ravni (reading level), kjer se lahko uporabnik odloči, da Google bodisi zgolj zadetkom pripiše zahtevnostni nivo bodisi jih že pred prikazom filtrira glede na izbrano zahtevnost.

Strani so glede na vsebino razvrščene v tri kakovostne razrede: osnovni (basic), srednje zahtevni (intermediate) in zahtevni (advanced). Wikipedija, recimo, pade v drugega, revija Nature pa v tretjega. Tako lahko učitelj informatike v srednji šoli dijakom priporoči iskanju po prvih dveh nivojih, medtem ko je za iskanje literature za diplomsko nalogo primeren tretji.

Zanimiva pa je...

10 komentarjev

Google dodal predogled zadetkov instantnemu iskanju

Ars Technica - Dva meseca po predstavitvi instantnega iskanja in le nekaj dni po podpori za mobilne platforme ga je Google še nekoliko razširil, in sicer je dodal možnost predogleda zadetkov. Funkcija se imenuje Instant Previews (hipni predogledi) in omogoča hiter predogled strani, ne da bi dejansko oddeskali nanjo. Zadetki, ki imajo ob sebi majhno povečevalno steklo, so primerni za uporabo nove funkcije. S klikom na stekelce se na desni strani pojavi posnetek strani, kamor vodi zadetek, ki je odprta točno tam, kjer je Google našel iskani termin.

Google upa, da bo funkcija ljudem pohitrila iskanje. Še zlasti primerna je v primeru, ko iščemo stran, kjer smo že bili in v grobem poznamo njen videz in razporeditev...

12 komentarjev

Google predstavil enkriptirano iskanje

Google - Google je predstavil novo možnost SSL Search, ki omogoča varno enkriptirano iskanje po spletu. Pri običajnem iskanju so podatki, ki se prenašajo med Googlom in uporabniki, vidni vsem vmesnim členom. Z uporabo enkripcije SSL bo Google temu napravil konec, tako da bo sedaj mogoče zahtevke posredovati in zadetke prejeti po šifrirani povezavi.

Že v začetku leta je Google kot privzet način dostopa do elektronskega predala Gmail postavil SSL, sedaj pa je na enak način z naslovom https://www.google.com dosegljiv tudi iskalnik. Varno povezavo prepoznate po ključavnici v statusni vrstici brskalnika in, pri Googlu, tudi po spremenjenem logotipu na naslovni strani.

42 komentarjev

Canon izstopil iz Megapixel dirke

Canon PowerShot G11

vir: TechCrunch
TechCrunch - Glavno merilo povprečnih in manj ukih uporabnikov za kakovost digitalnega fotoaparata je ponavadi število pik, ki jih lahko zajame senzor. V zadnjem času so tudi majhni senzorji žepnih fotoaparatov presegli 10 megapixlov, kar je seveda zavidanja vredna številka. A več pik s seboj prinese tudi vedno več šuma, ki je na majhnih in natrpanih senzorjih pogosto že dobro viden.

Prvi, ki se je spametoval, in ugotovil, da število pikslov navsezadnje ni vse, je Canon. Njihov najnovejši kompaktnež za srednje zahtevne uporabnike, G11, zajame le 10 milijonov pik, medtem ko je njegov predhodnik, G10, zajel kar 14,7 milijona pik. pri slednjem so se uporabniki pogosto pritoževali nad slabšimi slikami, ko...

113 komentarjev

AMD Duron 1.2 GHz

Sharky Extreme - Podjetji AMD in Intel vedno oglašujeta najnovejše procesorje in tako se zgodi, da recimo izid do sedaj najhitrejšega Durona ostane nekje v ozadju. Novi Duron tiktaka pri 1.2 GHz, je zasnovan na Morgan jedru in zgrajen v 0.18 mikronski tehnologiji. S tem procesorjem AMD tudi z Duroni vstopa na srednje zahteven trg računalnikov, čeprav se z njim tudi približuje mejam 0.18 mikronske izdelave, saj je zelo slabo overclockabilen. Zmogel je le 1.25 GHz pri voltaži 1.85 V. Klik!

2 komentarja