»

Jeff Bezos gre v vesolje

The Verge - Po novem vemo, kdo bo sestavljal preostanek posadke na prvem poletu New Sheparda z ljudmi na krovu: to bosta Jeff Bezos in njegov brat Mark.

Pred mesecem dni so v vesoljskem podjetju Blue Origin oznanili, da bodo 20. julija naposled prvič leteli s človeško posadko. Takšen podvig je seveda eden najpomembnejših mejnikov v razvoju vesoljskega programa kateregakoli akterja, za Blue Origin pa je dodatno pomemben, ker se je obdobje preizkušanja rakete in kapsule New Shepard vsaj navidez že precej zavleklo. Z nosilno stopnjo so leta 2015 uspeli pristati celo kanec pred SpaceXom, nato pa je firma Elona Muska izvedla enega najbolj navdušujočih razvojnih šprintov v zgodovini in Crew Dragoni danes že veselo vozijo astronavte na ISS, medtem ko so pri tekmecu na videz pohlevno v zrak pošiljali samo kapsule brez posadke. Toda sedaj vemo, zakaj: ker želi njihov lastnik Jeff Bezos, zdaj že nekdanji šef Amazona in najbogatejši Zemljan, leteti na čisto prvi odpravi.

Namero je danes objavil na...

67 komentarjev

Pametni telefoni za krmiljenje satelitov

vir: BBC
BBC - Britanski raziskovalci z Univerze v Surreyju se pripravljajo na izstrelitev androidnega pametnega telefona v vesolje, da bi preverili, ali uspešno deluje tudi v vakuumu, ekstremnih temperaturah in izpostavljen sevanju. V vesolje ga bodo poslali skupaj s štiri kilograme težkim nanosatelitom v okviru misije STRaND-1 (Surrey Training Research and Nanosatellite Demonstration). Šlo bo za običajen pametni telefon, ki stane okoli 300 funtov, pri čemer pa točne znamke niso želeli izdati.

Preizkusi, ki so jih izvedli na Zemlji, so pokazali, da bi telefon moral delovati tudi v vakuumu in izpostavljen sevanju, kot ga pričakujejo v orbiti. Pravilno delovanje telefona v vesolju bo nadziral računalnik na Zemlji in če bo deloval brez napak, ga bodo uporabili za krmiljenje...

9 komentarjev

330.000 dolarjev za namišljeno vesoljsko postajo

Planet Calypso, ki ga poganja CryEngine 2

vir: TG Daily
TG Daily - S prodajo vesoljske postaje Crystal Palace Space Station v masovni večigralski igri Planet Calypso smo dobili še en dokaz, da so lahko tudi računalniške igre resen biznis. Vesoljska postaja je lastnika zamenjala za kar 330.000 dolarjev, njen novi ponosni lastnik pa je Erik Novak, v igri poznan kot Buzz Erik Lightyear.

Da se je prodaja zgodila v Planet Calypso ni prav nič čudnega, saj ima igra fiksen menjalni tečaj med svojo valuto in ameriškim dolarjem ter ima daleč najbolj aktivno ekonomijo med vsemi MMORPGi. Obenem je to tudi že tretja večja prodaja, prva je leta 2004 znašala zgolj $26.500 za otok zakladov, druga, leta 2005, pa že bolj konkretnih $100.000, ko je Jon NEVERDIE Jacobs kupil (virtualno) vesoljsko letovišče. Da ne gre le za bogate delničarje s preveč časa pove dejstvo, da je...

60 komentarjev

Misija STS-129 gre h koncu, Atlantis na poti domov

Posadka

vir: NASA
NASA - Skoraj bi vas prikrajšali za vest, da Američani spet pridno obiskujejo vsemir. Misija STS-129, ki jo izvaja raketoplan Atlantis s šestčlansko posadko, se je pričela 16. novembra z izstrelitvijo iz Cape Canaverala. Te dni gre počasi h koncu. V desetih dneh so postorili mnogo in izvedli tri vesoljske sprehode, ki so vsak trajali okrog šest ur. Poleg tega so na vesoljsko postajo pripeljali precej nove opreme, glavni del je predstavljal ExPRESS (Expedite the Processing of Experiments to the Space Station) Logistics Carriers 1 in 2.

Izvedli so tudi vrsto eksperimentov. Preučevali so vplive vesoljskih poletov na imunsko odpornost človeka ter na...

9 komentarjev

Rusija: Nič več vesoljskega turizma po 2009.

Slashdot - Če ste se v prihodnosti nameravali podati v vesolje kot turist na ruskih plovilih, pohitite! Anatolij Perminov, direktor ruske vesoljske agencije, je namreč za državni časopis Ruska Gazeta povedal, da po letošnjem letu ne bo več prostora za vesoljske turiste, saj se bo posadka Mednarodne vesoljske postaje (ISS) povečala s treh na šest ljudi. Od leta 2001 je v vesolje kot turist poletelo šest oseb, ki so za polet plačali od 20 milijonov dolarjev navzgor. Zadnji, ki se bo v vsemirje še odpeljal kot opazovalec, bo softverski milijarder Charles Simonyi, ki bo iz Baikonurja poletel marca, kar bo že njegov drugi turistični izlet med zvezde. Na podoben način bo sicer jeseni v vesolje napoten še en kazahstanski kozmonavt, saj bo Kazahstan Rusiji plačal potovanje po komercialni tarifi.

9 komentarjev

Pobeg gravitaciji

Slo-Tech - V ponedeljek 6. decembra ob 20.00 se bo v Mariborski Kibli odvijalo zanimivo predavanje:

Predstavil se bo Ewen Chardronnet, ustanovitelj AAA (Asociacija Avtonomnih Astronavtov), raziskovalec taktičnih medijev in novomedijski umetnik, ki v svojem delu združuje digitalni avdio, video ter raziskovanje informacijskih sistemov.

AAA je vse-svetovna mreža ljudi, ki svoje delovanje posvečajo neodvisnim vesoljskim programom. Pri tem ne raziskujejo samo vesoljskih potovanj, temveč tudi za to potrebne skupne izhodiščne cilje, kot so pobeg gravitaciji vsakdana in gravi-kapitalizmu. Gravi-kapitalizem...

65 komentarjev

Rusija predlaga daljša vesoljska bivanja

Google - Če ste po naslovu sklepali, da je zgornji predlog v dobrobit človeštvu in namenjen hitrejšemu napredku znanosti, ste se krepko zmotili. Glavni razlog za tem predlogom je denar, ki ga Rusija nima, poleg tega pa mora od nesreče ameriškega vesoljskega plovila sama oskrbovati vesoljsko postajo.

A kot poudarja Sergei Gorbunov, tiskovni predstavnik ruske vesoljske agencije, je podaljšanje bivanja na mednarnodni vesoljski postaji iz pol leta na celo leto popolnoma neškodljivo za ljudi, poleg tega pa naj bi zdaj astronavti dejansko imeli dovolj časa za zaključek svojih vesoljskih nalog, saj jim v šestih mesecih njihovega izvenzemeljskega bivanja ne uspe zaključiti vseh preizkusov. Klik!

11 komentarjev

Prva evropska odprava na Mesec

New Scientist - Kot poročajo na New Scientistu, so v današnjih zgodnjih jutranjih urah iz Kourouja v Francoski Gvajani izstrelili prvo evropsko misijo na Mesec.

SMART 1 (Small Mission for Advanced Research in Technology), kakor se plovilo imenuje, bo Mesec doseglo v petnajstih mesecih, nato pa bo predvidoma pol leta krožilo v lunini orbiti in slikalo njeno površje ter zbiralo informacije o njeni kemični zgradbi. Več pa najdete tukaj.

35 komentarjev

Turisti v vesolju leta 2005

Space -

Če se želite dopust preživeti nekoliko bolj ekstravagantno, so vam misli gotovo kdaj ušle tudi na možnost preživljanja oddiha v vesolju. Mir, tišina, dobesedno nič dela (nična težnost); kaj bi si še želeli?

Tisti, ki se prištevate med premožnejše na tem planetu in se s to mislijo resno spogledujete, počakajte do leta 2005 in vaše sanje se utegnejo uresničiti. V Explorers Clubu, New York so namreč danes objavili vest, da so ameriški Space Adventures, ruska RSC Energia in Ruska vesoljska agencija podpisali dogovor, da bodo z letom 2005 pričeli z vesoljskim turizmom.

Vsi, ki bi se želeli podati...

13 komentarjev

Radosti ustvarjanja

Yahoo News - Kaj mislite, na kakšen način se lahko računalniški maniaki najbolj izživljajo nad svojim računalom? Če odmislimo živčno brcanje monitorja in ohišja, tolčenje po tipkovnici ali uporabo miške namesto gorjače, potem je glavni način izživljanja ravno modificiranje vseh možnih stvari, ki so bližnje ali daljno povezane z računalnikom. Toda ali ste se kdaj vprašali, kako svojo ustvarjalnost izkazujejo na drugih področjih? Recimo navdušenci nad vesoljem. Ne? No, če o tem nimate pojma, potem bo razsvetlitev s to novico ravno pravšnja. Skupina šestih študentov se je pred kratkim odločila, da izdela čisto pravi satelit, ki naj bi ga po končani izdelavi poslali v vesolje. Delo je zahtevalo 50.000 $, kar v primerjavi z dragimi vesoljskimi projekti sploh ni tako zelo veliko, vendar za navadnega človeka vseeno malce premalo. Priskočil je Boeing, ki je doniral nekaj denarja in oddelek vesoljskega programa za izstrelitve, ki je satelit postavil na uradno listo za izstrelitev. Ker je satelit...

3 komentarji

Življenje na ISS smrdi

Ananova - Čeprav ljudje ponosno zremo v prihodnost s svojo najnovejšo pridobitvijo v vesolju ki sliši na ime International Space Station (ISS ali po domače mednarodna vesoljska postaja), pa astronavti niso prav nič ponosni na razmere v postaji. Čeprav NASA strogo cenzurira razne komentarje, pa je nekaj podatkov vseeno prišlo v javnost. Čeprav je razgled iz ISS prav neverjeten, pa se astronavti pritožujejo nad drugimi stvarmi. Pravijo, da ima postaja polno otroških napak, glasno Rusko mehaniko, računalnik za poročanje napak, ki se vedno pokvari in premajhen DVD zaslon za gledanje filmov.
No ja, sicer pa postaja itak ni bila nikoli mišljena kot vesoljski hotel z nekimi blaznimi standardi .

8 komentarjev

Filmski studio v vesolju

FOX News - Kje so ljudje že snemali filme? Pod vodo, na vodi, v zraku, na zemlji (zeh ), potem pa je prizorišč že počasi konec. Morda bomo čez nekaj let tem prizoriščem dodali še eno - vesolje. Vesolje? Ja, izgleda, da je tudi vesolje komercialno zanimivo prizorišče za snemanje visokoproračunskih filmov. Tako naj bil konec leta 2003 ali zgodaj 2004 dobili prvi filmski studio, ki se bo nahajal v vesolju, točneje na Mednarodni vesoljski postaji. Modul, ki bo na pritrjen na vesoljsko postajo delajo pri SPACEHAB, ki se je specializiralo za "privatne doživljaje" v vesolju. Dovoljenje za izstrelitev je že dala RASA (Ruska vesoljska agencija), na dovoljenje drugih udeleženk v vesoljskem programu pa še čakajo. Več podatkov dobite na tej strani.

0 komentarjev